19 / 07 / 2024

Türkiye'deki faiz indiriminin sonuçları ne olacak? En çok kim kaybediyor?

Türkiye'deki faiz indiriminin sonuçları ne olacak? En çok kim kaybediyor?

Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selva Demiralp, dünyada faiz artışına gidilirken, Türkiye'de neden faiz indirildiği konusunu değerlendirdi. İşte o sorunun yanıtı...




Türkiye’nin dünyanın geri kalanından farklı faiz tercihinin sonucu ne olacak? Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selva Demiralp, konuyla ilgili BBC Türkçe'de değerlendirmelerde bulundu. Selva Demiralp, 2000-2005 seneleri arasında Merkez Bankası'nda iktisatçı olarak görevde bulundu. Demiralp, Federal Rezerv, Avrupa Merkez Bankası ve Türkiye Merkez Bankası gibi merkez bankalarıyla etkileşimlere geçti ve Avrupa Merkez Bankası'nda danışman olarak görev üstlendi. Para politikası üzerine araştırmaları olan Demiralp'in Türkiye ekonomisine ilişkin görüşleri The Wall Street Journal , The New York Times , The Financial Times , Reuters ve The Associated Press'te yer aldı. 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Ekim toplantısında politika faizini 150 baz puan daha indirdi. Politika faizi yüzde 12'den yüzde 10,5’e düşürülürken, yıllık enflasyon yüzde 84’e dayandı. 

Küresel enflasyon problemine karşı dünyanın geri kalanı faiz artırımına giderken, Türkiye'de faiz indirimi sürüyor. Bu şekilde en negatif reel faiz veren ülke olarak Türkiye'nin listedeki yeri sağlamlaşıyor. 

Hükümet kanadından faizlerin düşmesine ilişkin tercihin uzun süredir net olarak belirtildiğini aktaran Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selva Demiralp, "O nedenle Ekim toplantısında gelen karar şaşırtıcı olmadı.

Hatta para politikası tarihinde bu kadar net iletişimin ender görüldüğünü not etmekte fayda var" açıklamasında bulundu.

Türkiye deki faiz indiriminin sonuçları ne olacak? En çok kim kaybediyor? 

"Merkez bankalarının çoğunluğu veri bağımlısı olarak hareket ettikleri için önlerini göremeden kesin bir bilgi veremiyorlar" diyen Selva Demiralp, Türkiye'de ise ekonomik veri hangi yönde gelirse gelsin faizlerin yönünün aşağı yönlü olduğu konusunda yapılan iletişimin oldukça şeffaf olduğunu belirtti. 

Demiralp, karar alıcıların nezdinde hala faiz indirimleri ile enflasyonun da düşeceğine dair bir inanç varsa, TCMB’nin neden faizleri daha hızlı indirmediğinin netleştirilmesi gerektiğine dikkat çekti. 

Peki Türkiye’nin dünyanın geri kalanından farklı faiz tercihinin sonucu ne olacak? Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selva Demiralp, konuyla ilgili BBC Türkçe'de değerlendirmelerde bulundu. İşte ayrıntılar...


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön