24 / 11 / 2024

Türkiye'deki faiz indiriminin sonuçları ne olacak? En çok kim kaybediyor?

Türkiye'deki faiz indiriminin sonuçları ne olacak? En çok kim kaybediyor?

Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selva Demiralp, dünyada faiz artışına gidilirken, Türkiye'de neden faiz indirildiği konusunu değerlendirdi. İşte o sorunun yanıtı...




Türkiye'nin faiz indirimi ile ilgili değerlendirmesine "Faiz indirimleri ile hedef borçlanma faizini düşürmek ve bu şekilde harcamaları ve büyümeyi artırmak. Buraya kadar her şey güzel" ifadelerini kullanarak başlayan Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selva Demiralp, dünyanın geri kalanının faiz artırımına gitmesinin ardındaki nedeni "Çünkü enflasyonu düşürmeden politika faizini düşürseniz de piyasa faizi düşmüyor" diyerek açıkladı.  

"Neden? Çünkü piyasa faizleri enflasyon beklentisi ve risklere göre fiyatlanıyor. O nedenle diğer ülkeler önce faiz artırıp enflasyonu düşürmek, sonrasında ise düşen enflasyon sayesinde piyasa faizlerini düşürüp büyümeyi sürdürülebilir olarak desteklemeyi amaçlıyor" diye konuşan Demiralp, Türkiye'nin dünyanın geri kalanından farklı bir yol seçtiğine dikkat çekti. 

Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selva Demiralp, faiz artırımlarının Türkiye'yi nereye götürdüğüne, piyasa faizinin ne şekilde düşürüldüğüne ve maliyetine ilişkin açıklamalar yaptı. 

Türkiye deki faiz indiriminin sonuçları ne olacak? En çok kim kaybediyor?

TCMB'nin uzunca bir süredir parasal aktarım mekanizmasının tıkandığından şikâyetçi olduğunu aktaran Selva Demiralp, bunda haksız olunmadığını, politika faizi düştüğü zaman piyasa faizini etkilemediğini vurguladı. 

ABD Merkez Bankası (Fed) ya da Avrupa Merkez Bankası (ECB) gibi büyük merkez bankalarına bakıldığında, bırakın faiz artırmayı, faiz artıracaklarını söyledikleri zaman bile piyasa faizlerinin arttığını dile getiren Demiralp, "Zamanı gelip politika faizini düşürdükleri zaman da o güven sayesinde piyasa faizlerini düşürebilmeleri bizden kolay olacaktır.

Çünkü merkez bankasının enflasyonu düşürebildiğine şahit olan piyasalar faizi indirdiği zaman da enflasyonist risklerin artmayacağına ikna olacaktır." açıklamasında bulundu.

Türkiye deki faiz indiriminin sonuçları ne olacak? En çok kim kaybediyor?

Demiralp, "Enflasyon bütün ağırlığı ile devam ederken TCMB faiz indirdiğinde piyasa faizi düşmüyor" ifadelerini kullandı ve  politika faizinin 4 puan düşmesinin ardından, senenin ilk yarısında ticari kredi faizleri 8 puan yükseldiğini dile getirdi. 

"Bu tıkanıklığı gidermek isteyen karar alıcılar ise altta yaratan enflasyon problemini çözmek yerine faiz indirimlerine devam edip para politikası ile düşmeyen faizleri regülasyonlarla düşürme yolunu seçtiler" diyen Demiralp, bu regülasyonların getirdiği önemli maliyetler ile risklerin olduğunu vurguladı. 

Düzenlemelerin amacı ne?

Demiralp, "Politika faizindeki indirimler piyasa faizlerini düşürmeyince getirilen düzenlemeler ile piyasa faizleri politika faizine bağlandı" şeklinde konuştu ve mevduat faizi ile kredi faizi için bir tavan belirlendiğini, bu tavanın da politika faizine endekslendiğini aktardı. Ekim kararı sonrası düşen bu tavan nedeniyle mevduat ve kredi faizlerinin de aşağı geleceğini belirtti. 

Türkiye deki faiz indiriminin sonuçları ne olacak? En çok kim kaybediyor?

Mevduat faizinin baskılanmasının sonucu ne olur? 

Konuyla ilgili olarak, "Bankaların fonlamasının en önemli kısmı mevduattan geliyor. O yüzden düşük kredi faizinin ön şartı mevduat faizinin de düşük olması.

Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesapları için politika faizinin 3 puan üzerinde bir tavan faiz var." değerlendirmesinde bulunan Selva Demiralp, KKM faizinin düşmesi ile eli rahatlayan bankaların TL mevduat faizlerini de düşürebileceklerini söyledi. 

Olayı hane açısından değerlendiren Demiralp, "Enflasyon karşısında eriyen alım gücü zaten nüfusun büyük bölümünün tasarruf edebilme lüksünü elinden alıyor" diye konuştu ve tasarruf eden vatandaşların enflasyonun yaklaşık 70 puan altında bir reel TL faizi görünce alternatif aradığını, kurdaki yükselişin enflasyonun altında olmasının KKM’nin cazibesini düşürdüğünü dile getirdi. 

Selva Demiralp, "Yılın ilk yarısında dayanıklı tüketim mallarına olan talebin artması (ki bu öne çekilmiş bir talep olup devamı gelmesi beklenmez), borsa, emlak piyasası gibi varlık fiyatlarındaki ciddi artışlar tasarruf sahiplerinin kendilerini enflasyondan koruyacak bir getiri arayışının sonucu" ifadelerini kullandı ve alınan tüm tedbirlere karşın, döviz talebi ve TL’nin döviz karşısındaki değer kaybının sürdüğüne dikkat çekti. 

Demiralp, "Yıl başından bu yana dolara karşı en çok değer kaybeden para birimlerinden birinin TL olması tesadüf değil" açıklamasında bulundu.

Türkiye deki faiz indiriminin sonuçları ne olacak? En çok kim kaybediyor?

Kredi faizinin baskılanmasının sonucu ne olur? 

Selva Demiralp, "Bir taraftan mevduat faizleri baskılanmaya çalışılırken diğer taraftan kredi faizlerine benzer tavanlar getirildi" dedi ve kredilere getirilen tavan faizinin, bankanın maliyetinden ve ileriye yönelik risklerinden düşük olması sebebiyle kredi vermekte zorluk olduğunu aktardı. 

Demiralp, konuyla ilgili olara, "Bankaların kredi muslukları kısılınca likidite ihtiyacı azami seviyelere ulaşan reel sektör daha yüksek faizle özel sektör tahvili (ÖST) çıkarmaya başladı" değerlendirmesinde bulundu ve bankaların da daha makul buldukları faizlerle ÖST satın alarak finansal piyasalara dahil olduklarını vurguladı.

Hazine tahvilinin baskılanmasının sonucu ne olur? 

"Uzun vadede bankalar açısından sermaye kaybı yaratabilecek riskli bir durum" diye konuşan Demiralp, er ya da geç bir normalleşme olup politika faizi yükseldiğinde ya da tahvil talebini artıran düzenlemeler devreden çıktığında tahvil fiyatlarında bir düşüş olacağını belirtti ve bankaların sermayelerini düşüreceğine vurgu yaptı. 

Demiralp, "Düşük faizli tahvili vadeye kadar tutmayı tercih eden banka ise enflasyonun ciddi olarak altında negatif reel bir getiri ile karşı karşıya kalacaktır" ifadelerini kullandı. 

Türkiye deki faiz indiriminin sonuçları ne olacak? En çok kim kaybediyor?

En çok kim kayıp yaşıyor? 

Düşük faiz ortamında en çok kaybedenlerin tasarruf sahipleri olduğuna dikkat çeken Demiralp, tasarruf sahiplerinin kendilerini enflasyona karşı koruyabilmelerinin oldukça zor olduğunun altını çizdi. 

"Alternatif yatırım araçları düşük birikimler için uygun değil ya da kullanımı yaygın değil" diye konuşan Demiralp, bu yatırımları yapabilenlerin yarattığı yığılma ile oluşan ani fiyatlamaların riskli olduğunu dile getirdi. 

"Özel sektör negatif reel faiz ortamında borç bulabildiği ölçüde şanslı.

Ancak kredi musluklarının kapanmış olmasına karşılık enflasyonist ortamda iyice artan likidite ihtiyacı onları da çaresiz bırakıyor." değerlendirmesinde bulunan Demrialp, bankacılık sisteminin ise giderek dolaylı finansmanda esas fonksiyonu olan kredilerden uzaklaşıp devlet tahvillerine kaydığını, bu tıkanmanın da toplum genelinde bir refah kaybı ile sonuçlandığını belirtti. 

Emekli promosyon hesaplamasında kıyamet koptu! Kızışan yarışta Yapı Kredi, Akbank, Garanti, İş Bankası peş peşe açıkladı

Dolar 6 liraya düşüyor denildi! Piyasa Kahini ise doların ne kadar olacağını açıkladı! Tarihler verildi

Asgari ücret 8 bin 690 lira mı oluyor? Flaş açıklama! Yüzde 58 artış!

Altının 8 gün sonra ne kadar olacağı resmen açıklandı! Rakamı duyanların ağzı 1 karış açık kaldı! Hemen bir göz atın!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön