09 / 05 / 2024

Türkiye'nin kredi notu teyit edildi! Görünümü negatife çevirdi

Türkiye'nin kredi notu teyit edildi! Görünümü negatife çevirdi

S&P Global, Türkiye'nin kredi notunu "B" olarak onaylarken görünümünü ise 'durağan'dan 'negatif'e revize etti. Foreks Haberin araştırmasında ön görü görünüm notun değişmeyeceği şeklinedydi. S&P Global'in dolar öngörüsü ise bu sene bitiminde 24 TL oldu.



OLUMSUZ SENARYO
Derecelendirme kuruluşu, Türkiye'nin notu ile alakalı pozitif ve negatif senaryolar söylendi. Olumsuz senaryoda; Türkiye'nin finansal devamlılığı veya kamu maliyesi üzerindeki 
baskının daha da çoğalması halinde, potansiyel olarak yenilenen kur değer düşmesiyle bağlantılı olarak notların düşürülebileceği söylendi.

OLUMLU SENARYO

Olumlu senaryoda; para ve finans sektörü politikalarının öngörülebilirliği ve etkinliği çoğalırken, başta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) net döviz rezervleri olmak üzere, ülkenin ödemeler dengesi pozisyonu güçlenirse notların yükseltebileceğine işaret edildi.

YIL SONU DOLAR BEKLENTİSİ 24 LİRA

S&P Global, Türkiye'nin bu sene yüzde 2,1 büyüdükten sonra, önümüzdeki sene büyümesini yüzde 2,8'e, 2025'te yüzde 3,4'e yükseltmesini ön görüyor.

Türkiye nin kredi notu teyit edildi! Görünümü negatife çevirdi

İşsizlik seviyesi için beklenti bu sene yüzde 11,5 olurken, önümüzdeki sene yüzde 10,4, sonraki sene yüzde 10,2'ye düşeceği tahmin ediliyor.

Enflasyonda bu sene yüzde 44,6 oranı görüldükten sonra, önümüzdeki sene yüzde 22,4'e, 2025 senesinde yüzde 12,0'ye kadar düşme olabileceği tahmin edildi.

S&P Global'in dolar/TL için beklentisi ise bu sene sonunda 24,00, önümüzdeki ene sonunda 27,00 oldu.

Hepsi Burada Mart'ı kampanya ile bitiriyor! Yüksek batarya gücü ile Oppo A55'te büyük indirim! 

Vatan bilgisayardan Tecno Camon 19 Neo'ya büyük indirim! Mart ayının son gününe özel fırsat

İnternet sitelerinde TOGG hareketliliği! Kendisi çıkmadan satışı başladı


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön