06 / 11 / 2024

Türkiye'deki havuz sayısı 350 bini aştı

Türkiye'deki havuz sayısı 350 bini aştı

Müstakil ev ve sitelerde artış olunca Türkiye'de havuz sayısı 350 bini aştı




HAVUZ, sosyalleşme, dinlenme, güneşlenme, eğlenme ve spor demek. Bugünlerde, sıcak yaz aylarına günler kala herkes havuz hayali kuruyor, bir bölümü bu hayalini gerçeğe dönüştürmek için harekete geçiyor. Türkiye'de müstakil yapılaşmanın ve site tarzı konutların artması, havuz kullanımı da yaygınlaştırıyor. Türkiye'de yılda 10 bin havuz inşa ediliyor. Sektörün yıllık cirosu da 700-800 milyon avroyu (1.400 - 1.500 milyon TL'yi) buluyor. Betonarme yanında talepler hazır havuza da kayarken, havuzlar konutların değerini de artırıyor. 
 
SICAK yaz günlerinin hayalidir hep. Bahçeli ve havuzlu bir eve sahip olmak. İstediğinde havuza atlayıp serinlemek, ya da bütün günü havuzbaşında geçirmek... Sosyalleşmek, dinlenmek, eğlenmek ve spor yapmanın en önemli ortamlarından biri havuzlar. Sıcak yaz aylarına günler kala, bu rüyasını gerçekleştirmek isteyenler ise havuz yapımına başladı bile.

Havuz yapım ve bakım sektörü krize rağmen gelen talepten memnun. Geçen yıllara göre biraz küçülme yaşasa da, müstakil ev sahiplerinin talebi sektörü canlı tutuyor. Genel olarak sektör nisan ve mayıs aylarında en parlak sezonunu geçiriyor. Türkiye'de bir yılda yapılan havuz sayısı 10 bine ulaşıyor. Pazarın yıllık büyüklüğü de 700-800 milyon avroyu (1,4-1,5 milyan TL) bulurken, bakımı dahil yatırım tutarları da 1,5 milyar avroya (3 milyar TL) ulaşıyor.

2010'da sektör nefes alacak
Türkiye'de profesyonel anlamda havuz yapımı sektörünün geçmişi kırk yıl öncesine dayanıyor. Ulusal Havuz Enstitüsü (UHE) Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Akgün, "Pek çok kriz atlattık. Sektör 2006'dan itibaren toparlanmaya başladı. Ancak küresel kriz nedeniyle yeniden durgunluğa uğradık. 2010 yılında atalet biraz daha devam edecek. Sektörümüzün nefes almaya başlayacağını düşünüyorum" dedi.

Havuz sektörü Türkiye'de hızlı bir gelişme gösteriyor. 1980'li yıllarda yılda 2 bin otel yapılırken, günümüzde bu sayısı 10 bine çıkmış. Ali Akgün, Türkiye'de 350 bin havuzun kullanıldığını anlatıyor. Akgün, şu bilgileri veriyor: "160 civarında da havuz, sauna ve Spa'yla uğraşan firma var. Ancak belli kriterleri yerine getirmeyen bine yakın firma daha var. Havuz sektörünün içinde üretim, ithalat, ihracat, proje, tesisat, inşaat ve taahhüt işleri giriyor. Sektörde 11.500 kişi doğrudan istihdam ediliyor. Bunun da yatırım tutarı 1,5 milyar avro civarında. Yıllık cirosu da 700-800 milyon avroyu buluyor."

Fiyatı 10 bin avrodan başlıyor
Havuz üreticisi Sankurt'un Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Korcan Kurtoğlu, havuzların nisan ve mayıs aylarında imal edildiğini anlatıyor. Kurtoğlu, "Sektörde geçen yıla göre daralma var ama işlerimiz yine canlı. Talep kesilmiyor. Özellikle villa sahipleri bahçelerinde mutlaka havuz istiyorlar. Ama tabii ki krizden de etkilenme var" diyor. Havuzların maliyeti de 10-30 bin avrodan (20-60 bin TL) başlıyor. Kurtoğlu, konutlara yaptıkları havuzların büyüklüğünün beş metreye, on metre ebatında olduğunu ve derinliğinin de 1,5 metreye ulaştığını söylüyor.
 
Kontrol merkezi müstakil olmalı
HAVUZLARIN  yapımında dikkat edilmesi gereken noktalar var. Havuzların mekanik tesisatının yapılması artık çok kolay. Korcan Kurtoğlu, dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıralıyor:
* Havuzun betonarme inşaatı çok önemli.
* Havuzdaki sorunların yüzde 90'ı kaba inşaat işinden çıkıyor.
* Havuzun kontrol merkezi tamamen müstakil olmalı.
* Evin bodrumunda makine dairesi olmaz.

Villalarda hazır havuza kayılıyor
UHE Başkanı Ali Akgün, havuz yapım tercihlerinin, son zamanlarda sosyal konut bünyelerinde, genel kullanım amaçlı havuz yapımları, site oluşumlarında artış gösterdiğine dikkat çekiyor. Akgün, "Villalarda ise bireysel ev havuzları devam ediyor. Ancak buralarda klasik betonarme havuzlar yerine, yapım ve maaliyet avantajları nedeniyle hazır türde havuzların yapımında artış var. Havuzlu site, villa ve ev kavramlarının satış anında çok etkili olması, sektörümüz adına iyi bir pazar oluşturuyor. Yazlık ev ihtiyacını en aza indirgeme adına yapılan kışlık ev konsepti projeler gün geçtikçe daha çok önem kazanıyor."
Hanife Baş / Hürriyet


Geri Dön