27 / 04 / 2024

Türkiye'nin inşaat sektörü Afrika'da inanılmaz imkanlar yakalayabilir!

Türkiye'nin inşaat sektörü Afrika'da inanılmaz imkanlar yakalayabilir!

Zambiya Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Joseph Chilengi, Türkiye'nin özellikle inşaat sektöründe Afrika'da inanılmaz imkanlar yakalayabileceğini söyledi...



Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Afrika İş Konseyi Başkanı Tamer Taşkın, Türk özel sektörünün Afrika kıtasına yönelik yatırımlarının artırılması ve ticaretinin kolaylaştırılmasına ilişkin Bodrum Ticaret Odası'nda (BODTO) düzenlenen toplantıda konuştu.

Zambiya Cumhuriyeti  Ankara  Büyükelçisi Joseph Chilengi de Zambiya ve Afrika'nın sunduğu fırsatlara değindi.

Chilengi, yeni ajandalarında, bütün Afrika'nın serbest bölge olmasını hedeflediklerine işaret etti.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Afrika'nın büyük bir şantiye ve inşaat alanı olduğunu belirten Chilengi, "Altyapı olarak hastane, havaalanı, tren yolu her şeye ihtiyacımız var. Her şeyi yeniden yapmaktayız. Afrika'da bütün altyapıyı yapma kalkınma programımız var. Bu programın arkasında 55 Afrika ülkesi var. Artık Türk bankaları da Afrika'daki Türk yatırımcılara yardımcı olmak için oraya taşınmaktadır. Ziraat Bankası Genel Müdür Yardımcısı ile görüşmelerim oldu. Ziraat Bankası'nı Zambiya'ya da açmalarını teklif ettim." diye konuştu.

Türkiye'nin özellikle inşaat sektöründe Afrika'da inanılmaz imkanlar yakalayabileceğini söyleyen Chilengi, Afrika'da otel inşaatı alanında büyük bir potansiyel olduğunu belirtti.

"Türkiye çok güçlü, çok iyi kalitedesiniz"

Türk yatırımcıların, kendisine "Ülkenizde Çinli yatırımcı var mı?" diye sorduğunu aktaran Chilengi, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Ben de 'ever var tabii' diyorum. Aynen Türkiye'de olduğu gibi, Avrupa'da olduğu gibi Çin her yerde. Ancak şunu da söylüyorum, 'Çin'in sağladığı kalite her zaman iyi değil. Bizim ülkemizde artık bir slogan var. 'Türk usulü yapalım'. Bu da iyi bir kaliteyi kastediyor. Zambiya'da bilgisayar montajı yapma fabrikası kuruluyor. Orada hemen yatırım yapılabilir. Bu da bir kamu ve özel sektör arasında bir proje. Zambiya'da 1,3 milyon daire eksik, inşaat sektörü bunu destekliyor. Türk müteahhitler bu işe ortak olabilir. Bu projeye 964 milyon dolar ayrıldı. Yeni bir tren ve ray sistemi yatırımı yapılacak, bunun için de çok büyük bir yatırım ayrıldı ve masada. Geri dönüşüm projesi de var. Şehirlerimizi Dubai gibi şehirleştirmek istiyoruz. Gökdelenler veya daha yoğun bir yapılaşma istiyoruz. 780 kilometrelik yol yapımı var, yatırımcı aranıyor. Türkiye çok güçlü, çok iyi kalitedesiniz. Başka ülkeler yarı kalitede geliyorsa sizin üretiminiz, sizin ürünleriniz tam kalitede geliyor. Zambiya'da iş yapan Türkler var, gelin onlarla konuşun, geri kalmayın sizi de bekliyoruz. Zambiya'ya hiç korkmadan yatırım yapabilirsiniz. Zambiya'da serbest bölge kurmayı düşünüyorsanız oradan aynı ekonomik bölgede bulunan ülkelere vergisiz satış, ihracat yapabilirsiniz. Bu sizin için büyük bir fırsat. Türkiye'nin kalitesine çok güveniyorum. Lütfen gelin, sizi davet ediyorum." 

 


Geri Dön