23 / 12 / 2024

Adana'daki tarihi konak Halk Kültürü Evi'ne dönüştürülecek!

Adana'daki tarihi konak Halk Kültürü Evi'ne dönüştürülecek!

Adana'da geçmişte Düyun-u Umumiye İdaresi binası olarak kullanılan konak, Adana Halk Kültürü Evi'ne dönüştürülecek. ATO tarafından sahiplerinden satın alınıp restore edilen konak, Çukurova Üniversitesine tahsis edilecek




İtilaf devletlerinin, Osmanlı İmparatorluğu'nun dış borçlarını denetlemek ve alacaklarını tahsis etmek amacıyla kurduğu Düyun-u Umumiye İdaresinin faaliyet gösterdiği konakta kent kültürü yaşatılacak.


Merkez Seyhan ilçesi Türkocağı Mahallesi'ndeki Kısacıkzade Konağı,  Adana  Ticaret Odası (ATO) tarafından 2005'te satın alınarak restore edildi. İmzalanacak protokolle Çukurova Üniversitesine (ÇÜ) tahsis edilecek konakta Adana'nın kültür varlıkları sergilenecek.


ATO Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe, AA muhabirine, kentin ekonomik göstergelerini yükseltme çabalarının yanı sıra sosyal ve kültürel değerlerinin tanıtımına da katkı sunmaya çalıştıklarını söyledi.


ATO'nun, kuruluşundan bugüne 120 yıldır tarihi ve kültürel hizmetlere de imza attığına dikkati çeken Menevşe, şunları kaydetti:


"Bu kapsamda, kentin tarihi dokusunu korumak, yaşatmak ve turizm potansiyelinin artmasına katkı sunmak düşüncesiyle satın aldığımız Türkocağı Mahallesi'ndeki tarihi konağı restore ettirdik. Konağın, amacına uygun kullanılması için Çukurova Üniversitesine bedelsiz tahsisi gündemde. Bürokratik işlemlerin ardından tahsisi gerçekleştireceğiz."


ÇÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Azmi Yalçın da üniversite ile iş dünyası arasındaki iş birliği konusunda son 2 yılda önemli adımlar atıldığını belirtti.


ATO ile imzalayacakları protokolle üniversiteye tahsis edilecek konağın kültür evine dönüştürülmesini amaçladıklarını aktaran Yalçın, "Bu konuda Türkoloji Araştırmaları Merkezi bünyesinde ekip kurduk. Ekip, Adana'da geçmişten günümüze köprü niteliği taşıyan maddi kültürel varlıkların sergilenmesini organize edecek" dedi.


- Yaşayan bir kültür merkezi olacak


ÇÜ Türkoloji Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Erman Artun da Çukurova'nın deniz, yayla, dağ ve ova kültürünü barındıran, Orta Asya ve Anadolu kültürü arasındaki son bağları içerdiğini anlattı.


Çukurova'nın, eski Türk kültürünün gelecek kuşaklara taşımasında obje bakımından zengin yörelerden olduğunu vurgulayan Artun, unutulmaya yüz tutan kültür değerlerini korumaya çalıştıklarını kaydetti.


Tarihi konağın, kültür ögelerinin yaşayan kuşaklara aktarılmasına aracılık edeceğini belirten Artun, şöyle konuştu:


"Buranın müze gibi değil, yaşayan kültür evi olması gerektiğini düşündük. Binada 150-200 kişiye konferans verilecek salon olacak. Halk kültürünün yaşayan ögeleri sergilenecek, aşıklar atışmalarla eserlerini sunacak. Bu konuda çalışan akademisyenler konferans verecek. Bu etkinlikleri her hafta tekrarlayacağız. Konağın, yaşayan kültür merkezi olmasını, Adana kültürüne hizmet etmesini istiyoruz."


Artun, Çukurova kültürüne, köy hayatına, konar göçerlerin yaşamına ait kültür ögelerini burada sergileyeceklerini ifade ederek, elinde benzer obje bulunanlardan bu konuda katkı beklediklerini sözlerine ekledi.


- Düyun-u Umumuye İdaresi


İtilaf devletlerinin Birinci Dünya Savaşı'nda Osmanlı İmparatorluğu'nun dış borçlarını denetlemek ve alacaklarını tahsil etmek için kurduğu Düyun-u Umumiye İdaresi, Kısacıkzade Konağı'nda faaliyette bulundu.


Savaş yıllarında Osmanlı Devleti'nden alacaklarını tahsil etmek isteyen işgalci devletler İngiltere, Fransa ve Rusya, halkın öz kaynaklarına bile el koyma yetkisi bulunan memurlarını burada çalıştırdı.


Düyun-u Umumiye adına vergi toplarken halka zulmeden, köylülerin tarlalarını yakan silahlı güçler de bu binada görev yaptı.



AA


Geri Dön