20 / 05 / 2024

Türkiye'de neredeyse girdiğiniz her evde ondan bulursunuz... Çiftçiler ekince satmama ihtimaliniz yok. İşte o bitki

Türkiye'de neredeyse girdiğiniz her evde ondan bulursunuz... Çiftçiler ekince satmama ihtimaliniz yok. İşte o bitki

Bazı bitkiler vardır ki ektikten sonra onu satmamak mucizedir İşte o bitkilerden biri hakkında bilgiler verildi. Çiftçilere 'mutlaka ekin' denilen listede yer aldı.



Kıraç koşullarda bitki türü, iklim ve toprak koşulları, rakım ve yöneye göre değişmekle birlikte genel olarak 130-260 kg/da arasında verim alınır

Adaçayı; tür ve çeşitlere, iklim ve toprak koşullarına, rakım ve yöneye göre değişmekle birlikte genel olarak Temmuz ayı içerisinde çiçeklenme başlangıcı ile tam çiçeklenme dönemi arasında hasat edilir. Bitkinin hasadı toprak seviyesinin 10 cm üzerinden testereli ot bıçağı ile yapılır. Hasat edilen bitkiler kontrollü koşullarda 35°C sıcaklıkta kurutulur. Doğal koşullarda ise uçucu yağ kaybını en aza indirmek için hasattan sonra bitkiler gölge bir ortama alınır. Bitkilerin yüksekliği kızışmayı önlemek için 20 cm civarında olmalı ve belirli aralıklarla alt üst edilmelidir. Genel olarak yaş bitkiden kuru materyal elde etme oranı 4-5 birime 1 birimdir. Kurutulmuş bitkiler dallı veya farklı yöntemlerle saplarından ayrılarak satışa sunulur. Kıraç koşullarda bitki türü, iklim ve toprak koşulları, rakım ve yöneye göre değişmekle birlikte genel olarak 130-260 kg/da arasında verim alınır.


Geri Dön