23 / 11 / 2024
fuzul

Türkiye'nin ekonomik büyüme potansiyeli iyi değerlendirilmeli!

Türkiye'nin ekonomik büyüme potansiyeli iyi değerlendirilmeli!

Garanti Bankası Genel Müdürü Fuat Erbil, karamsar olunmaması gerektiğini, Türkiye'nin inanılmaz bir büyüme potansiyeli olduğunu ve bunun iyi değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, "2017, kesinlikle 2016'dan daha iyi bir yıl olacak." dedi.




Garanti Bankası Genel Müdürü Fuat Erbil, karamsar olunmaması gerektiğini, Türkiye'nin inanılmaz bir büyüme potansiyeli olduğunu ve bunun iyi değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, "2017, kesinlikle 2016'dan daha iyi bir yıl olacak." dedi.


"CEO Club Bankacılar Zirvesi" Capital ve Ekonomist dergilerinin öncülüğünde, Vodafone Türkiye ve Metal Yapı Konut ana sponsorluğunda Wyndham Grand Otelde gerçekleştirildi.


Zirvede konuşan Erbil, 2016'nın zor bir sene olduğunu, global tehditlerin bulunduğunu, yıl boyu Fed ile ilgili birtakım beklentilerin sürdüğünü belirterek, Türkiye ile ilgili lokal gelişmelerin bunların gerisinde kaldığını söyledi.


Türk ekonomisinin tüm bunlara rağmen izole olmasının sağlamlığını gösterdiğini dile getiren Erbil, böyle bir ortamda yılın ilk 10 ayının geçirildiğini aktardı.


Erbil, "Büyüme istediğimiz kadar olmadı. Bence yılın en önemli başlıklarından birisi bu. Bizi heveslendiren ve iştahımızı açan en önemli şeylerden birisi kredi büyümesidir. Sektörde 9 ayda yüzde 8 büyüdük. Geçen yıl, ki o zaman da memnun değildik, bu oran yüzde 13'tü. Kredi büyümesi göreceli anlamda zayıftı. Hatta tüketici kredileri epey aşağıda kaldı. Hatta reel anlamda küçüldü diyebiliriz ilk 10 aylık süreçte." ifadelerini kullandı.


Yatırımla ilgili kredilerde de zayıflığın bu yıl dikkati çektiğini kaydeden Erbil, bu yıl mevduatın uzun zamandan beri kredilere nazaran daha hızlı büyüdüğünü aktardı.


 "2017 daha iyi bir yıl olacak"


Erbil, kredilerin aktif kalitesiyle ilgili gündemlerinin daha yoğun geçtiğini belirterek, şu ifadeleri kullandı:


"Çok tedirgin edecek durumda değiliz bakıldığı zaman birçok ülkeye göre. Ama bir bozulmaya da hepimiz şahidiz. Bunun altını çizmekte fayda var. Karlılık anlamında faizlerin nispeten beklenti seviyelerin altında kalması göreceli anlamda marjlarımızı iyileştirdi. Dolayısıyla karlılık tarafından son 3-4 yıldır yaşanan trendin kırıldığının sinyalini almaya başladığımız bir yıl yaşamaya başladık."


Erbil, tüm bankaların büyüme iştahının tam olduğunu ve ülkenin büyümesine daha fazla katkıda bulunmayı istediklerini kaydederek, mali disiplinin 2017'de de kaybolmaması gerektiğini söyledi.


Türkiye'nin inanılmaz bir büyüme potansiyeli olduğunu ve bunun iyi değerlendirilmesi, karamsar olunmaması gerektiğini dile getiren Erbil, ülkede yatırım iştahının devam ettiğinin altını çizdi.


Erbil, "Moralimiz sağlam olduğu takdirde bizler 2017'yi de, 2018'i de çok çok daha iyi birer sene yaparız. Hepimiz biriz, aynı teknedeyiz, aynı memleket için çalışıyoruz. 2017, kesinlikle 2016'dan daha iyi bir yıl olacak." dedi. 


"Türkiye'nin gücünün ve potansiyelinin farkında olmalıyız"


Yapı Kredi Üst Yöneticisi (CEO) Faik Açıkalın, 2016'nın Türkiye ve tüm dünya için enteresan bir yıl olduğunu, karmaşık gelişmelerin yaşandığını, Türkiye için de her anlamda karmaşık bir senenin geride bırakılacağını söyledi.


Açıkalın, "Fakat ne mutlu ki Türkiye'de bir kez daha piyasaların çok kısa zamanda toparlandığını, morallerin yerine geldiğini ve yolumuza devam ettiğimizi gördük. Bu da aslında bizim bugüne kadar yatırım yaptığımız makro sağlamlığın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi." diye konuştu.


2016 gibi zor yılın iyi yönetildiğini dile getiren Açıkalın, mevduatla kredi tarafının birlikte büyüdüğünü, sermaye ile iş yapma alışkanlığının oturmaya başladığını, bugüne kadar yapılan doğruların devam etmesi gerektiğini aktardı.


Açıkalın, Türkiye'nin gücünün ve potansiyelinin farkında olunması gerektiğini ifade ederek, karamsarlığa düşülmemesi gerektiğinin altını çizdi.


"Gündemimizdeki konularla ilgili ciddi mesafeler alındı"


Şekerbank Genel Müdürü Servet Taze, 2016'nın belirsizlikle birlikte ciddi risklerle geçtiğini buna rağmen bankacılık sektörünün deneyimleriyle bu yılı geçirdiğini söyledi.


Rusya ile yaşanan krizi, terör faaliyetlerini ve darbe girişimini anımsatan Taze, bütün bunlara rağmen yüzde 3,4 büyüyen bir Türk ekonomisi olduğunu vurguladı.


Taze, ekonomideki iyiye gidişler disiplindeki sıkı duruşun devam edeceğini gösterdiğini kaydederek, bankalarda da ekonomiye paralel, hatta ondan daha yüksek oranlarda, büyüme oranlarına sahip olduğunu anlattı.


Bankacılık sektöründe ciddi karlılık olduğunu dile getiren Taze, "Bizim bu yılın karlılığı bir sonraki yıl sektördeki birçok oyuncuyu daha fazla özkaynak koyma veya daha fazla likidite getirmeye cesaretlendirecek tek yıl olmamalı." dedi.


Taze, "2017 yılının 2016'dan daha iyi geçeceği görüşündeyim. Çünkü gündemimizde, hayatımızda olan konularla ilgili ciddi mesafeler alındı ve büyük kısmında sona gelindi. Fed faiz artırır artırmaz evet bir iki tane gelecek zamanlaması önemli." diye konuştu.


Finans sektörü açısından yaşanan problemlerin 2017'de daha çok netleşeceğini dile getiren Taze, Suriye ve Irak'ta Türkiye'nin ticari ilişkileri açısından ciddi bir potansiyel olduğunu, buradaki sıkıntıların bitmesinin ülkeye büyük katkı sağlayacağını aktardı.


- "2017 Türkiye için büyük avantaj olabilir"


Citibank Genel Müdürü Serra Akçaoğlu, bankanın global yöneticilerinin Türk bankacılık sisteminin işleyişinden ve yöneticilerinden büyük memnuniyet duyduklarını belirterek, Türkiye'de riskin ve fonlama maliyetinin çok iyi yönetildiğini söyledi.


Akçaoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:


"Bankacılık sektörü ülkenin ekonomisinin çok önemli bir parçası. Dolayısıyla Türkiye ile birlikte düşünürsek genel olarak 2017'yi ülkemiz açısından eğer doğru değerlendirirsek büyük bir fırsata dönüştürebiliriz. bütün dünyadaki ülkelerde Türkiye büyümede 4'üncü. Bu çok büyük bir avantaj. Önümüzdeki dönemde ülke olarak dünyanın gayri safi milli hasılasından çok daha fazla pay almamız lazım. Bu dönemde de kuvvetli bir bankacılık sektörü ile 2017'ye girmek bizi dünyadan çok ciddi ayrıştırabilecek bir unsur."


Akçaoğlu, bankacılıkta gelecek dönemde dijitalleşmenin artacağını bildirdi.


AA


Geri Dön