28 / 04 / 2024

Türkiye'de gayrimenkul payı artıyor!

Türkiye'de gayrimenkul payı artıyor!

JLL Türkiye Ülke Başkanı Avi Alkaş, "Son 10 yılda 110 milyar doların üzerinde yatırım çeken Türkiye'de gayrimenkulün payı artıyor" dedi.



Türkiye'nin yabancı yatırımcılar için gelecek vaat eden ülkeler arasında yer aldığını belirten JLL Türkiye Ülke Başkanı Avi Alkaş, bu anlamda Türkiye'nin ciddi potansiyel taşıdığını söyledi. "Türkiye son 10 yılda 110 milyar doların üzerinde doğrudan yabancı yatırım çekti. Yatırım yapılan sektörler arasında gayrimenkulün payı artıyor" diyen Alkaş, GIC ve Amstar gibi şirketlerin yatırımlara devam etmelerinin yanı sıra, orta merkezi ve Doğu Avrupa'nın önde gelen ticari gayrimenkul geliştiricisi HB Reavis gibi yatırımcıların pazara girmesinin önemli olduğuna dikkat çekti. 


OFİSTE TALEP MALTEPE'YE 

Alkaş, "3. Havalimanı, 3. Köprü, İstanbul-İzmir Otoyolu, Organize Liman Bölgesi ve kruvaziyer limanları gibi projeler, pazarda yeni geliştirme ve yatırım fırsatları doğuracaktır" diye konuştu. 2014 yıl sonu itibariyle, Türkiye'deki organize perakende arzı yaklaşık 9.49 milyon metrekare toplam kiralanabilir alandan 10 milyon metrekareye yükseldi. 2017 yıl sonu itibarıyle toplam stokun 415 alışveriş merkezinde 12.5 milyon metrekareye ulaşması bekleniyor. Birincil kiralar 2014 yıl sonu itibarıyle metrekare başına 90 euroya ulaştı. 2014 sonunda, İstanbul'daki mevcut A sınıfı ofis stoku 2013'e göre 680 bin metrekarelik bir artışla, 4.1 milyon metrekareye ulaştı. İnşaat halindeki arzın tamamlanması ile toplam A sınıfı ofis arzının 2017 yıl sonunda 6.5 milyon metrekare olması tahmin ediliyor. 2014 yılında Merkezi İş Alanı'nda (MİA) Levent, MİA dışı Avrupa'da Kağıthane ve Seyrantepe, Asya yakasında Ümraniye, Ataşehir, Kozyatağı ve Küçükyalı yerel ve uluslararası ofis kullanıcıları tarafından en çok tercih edilen bölgeler olarak öne çıktı. 2015 yılı itibaryla talebin önce Maltepe sonra Kartal'da yoğunlaşması bekleniyor. 


MIPIM'E DEV İSTANBUL ÇADIRI

Türkiye, 10-13 Mart tarihleri arasında Fransa Cannes'da düzenlenecek Uluslararası Gayrimenkul Fuarı MIPIM 2015'e damga vurmaya hazırlanıyor. Alkaş'ın Türkiye temsilciliğini yaptığı MIPIM 2015'e stantla katılan şehirler arasında İstanbul, Ankara, Antalya ve Balıkesir dikkat çekiyor. İstanbul, 96 metrekarelik yaşayan kent maketiyle 300 metrekarelik İstanbul Çadırı içinde temsil edilecek. İstanbul Kent Maketi ile birlikte Türkiye, MIPIM'e ilk defa şehir maketiyle katılmış olacak. Uluslararası katılımcıların İstanbul'u görebilecekleri 96 metrekarelik dev kent maketinde her saat başında İstanbul'un seslerini, tarihini yansıtan şovlar yapılacak.


İSTANBUL LÜKSÜ ÇEKEN 6. ŞEHİR

JLL 2015 Sınır Ötesi Perakende Çekicilik Endeksi'ne göre, İstanbul Avrupa'da Londra, Paris, Moskova, Milano, Madrid ve Roma'dan sonra çekim gücü en yüksek 7. pazar konumunda yer alıyor. JLL 2015 Sınır Ötesi Lüks Perakende Çekicilik Endeksi'ne göre ise, İstanbul çekim gücü en yüksek 6. pazar konumunda.


Seda Tabak-Sabah


Geri Dön