19 / 11 / 2024

Türkiye'de verimsiz radyatör mü kullanılıyor?

Türkiye'de verimsiz radyatör mü kullanılıyor?

Risa Radyatör Genel Müdürü İlker Mülayim, Türkiye'nin verimsiz radyatör kullandığını belirtti. Türkiye’de sadece kısa vadeli maliyet farkını gözeterek saç radyatörlerin kullanıldığını ekledi.




Özelleştirilmiş verimli radyatörler üreten Risa Radyatör Genel Müdürü İlker Mülayim, Avrupa ve Rusya gibi Türkiye’ye göre soğuk ülkelerin çok yüksek ağırlıkda aliminyum radyatör kullandığını, çok daha verimli olmasına karşılık Türkiye’nin ise sadece kısa vadeli maliyet farkını gözeterek saç radyatörlerin kullanıldığını söyledi. Alüminyumun saç radyatörlere göre üç kat daha fazla ısı transferi gerçekleştirdiğini, aliminyum radyatörün, saç radyatörün yüzde 20’si kadar su kullandığını belirten Mülayim, "Enerji ithal ettiğimizi düşünürsek, yalıtımla sağlanan enerji tasarrufuna yakın bu alanda da tasarruf var. Üstelik, bu radyatörleri kişiselleştimek, daha güzel mekanlar yaratmak mümkün" dedi. 


Kendi geliştirdikleri burç (sıcak suyun ısı kanallarına aktarım parçası) sistemi ile verimli radyatörler ürettikleriin belirten İlker Mülayim, hem istenilen ölçü ve çeşitte üretmeye uygun olması hem de yüksek verimli olması nedeniyle alüminyum radyatörlerin yaygınlaşması gerektiğini kaydetti. 


Alüminyum radyatörlerin Avrupa ve Rusya’da pazarın ağırlığını oluşturmasına rağmen, Türkiye’de yüzde 10-20 aralığında kaldığını kaydeden Mülayim, "Enerji verimliliği ve uzun ömür gibi unsurlar dikkate alındığında, alüminyum daha iyi sonuç veriyor. Yalıtıma odaklı bir tasarruf arayışı var ve elbette haklı. Ancak, ısıtma yönünden de yüksek verimlilik elde etmek mümkün. Hem estetik hem de verimlilik nedeniyle, lüks konut projelerinde hep alüminyum tercih ediliyor çünkü akılcı. Ancak genel konutlarda da tercih edilmesi, enerji ithal eden bir ülke için büyük katkı sağlayacaktır" dedi. 


Alüminyum radyatörün saatte 1000 kilokalori (Kcal/h) ısıyı 0,64 litre su ile sağlayabildiğini, bunun, muadil panel radyatörlerin kullandığı suyun beşte biri olduğunu belirten İlker Mülayim, böylece, suyu ısıtmak için harcanan elektrik, pompa düzeneği gücü vb. bütün yatırımda maliyeti aşağıya çektiğini kaydetti. 


Risa radyatörün, burç sistemi yanında, tasarım yeniliği de yaptığını belirten İlker Mülayim, alüminyum radyatör üreticilerinin daire şekli dahil, çeşitli boy ve ebatlarda üretim yaptığını, kendilerinin ise ilk kez eğimli ve eğimi istenilen noktalarda verilebilen radyatörler ürettiklerini vurguladı. Bunun dekorasyon ya da mimari açısından büyük avantaj sağladığını kaydeden İlker Mülayim, lüks konut tasarımında sıklıkla kullanıldığını vurguladı. Alüminyum ile çalışmanın istenilen renk ve şekilde ürün oluşturmaya imkan verdiğini kaydeden Mülayim, istenilen renk ve ahşap deseni dahil desende üretim yapma yanında, ayna veya fotoğraf kaplanmış radyatörlerin dahi üretilebildiğini belirtti. 


Enerji verimliliği-tasarrufu açısından bakıldığında, genel konutlar için üretilecek alüminyum radyatör kullanımının ya da üretiminin teşvik edilmesinin, enerji maliyetlerini düşürmeye katkı sağlayacağını kaydeden İlker Mülayim, bu alanda yeni bir yaklaşım geliştirilmesini beklediklerini vurguladı. 



Dünya


Geri Dön