19 / 05 / 2024

Türkiye'nin kredi notu neden düştü?

Türkiye'nin kredi notu neden düştü?

Moody's' e göre enerji maliyetleri ve ihracat pazarlarındaki kayıp büyümeyi yavaşlatacak 2023 de büyümede keskin bir yavaşlama olacak.



Türkiye'nin yüksek enerji ithalat faturası nedeniyle yüksek baskı ve risk altında olduğunu vurgulayan kuruluş, Türk yetkililerin TL'yi istikrara kavuşturmak ve döviz rezervlerini eski haline getirmek için oldukça sıra dışı yollar denediğini aktardı. "Türkiye risklere ne kadar açık ve hükümetin elinde bunlara yanıt vermek için ne var?" sorusunu yanıtlayan kuruluş, TL'nin 2002 yılında yüksek enflasyon ve artan ithalat maliyetler nedeniyle baskı altında kaldığına işaret etti. Küresel piyasalardaki sıkışıklığın ve zorlaşan mali koşullara ek olarak başarısız uygulamaların da ekonomi yönetiminin işini zorlaştırdığını kaydeden Moody's, enerji fiyatlarının en önemli baskı nedenlerinden birini oluşturduğuna dikkat çekti. Dış finansman ihtiyacının 128 milyar dolar olduğuna da işaret eden kuruluş, bankalar ve büyük şirketlerin vadesi gelen borçlarını çevirebildiklerini ancak MB'nın yüksek dış finansman ihtiyacı için rezervlerini kullanacağını bunun da rezervlerin düşük kalmasına neden olacağına ilişkin görüşünü paylaştı.

"Keskin bir yavaşlama olacak"

Türkiye'nin 2002 yılının ilk yarısında sağlam bir büyüme rakamı yakalayacağını ancak yılın ikinci yarısı ve 2023 başı için yavaşlama beklentisi olduğunu açıklayan Moody's, küresel finans piyasalarındaki daralma ve Türkiye'nin ana ihracat pazarlarındaki daralma nedeniyle zorlanacağını öngördüğünü açıkladı. Kredi kullanımını sınırlamak için bir takım tedbirler alındığına da dikkat çekilen açıklamada, 2022 için GSYİH büyüme tahminin yüzde 4,5 yükseltildiği ancak 2023 yılı için beklenen keskin yavaşlama senaryosu baz alınarak  yüzde4'de yüzde2,5'e indirildiği vurgulandı.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön