02 / 05 / 2024

Türkiye'de turizm sektörü yüzde 15'lik gelişme kaydetti!

Türkiye'de turizm sektörü yüzde 15'lik gelişme kaydetti!

Yılın ilk altı ayında, Türkiye'ye gelen turist sayısı yüzde 15 artarak dünya ortalamasının 3.5 katı daha fazla büyüdü. Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özaslan, 'Türkiye, Dünya Turizm Örgütünün tahminlerinin üzerinde bir gelişme gösterdi." dedi...



İlk 6 ayda Türkiye'ye gelen turist sayısı yüzde 15 arttı. Türkiye, Dünya Turizm Örgüt'ünün yıllık gelişme oranının üzerine çıkarak yüzde 15'lik bir gelişme kaydetti.


Türkiye'ye en fazla yabancı ziyaretçi gönderen ülkeler arasında Almanya, Rusya, İngiltere ve Hollanda sırasını korurken Türkiye sadece ana pazar ülkelerden değil, özellikle Körfez ülkelerinden, Arap ülkelerinden ve Uzak Doğu'dan, Batı'da da Atlantik ötesi ülkelerden gelen yabancı ziyaretçi akınına uğradı. Türkiye'ye sadece komşu ülkelerden turist gelmediğine dikkat çeken Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özaslan, Türkiye'nin Dünya Turizm Örgütü'nün tahminlerinin üzerinde bir gelişme kaydettiğini bildirdi. Özaslan, 'Dünya Turizm Örgütü'nün ortalama yıllık gelişme oranının yüzde 3-4 arasında olacağı öngörülüyordu. Türkiye'ye ilk altı ayda Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçi sayısında, yüzde 14.3 artış yaşandı. Dünya ortalamasının 3,5 katı üzerine çıktık' dedi.


GEZİ İSTANBUL'U ETKİLEDİ


Özaslan, sadece haziran ayında 4 milyon turistin Türkiye'ye geldiğini, Haziran ayında ilk defa Rusya'dan gelen ziyaretçi sayısı Almanlardan fazla olduğunu ifade etti. Özaslan, Haziran ayında kısa dönemsel bir Gezi Parkı nedeniyle İstanbul'un olumsuz etkilendiğini, Ramazan Bayramı ile birlikte Haziran'da yaşanan kayıpların Ağustos'tan itibaren kapatılacağını söyledi.


Bu yıl turist sayısının 33 milyona ulaşacağını tahmin ettiklerini söyleyen Özaslan, geçen yıl bu sayının 31,7 milyon olduğunu, 2018 de 42 milyon turisti hedeflediklerini söyleyerek, '2014-2018'de turizm gelirlerinin Gayri Safi Yurt İçi Hasılası'ndaki payı (GSYİH) 3,5 olacak' dedi.


Denizaşırı artış


Amerika, Avustralya, Japonya, Kanada gibi denizaşırı ülkelerdeki artış oranının yüzde 25'i bulduğunu belirten Özaslan, şöyle konuştu: 'Türkiye'nin önemli pazarı olan Rusya'dan gelen turist sayısı yüzde 18,5 arttı. Körfez ülkelerinden gelen turist oranı ise ilk 6 ayda yüzde 64'e çıktı. Çin ve Hindistan gibi Uzak Doğu ülkelerinde ise yüzde 4'lük bir artış oldu. Türkiye'nin turizm alanındaki yelpazesi artık daha genişledi. Güney Amerika'dan gelen yabancı turist sayısının hızla artması bizim için önemli bir gelişmedir.'.Özaslan ayrıca, alternatif turizme yapılan yatırımların yaygınlaştırıldığını bildirdi. Geçen yıl 31,7 milyon ziyaretçinin yaklaşık 20 milyonunun spor ve kültürel amaçlı geldiğini sözlerine ekledi.


Ayfer Mallı/Yenişafak Gazetesi


Geri Dön