29 / 12 / 2024

Türkiye'deki havaalanı sayısı 12 yılda 26'dan 55’e çıktı!

Türkiye'deki havaalanı sayısı 12 yılda 26'dan 55’e çıktı!

Şu ana kadarki en yüksek katılımlı ICAN konferansı olma özelliği gösteren ICAN’15’in Açılış Töreni’ne üye ülkelerin sivil havacılık otoritelerinin yanısıra çok sayıda yerli ve yabancı sivil havacılık ve turizm kurum ve kuruluş katıldı.




Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM)’nün ev sahipliğinde düzenlenen ICAO Havacılık Müzakereleri Konferansı(ICAN’15), 19-23 Ekim 2015 tarihleri arasında dünya ülkeleri arasında yapılacak ikili havacılık müzakerelerinin adresi olacak. Türkiye’de ikinci kez düzenlenen ve şu ana kadarki en yüksek katılımlı ICAN konferansı olma özelliği gösteren ICAN’15’in Açılış Töreni’ne üye ülkelerin sivil havacılık otoritelerinin yanısıra çok sayıda yerli ve yabancı sivil havacılık ve turizm kurum ve kuruluşun katıldı.       


Mehteran ve Sema Gösterisi ile başlayan Açılış Töreni’ne ilk konuşmayı ev sahibi Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi yaptı. Toplantının kıtaların ve kültürlerin buluştuğu Türkiye’de gerçekleştirilemesinden duyduğu memnuniyeti dile getirek konuklarını selamlayan Genel Müdür Bilal EKŞİ, bu sene 8.ncisi düzenlenen konferansın 96 ülkenin katılımı ile yeni rekora imza attığını belitti. Ülkeler arasında işbirliklerini artıran en önemli unsurun bağlantı kurmak olduğunu, ICAN konferasının da bu bağlantıların kurulması, uçuş ağlarının ve ilişkilerin geliştirilmesi için önemli bir platform olduğunu kaydeden Genel Müdür Ekşi; “Konferans süresince  Türkiye olarak 60 ülke ile havacılık görüşmelerinde bulunmayı hedefledikleri ve müzekereler sonucunda varılacak anlaşmalar ile tüm ülkelerin birbirine daha sıkı bağlanacağını ifade etti. 


HAVACILIK 5 KAT BÜYÜDÜ,  ICAO ÜLKELERİ İÇİNDE 11. SIRAYA YÜKSELDİK....

           

Ulaştırma Denizcilik Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Özkan Poyraz konuşmasında Türkiye’nin dünyada en çok ziyaret edilen 6. destinasyon olduğunu ve havacılığın tüm sektörler için lokomotif özellik taşıdığını belirtti. Türk sivil havacılığının havacılığın özel sektöre açıldığı 2003 yılından bu yana beş kat büyüdüğünü belirten Müsteşar, yolcu sayısının 35 milyondan 165 milyona, uçuş noktalarının 60’tan 240 noktaya, uçak sayısının 162’den 482’ye, havaalanı sayısının 26’dan 55’e, ikili havacılık anlaşmalarının ise 81’den 164’e yükseldiğini kaydetti.  


Müşteşar Yardımcısı Özkan Poyraz; Türkiye’nin Asya ve Avrupa arasında önemli bir hub olduğunu ve havayoluyla 41 ülkeye üç saatte, 66 ülkeye ise beş saatte ulaşılabilecek önemli bir bağlantı noktasında yer aldığını belirterek bu bağlatıları daha da güçlendirmek için hayata geçirilecen İstanbul  3. Havalimanı’nı projesinin de 2017 yılında hizmete açılmasının planlandığını ifade etti.  Türkiye’nin sivil havacılıktaki gelişmeler doğrultusunda ICAO’ya üye ülkeler içinde 30. sıradan 11. sıraya yükseldiğini ve dünya sivil havacılığına yaptığı katkılar doğrultusunda ICAO Konsey üyeliğinin büyük önem taşıdığını ifade eden Müsteşar Yardımcısı Poyraz, Türkiye’nin ICAO’nun kurucu üyelerinden biri oluğunu ve dünya havacılığına daha etkili katkı sağlamayı hedeflediğini ifade etti.     


HAVACILIK ALANINDAKİ GELİŞMELER TURİZME YANSIDI…         



Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Yıldırım Ak ise konuşmasında, turizme olan talebin artmasında en önemli etkenlerden birinin ulaşım olduğunu ve havacılıktaki gelişmeler çerçevesinde sağlanan ulaşım kolaylığının Türkiye’de turizm sektörünün gelişmesinde önmeli rol oynadığını kaydetti. Sivil havacılık ve turizm gibi birbirini yakından etkiliyen iki sektörün işbirliği içinde olmasının önemine dikkat çekerek ICAN’15e turizm kuruluşlarının davet edilmesinin bu çerçevede büyük önem taşıdığının altını çizdi.        



HAVA TAŞIMACILIĞI TÜM SEKTÖRLER ÖZELLİKLE DE EKONOMİ İÇİN İTİCİ UNSUR…

           

Açılış Töreni’nde yaptığı konuşmada ICAO Başkanı Dr Olumuyiwa Benard Aliu, ICAN’15’in şuana kadar gerçekleşitrilmiş en yüksek katılımlı toplantı olduğunu  belirterek bunun, havacılığın hem Türkiye hemde ülkelerimiz ve ekonomilerimiz açısından taşıdığı önemin bir göstergesi olduğunu kaydetti. İkili havacılık müzakereleri ile ülkelerinin uçuş ağlarının büyüdüğü ve destinasyon sayısının arttığına dikkat çeken ICAO Başkanı Aliu, dünya genelinde 3 milyar yolcu ve 50 milyon ton yük taşındığını ifade ederek, hava taşımacılığın tüm sektörler özellikle ülke ekonomileri için itici güç olduğunu belirtti. Turizm sektörünün de bunlardan biri olduğunu ifade eden ICAO Başkanı Aiu;  dünya genelindeki turist sayısının yüzde 60’nın havayolu ile taşındığını vurguladı.      


ICAO olarak havayolu taşımcılığının güçlenmesini ve güvenli bir şekilde sürdürülmesini hedeflediklerini ve “hiçbir ülke geride kalmayacak” hedefi ile örgüte üye tüm ülkelerin havacılık faaliyetlerinin geliştirilmesine çaba harcadıklarını söyleyen ICAO Başkanı, yolcular için en güvenli ulaşımın şeklinin havayolu olduğunun altını bir kez daha çizdi.     


Açılış Töreninin ardından gerçekleştirilen oturumda ise, hava taşımacılığın liberalleştirilmesi, bağlantı kurmaya dayalı ekonomik büyüme ve yeni yasal düzenlemeleri içeren ICAO faaliyetleri ile birlikte BM’nün sürdürülebilir büyüme hedefleri ele alındı.

 

Program, konferansa katılan kurum ve kuruluşlarının birer standının yer aldığı fuar alanının açılışı ile devam etti.    

 

DHMİ Genel MüdürYardımcısı Celal Özuğur ve Antalya Havalimanı Başmüdür Osman Serdar'ın katıldığı konferansta DHMİ'nin faaliyetleri ve AR-GE projeleri de sergilendi. 

Konferans, 23 Ekim tarihinde sona erecek. -



DHMİ


Geri Dön