23 / 11 / 2024
fuzul

Türkiye'deki 384 bin inşaat ustası eğitimden geçecek!

Türkiye'deki 384 bin inşaat ustası eğitimden geçecek!

Türkiye'deki 384 bin inşaat ustası eğitimden geçecek, başarılı olanlar mesleki yeterlilik belgesine kavuşacak. Belgeyi alamayan inşaat ustaları ise 1 Ocak 2017'den itibaren inşaatlarda çalıştırılmayacak




Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hazırlanan inşaat ustalarının eğitilmesi programı kapsamında Türkiye'deki 384 bin inşaat ustası eğitimden geçecek, başarılı olanlar mesleki yeterlilik belgesine kavuşacak. Belgeyi alamayan inşaat ustaları ise 1 Ocak 2017'den itibaren inşaatlarda çalıştırılmayacak.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdür Vekili Selami Merdin yaptığı açıklamada, inşaat ustalarının eğitilmesi projesinin 2 yıllık yoğun bir çalışmanın ürünü olduğunu söyledi.


İnşaat sektöründe mesleki yeterlilik belgesi şartı getirilenlerin eğitim ve belgelendirilmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı arasında "Yapı Sektöründe Çalışan Meslek Erbaplarının Mesleki Niteliklerinin Geliştirilmesi İşbirliği Protokolü" imzalandığını belirten Merdin, bu kapsamda kendilerine 10 bin ustanın eğitim için başvurduğunu aktardı.

Merdin, projenin 81 ilde uygulanmaya başlandığını dile getirerek, "Daha önce aldıkları geçici ustalık yetki belgesi ile çalışan 384 bin yapı ustamızı ilgilendiren bir eğitim ve ardından belgelendirme süreci olacak. Yapı ustalarımız bundan sonra daha güvenli çalışma ortamları içinde, bilinçli uygulamalarla daha sağlıklı binalar inşa edecekler." dedi."Belgesiz ustaların çalıştırılması yasak"Merdin, inşaat ustalarına verilen eğitimlerin ücretsiz olduğunu, sınav ücretlerinin de devlet tarafından karşılandığını ifade etti.

Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayanların 1 Ocak 2017'den itibaren çalıştırılamayacağına dikkati çeken Merdin, şöyle konuştu:


"Ustalarımızın 1 Ocak 2017'den itibaren belgesiz çalışması yasak. Çalıştıran iş yerlerine ceza uygulanacak. Devletimiz bu konuda elinden geleni yapıyor. Usta, bu belgeyi alacak ki piyasada çalışacak yoksa çalışamaz. Hangi ustaya sorsak 'ustayım, işimi biliyorum' diyor. Ancak işin tekniğini ve ilmini bilmediği için hayati hatalar yapabiliyor. Çalışma ortamının güvenliğini nasıl sağlayacağını bilmediği için kendi hayatını ve arkadaşlarının hayatını riske atabiliyor. İşte bu bilgileri buradaki eğitimle kazanacaklar. Ayrıca uygulama eğitimi de verilecek. Ardından Mesleki Yeterlik Kurumu tarafından yetkilendirilmiş sınava tabi tutulacaklar. Hem sözlü hem uygulamalı sınava girecekler. Başarılı olanlara belgeleri verilecek. Ustalarımız bu fırsatı kaçırmasınlar. 1 Ocak 2017'den sonra belgesiz çalışanlara ceza uygulanacak. Ayrıca 31 Aralık 2017'den sonra eğitimler de sınavlar da ücretli olacak."



"Tüketiciyi de koruma altına alıyoruz"

Merdin, eğitimlerin bir hafta süreceğini, iş sağlığı ve güvenliği, işçi hakları, proje okuma gibi derslerin yanı sıra her mesleğin kendi kriterlerinin de ele alınacağını belirtti.


Eğitimin tüketici açısından önemine işaret eden Merdin, "Vatandaş bir iş yaptıracağı, güvenle malzemesini teslim etmek isteyeceği zaman ustaya belgesini soracak. Eğer bu belgesi varsa kalifiye ustadır, güvenle evinizi, malzemenizi teslim edebilirsiniz. Böylece tüketicinin de korunması sağlanmış olacak. Bu belgeyi bir nevi diploma sayabilirsiniz." şeklinde konuştu.


Merdin, bu kapsamda ilk eğitim uygulamasının Kayseri Mimar Sinan Endüstri Meslek Lisesi'nde "Ahşap kalıpçı, betonarme demircisi, seramik karo kaplamacısı ve sıvacı" olmak üzere 4 meslek grubunda toplam 116 kişi ile başlatıldığını sözlerine ekledi.


Yeni Şafak 


Bu haber Vahdet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı


Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca başlatılan proje kapsamında eğitime alınacak 81 kentteki 384 bin inşaat ustasından başarılı olanlar, mesleki yeterlilik belgesi almaya hak kazanacak. 



ÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığınca hazırlanan inşaat ustalarının eğitilmesi programı kapsamında Türkiye'deki 384 bin inşaat ustası eğitimden geçecek, başarılı olanlar mesleki yeterlilik belgesine kavuşacak. Belgeyi alamayan inşaat ustaları ise 1 Ocak 2017'den itibaren inşaatlarda çalıştırılmayacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdür Vekili Selami Merdin, inşaat ustalarının eğitilmesi projesinin 2 yıllık yoğun bir çalışmanın ürünü olduğunu söyledi. 


Kendilerine 10 bin ustanın eğitim için başvurduğunu aktaran Merdin, projenin 81 ilde uygulanmaya başlandığını dile getirerek, "Daha önce aldıkları geçici ustalık yetki belgesi ile çalışan 384 bin yapı ustamızı ilgilendiren bir eğitim ve ardından belgelendirme süreci olacak. 



BELGESİZ ISTA ÇALIŞAMAYACAK 

Eğitimlerin  bir hafta süreceğini, iş sağlığı ve güvenliği, işçi hakları, proje okuma gibi derslerin yanı sıra her mesleğin kendi kriterlerinin de ele alınacağını belirten Merdin, "Uygulama eğitimi de verilecek. Ardından Mesleki Yeterlik Kurumu tarafından yetkilendirilmiş sınava tabi tutulacaklar. Hem sözlü hem uygulamalı sınava girecekler. Başarılı olanlara belgeleri verilecek. Ustalarımız bu fırsatı kaçınmasınlar. 1 Ocak 2017'den sonra belgesiz çalışanlara ceza uygulanacak. Ayrıca 31 Aralık 2017'den sonra eğitimler de sınavlar da ücretli olacak" dedi. 


EĞİTİMLER ÜCRETSİZ


Yapı ustalarımız bundan sonra daha güvenli çalışma ortamları içinde, bilinçli uygulamalarla daha sağlıklı binalar inşa edecekler" dedi. Merdin, inşaat ustalarına verilen eğitimlerin ücretsiz olduğunu, sınav ücretlerinin de devlet tarafından karşılandığını ifade etti. 



Vahdet 

Bu haber Diriliş Postası Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ııca hazırlanan inşaat ustalarının eğitilmesi programı kapsamında Türkiye'deki 384 bin inşaat ustası eğitimden geçecek, başarılı olanlar mesleki yeterlilik belgesine kavuşacak. Belgeyi alamayan inşaat ustaları ise 1 0cak2017'den itibaren inşaatlarda çalıştırılmayacak. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdür Vekili Selami Merdin, inşaat ustalarının eğitilmesi projesinin 2 yıllık yoğun bir çalışmanın ürünü olduğunu söyledi. 

İnşaat sektöründe mesleki yeterlilik belgesi şartı getirilenlerin eğitim ve belgelendirilmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Çalışına ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı arasında "Yapı Sektöründe Çalışan Meslek Erbaplarının Mesleki Niteliklerinin Geliştirilmesi İşbirliği Protokolü" imzalandığını belirten Merdin, bu kapsamda kendilerine 10 bin ustanın eğitim için başvurduğunu aktardı. 

Merdin, projenin 81 ilde uygulanmaya başlandığını dile getirerek, "Daha önce aldıkları geçici ustalık yetki belgesi ile çalışan 384 bin yapı ustamızı ilgilendiren bir eğitim ve ardından belgelendirme süreci olacak. Yapı ustalarımız bundan sonra daha güvenli çalışma ortamları içinde, bilinçli uygulamalarla daha sağlıklı binalar inşa edecekler." dedi


Diriliş Postası 


Geri Dön