02 / 05 / 2024

Türkiye'nin Otomobili fabrikası ÇED raporu alma aşamasında!

Türkiye'nin Otomobili fabrikası ÇED raporu alma aşamasında!

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, (Türkiye’nin Otomobili) “Koronavirüs nedeniyle Gemlik’te kurulacak fabrikanın temel atma tarihine ilişkin büyük bir aksaklık öngörmüyoruz" açıklamalarında bulundu...



Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, video konferans sistemiyle Otomotiv Sanayii Derneğinin (OSD) Yönetim Kurulu Toplantısı'na katıldı.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Varank, Türkiye’nin Otomobili fabrikası için, "Koronavirüs nedeniyle Gemlik’te kurulacak fabrikanın temel atma tarihine ilişkin büyük bir aksaklık öngörmüyoruz" diye konuştu.

Varank, yaptığı konuşmada, dünyada hiçbir ülkenin, koronavirüs salgınına karşı bağışıklık kazanmadığını ifade etti. 

Bakan Varank,"Fabrika ÇED raporunu alma aşamasında. Zemin etütleri de muhtemelen 10 gün içinde tamamlanacak" açıklamasını yaptı ve koronavirüs salgınına rağmen Türkiye'nin Ototmobili'ne ilişkin çalışmaların hız kesmeden sürdüğünü belirterek, "Kovid-19 tehdidiyle birlikte 15 Mart’tan itibaren Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu da 'home office' çalışmaya başladı ancak bu durum, işlerin ilerleyişinde hiçbir dezavantaj oluşturmadı. Yani yerli otomobil hayalimizde ciddi bir erteleme yok. Ekibimiz, Kore, İngiltere, Almanya, İspanya, İtalya ve ülkemizdeki potansiyel tedarikçilerle görüşmelere devam ediyor. Bu süreçte TOGG klasik orijinal ürün üreticilerine (OEM) göre daha avantajlı bir pozisyona gelmiş oldu. Mevcut OEM’ler içten yanmalı motordan, elektrikli motora geçişi kendi kaynaklarıyla finanse etmeyi planlıyorlardı. Fakat salgınla birlikte bu şirketlerin gelirlerinde yüzde 45’lere varan düşüşler yaşandığı için küresel devler, elektrikli ve otonom araçlara ilişkin yatırımlarını ötelemeye başladılar. Hiç kuşkusuz bu durum Türkiye'ye önemli bir avantaj sağlayacak" diye konuştu. 

Varank, "Çevreyi kirletmeyen, elektrikli ve bağlantılı bir mobilite ekosistemi kurmanın peşindeyiz. Gemlik’te kurulacak fabrikanın (Türkiye’nin Otomobili) temel atma tarihine ilişkin olarak büyük bir aksaklık da öngörmüyoruz. İmkanlar doğrultusunda süreci değerlendireceğiz. En fazla birkaç haftalık değişiklikler olabilir. Fabrika ÇED raporunu alma aşamasında. Zemin etütleri de muhtemelen 10 gün içerisinde tamamlanacak" dedi.

Türkiye'nin Otomobili fabrikasının inşaatında 2 bin kişi çalışacak!

TOGG fabrikasının temeli Mayıs'ta atılacak!


Geri Dön