01 / 05 / 2024

Türkiye'de kış bahçesi pazarı 10 milyon avroya ulaştı!

Türkiye'de kış bahçesi pazarı 10 milyon avroya ulaştı!

Eta Yapı Genel Müdürü, İnş. Y. Müh. Aytaç Çamlıtepe, Türkiye’de kış bahçesi üretiminin genellikle pencere ve tente firmaları tarafından, pencere ve tente sistemleri kullanılarak yapıldığını söyledi...




Türkiye’de yılda binden fazla kış bahçesi üretildiğini dile getiren Eta Yapı Genel Müdürü Aytaç Çamlıtepe, sektörün büyüklüğünün 10 milyon avro olduğunu kaydetti.

 

Eta Yapı Genel Müdürü, İnş. Y. Müh. Aytaç Çamlıtepe, Türkiye’de kış bahçesi üretiminin genellikle pencere ve tente firmaları tarafından, pencere ve tente sistemleri kullanılarak yapıldığını söyledi. Aslında kış bahçesinin, tasarımından üretim ve montaj teknolojisine kadar özel uzmanlık isteyen, başlı başına bir meslek dalı olduğunun altını çizen Çamlıtepe, şu değerlendirmelerde bulundu: 

 

“Türkiye’de yüzlerce tente ve pencere firması var. Ancak kış bahçesi, klasik pencere-tente firmaları tarafından üretilebilecek bir sistem değildir. Gerçek anlamda statik hesapları yapılan, deprem, kar ve rüzgâr yükleri hesaplanarak kış bahçesi üretimi yapan firma adedi Türkiye’de yok denecek kadar azdır. Bundaki en büyük etken, pencere ve tente pazarına nazaran kış bahçesi pazarının çok zayıf olmasıdır. Bunun en büyük sebebi ise kış bahçesi kullanımının yüksek olduğu Kuzey Avrupa ülkeleri ve İngiltere’dekinin aksine, Türkiye’de neredeyse yılın büyük bölümünün güneşli geçmesidir. Türkiye pencere üretimi konusunda dünyanın 4. büyük deviyken konu kış bahçesi olunca üretim ve uygulama açısından pazar son derece azdır. 

 

Gerçek anlamda statik projeleri ile üretilen Kış Bahçesi sektörünün Türkiye’deki yıllık toplam pazar büyüklüğünün, herhangi bir rasyonel veri olmamakla birlikte 9 ile 10 milyon avro (euro) arasında olduğu tahmin edilmektedir. Yıllık kış bahçesi üretiminin de 1.000 adet olduğu var sayılmaktadır.

 

Bu kış makroekonomik etkenler sebebiyle orijinal kış bahçesini tercih eden konut sayısında bir artış beklenmemektedir. Bununla beraber ekonomik olması nedeniyle, statik hesapsız, pencere ve tente profilleriyle üretilen kış bahçesi adedinde artış beklenmektedir.”

 

Kış bahçesi yaptırmadan önce bunlara dikkat!

 

Aytaç Çamlıtepe, daha çok bahçeli evlerde ve yüksek binaların çatı katlarında tercih edilen kış bahçesinde yeni trendler içinse “Pazarda her türlü malzemeden yapılabilen tek eğimli kış bahçeleri, estetik ve mimari açıdan güzel gözükmemeleri sebebiyle gözden düşmüştür. Bunun yerine daha estetik olan Victorian ve Edwardian tarzı kış bahçeleri, bu senenin trendleridir” açıklamasında bulundu. Peki, kış bahçesi yaptıranlar nelere dikkat etmeli? Yalıtımdan mimariye kadar pek çok noktanın gözetilmesi gerektiğinin altını çizen Aytaç Çamlıtepe, şu önerilerde bulundu: 

*İçinde yaşayacağınız kış bahçesinin güvenli bir yapı olması maksadıyla her türlü yüke karşı (deprem, rüzgâr, kar vb.) ayrı ayrı statik hesaplarını ve statik projesini isteyin. 

*Kış bahçenizi gelişigüzel bir firmaya değil, kış bahçesi sistemlerinin tasarım-üretim-montaj-satış sonrası servis hizmetlerinin verilmesi amacı ile kurulmuş bir firmaya yaptırmanız en önemli husustur.

*Kış bahçenizi, bu konuda uzman mimarlık ve mühendislik formasyonuna sahip profesyonel bir ekibe yaptırın.

*Kış bahçenizin üretiminde kullandığı tüm materyallerin, kış bahçesi materyalleri olmasına ve tüm ürünlerde DIN, EN, RAL, İFT, TÜV, ISO Kalite Yönetim Sertifikaları olmasına dikkat edin. 

*Kış bahçenizin deneyimli bir üretim ve montaj ekibi tarafından üretilip monte edildiğine emin olun.

*Kış bahçenizin gerçekten üretici firma tarafından yapıldığına emin olun. Prensip olarak taşeron firmalarla değil, doğrudan üretici firmalarla çalışın.

*Uzun yıllardan edindiğimiz tecrübenin sonucu şudur ki, hiçbir kış bahçesi kullanıcısı diğerinin aynısı isteklerle gelmez. Üretici firmayı özel yapan, öncelikle sizin ihtiyaç ve arzularınızı dinleyip o doğrultuda projeyi önermek ve fiyatlandırmayı ihtiyaçlarınız doğrultusunda tarafınıza sunmaktır.

 

“Eta, kış bahçesi üretiminde yüzde 35 ile pazar lideri”

 

Eta Yapı Genel Müdürü Aytaç Çamlıtepe, Eta’nın, Türkiye’de sadece statik hesaplı orijinal kış bahçesi üreten az sayıdaki firmalardan biri olduğunu ve orijinal kış bahçesi üretiminin yüzde 35’ine gerçekleştirerek Pazar lideri olduğunu kaydetti. Aynı zamanda Almanya, Fransa, Norveç, İsviçre, İran ve Irak’a ihracatta bulunduklarını dile getiren Çamlıtepe, şunları söyledi: 

 

“Ekibimizin temel değerleri Kalite, Müşteri Memnuniyeti ve Güvendir. ETA satış ve satış sonrası vermiş olduğu teknik hizmet ve destek ile her zaman kalite ve güvenin simgesi olmuştur. Eta Yapı A.Ş, Türkiye de orijinal kış bahçesi sistemlerinin tasarım-üretim-montaj-satış sonrası servis hizmetlerinin verilmesi amacıyla mimarlık ve mühendislik formasyonuna sahip bir ekip tarafından kurulmuştur. Eta en son Alman ve İngiliz teknolojisini ve makine parkını kullanarak üretimini yaptığı tesiste müşterilerimizin her türlü istekleri mimarlık ve mühendislik formasyonuna sahip, tecrübeli bir ekip tarafından değerlendirilmekte ve ihtiyaçlara cevap vermektedir. Prensip olarak işlerinde taşeron kullanmayan Eta, deneyimli üretim ve montaj ekibiyle yurdumuzun birçok köşesinde olduğu gibi yurtdışında da birçok projeye imza atmaktadır. Almanya, Fransa, Norveç, İsviçre, İran ve Irak’ta gerçekleştirdiği ihracatla ülkemize döviz girdisi sağlamaktadır.”


Toki Haber


Geri Dön