28 / 04 / 2024

Türkiye'nin ortalama 20 milyon yapı stoku var!

Türkiye'nin ortalama 20 milyon yapı stoku var!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Uluslararası gayrimenkul fuarı MIPIM 2017 Türkiye ana oturumunda yaptığı konuşmada Türkiye’nin ortalama 20 milyon yapı stoku olduğunu belirtti.



Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Türkiye’nin ortalama 20 milyon yapı stoku olduğunu belirterek, “Bunun içerisinde hedefimiz önümüzdeki 15 yıl içerisinde en az 6-7 milyon binayı değiştirmek, bağımsız birimi yenilemek. Bu açıdan bir takım tedbirler alacağız." dedi.


Özhaseki, Uluslararası gayrimenkul fuarı MIPIM 2017 Türkiye ana oturumunda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin genç nüfusu ve jeopolitik konumu ile büyük bir avantaja sahip olduğunu, 3 saatlik uçuş mesafesi ile 50’ye yakın ülkeye ulaşılabildiğini belirtti.​


Türkiye’nin içinde bulunduğu coğrafyanın zor bir coğrafya olduğuna değinen Özhaseki, bu ülkenin atlattığı badireleri anlatan başka bir ülkenin bulunmadığını kaydetti.


Özhaseki, “15 Temmuz’da hiç ummadığımız bir şekilde bizler gibi böyle oturup kibarca bizle sohbet eden, hatta davranışlarda bizden çok daha nazik gözüken, fedakarlıkta en üst noktaya ulaştığını durmadan ifade eden, insanlara verdikleri hizmetten dolayı da kendilerine ‘hizmet grubu’ diye ad takan bir grup bir gecede kurt adama dönüştü. İnsanları kurşunladılar, Meclis’i bombaladılar. Bir felaket yaşadık adeta. Bunu tahmin edebilir miydik daha öncesinden? Edemezdik doğrusu.” diye konuştu.


- "Türkiye yerli ve yabancı yatırımcılar için fırsatlar ülkesi


Türkiye’nin bütün bu badireleri atlattığına işaret eden Özhaseki, bu sıkıntıları ve belaları dünyanın herhangi bir ülkesi üst üste yaşasaydı ayakta kalamayacağını kaydetti.


Bakan Özhaseki, Türkiye’nin ortalama 20 milyon yapı stoku olduğunu dile getirerek, şunları söyledi:


“Bunun içerisinde hedefimiz önümüzdeki 15 yıl içerisinde en az 6-7 milyon binayı değiştirmek, bağımsız birimi yenilemek. Bu açıdan bir takım tedbirler alacağız. Referandum geçtikten sonra yeniden bakanlar kuruluna getireceğim. Gerek İstanbul’la ilgili gerekse Anadolu ile ilgili bu değişim ve dönüşümün en hızlı ve doğru bir şekilde nasıl yapılacağı hususunu bir kere daha bakacağız. Eğer Meclis kapanmadan yetiştirebilirsek orada da ilgili yasaları çıkarmaya çalışacağız. Şu anda Şehircilik Şurası toplandı. 4 ana başlıkta çalışıyor. Bu başlıklardan birisi kentsel dönüşüm. Eğer biz yılda 500 bin binayı değiştireceksek, bunun ekonomiye, piyasaya katkısı 35-40 milyar dolar olacaktır. İnşaat sektörünün etkilediği 250 civarında yerli sektör var. Halısından perdesine, lambasından duvar malzemelerine kadar aklınıza gelebilecek her konuda. Bu kendi iç piyasamızı da canlandıracak en önemli bir argüman olarak duruyor.”


Hem yerli hem de yabancı yatırımcı için Türkiye’nin fırsatlar ülkesi olduğunu vurgulayan Özhaseki, “16 Nisan’da Türkiye’de iki başlı sistem sona ererken, bir taraftan zayıf koalisyon hükümetlerinin olmadığı istikrar dönemi başlarken, bir taraftan da bu başımızın belası olan vesayet rejiminin çökeceğine inanıyoruz.” diye konuştu.


AA



Geri Dön