04 / 05 / 2024

Türkiye'nin halk kültürü arşivleniyor!

Türkiye'nin halk kültürü arşivleniyor!

Kültür ve Turizm Bakanlığı, geleneksel kültürün korunması ve gelecek kuşaklara taşınması amacıyla nota, plak, yazılı belge, ses bandı, fotoğraf, slayt, videobant, etnografik eşya ve Karagöz tasvirinden oluşan 172 bin 435 belgeyi Halk Kültürü Arşivi'nde to




Kültür ve Turizm Bakanlığı, geleneksel kültürün korunması ve gelecek kuşaklara taşınması amacıyla nota, plak, yazılı belge, ses bandı, fotoğraf, slayt, videobant, etnografik eşya ve Karagöz tasvirinden oluşan 172 bin 435 belgeyi Halk Kültürü Arşivi'nde topluyor. 


AA muhabirinin Bakanlıktan edindiği bilgiye göre, halk kültürü alanında 1910 yılından itibaren başlayan bilimsel çalışmalar, 1966'da "Halk Kültürü Arşivi" adı ile kurulan, Halk Kültürü Bilgi ve Belge Merkezi'nde kayıt altına alınıyor. 


Bu merkez, Türkiye'nin halk kültürü konusundaki tek resmi arşivi olma özelliğini de taşıyor. Merkez, Türk toplumunun yüzyıllar boyunca ürettiği kültür ürünlerini ve geleneklerini bilimsel yöntemlerle tespit ederek ulusal ve evrensel nitelikli kültürel çalışmalara katkı sağlamak ve Türk kültür varlıklarını gelecek nesillere taşıyabilmek amacıyla kurulmuş Türkiye'nin tek bilgi belge merkezi. 


-Halk sanatçıları da kayıt altında


Merkez, Türk halk kültürüne ilişkin her türlü bilgi kaynağını sağlayan, düzenleyen ve bunlardan maksimum düzeyde yararlanmayı olanaklı kılan elektronik bir bilgi erişim sistemine sahip. Mevcut bilgi ve belgelerin büyük çoğunluğu Halk Kültürü Arşiviyle dijital ortama aktarıldı. 


Bu sayede orjinal belgelerin yıpranması engellendi ve ölümsüzleştirilerek uzaktan da kullanımları sağlanmış oldu. Ayrıca geleneksel kültürün korunması ve gelecek kuşaklara taşınması bakımından önemli olan "somut olmayan kültürel miras taşıyıcıları" da tespit edilerek arşive kaydediliyor. 


Bu çerçevede halk aşığı, halk şairi, mahalli sanatçı, geleneksel el sanatları sanatçıları ve geleneksel tiyatro sanatçıları olmak üzere dört branşta değerlendirme kurulları düzenlendi. Bugüne kadar yapılan değerlendirmelerle 834 halk aşığı ve halk şairi, 901 mahalli sanatçı, 822 geleneksel el sanatları sanatçısı ve 35 geleneksel tiyatro sanatçısı kayıt altına alındı. Aynı zamanda sanatçılara tanıtım kartı da verildi. Merkezdeki tüm belgelerin arşive aktarılma çalışmalarının, bu yılın sonuna kadar tamamlanması planlanıyor.



AA




Geri Dön