04 / 05 / 2024

Türkiye'nin tanıtımı için gayrimenkul fonları birleştirilmeli!

Türkiye'nin tanıtımı için gayrimenkul fonları birleştirilmeli!

Kentsel Dönüşüm ve Akıllı Şehirler Kurultayı'nda Türkiye'nin tanıtımına yönelik kullanılan fonların tek çatı altında toplanması durumunda yabancıya konut satışının 2-3 yıl içinde 23 binden 90 binlere çıkabileceği belirtildi.



Kentsel Dönüşüm ve Akıllı Şehirler Kurultayı'nda Türkiye'nin tanıtımına yönelik kullanılan fonların tek çatı altında toplanması durumunda yabancıya konut satışının 2-3 yıl içinde 23 binden 90 binlere, turist sayısının da 40 milyondan 60 milyona çıkabileceği belirtildi. Moderatörlüğünü Sabah Gazetesi  Ankara  Temsilcisi Okan Müderrisoğlu'nun üstendiği son oturumda, emlak sektörünün yeni finansman yöntemleri tartışıldı. Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı, Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hasan Ünal ve Ziraat Katılım Genel Müdürü Osman Arslan'ın önerilerini gündeme getirdiği toplantıda yurtdışı tanıtımı için fonların birleştirilmesi konuşuldu.


ÜLKEYE GÖRE TANITIM

Türkiye nin tanıtımı için gayrimenkul fonları birleştirilmeli!


DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, kamuda ayrı ayrı fonların olduğunu belirterek, "Ayrıca inşaat sektörü de tanıtım için özel bir harcama yapıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Turizm Bakanlığı'nın bu fonları, tek çatı altında toplanarak hedef ülkelerde nokta tanıtımı yapılabilir" dedi. Yılmaz, sektörde 20-25 markalı konut üreticisinin tanıtım harcaması yaptığını vurgulayarak, "Ülkelerin beğenisine göre tanıtım yapsak satış patlar. Böylece 2-3 yılda 23 bin olan yabancıya konut satışı 4-5 katına, 40 milyon olan turist sayısı da 60 milyona çıkar" dedi.


HAZİNE'DEN ARSA VERİLSİN

Türkiye nin tanıtımı için gayrimenkul fonları birleştirilmeli!


Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, kentsel dönüşümün finansmanı için ilginç bir öneride bulundu. Elmas, emsal değeri düşük olan semtlerde dönüşüm yapan müteahhitlere Hazine'nin ayırdığı rezerv konut alanlarından düşük maliyetli arsa verilmesi önerisini getirdi. Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı ise, Türkiye'nin marka şehirler yaratarak buralara yabancı yatırımcının çekilebileceğini söyledi.


'KONUT PROJELERİNE ORTAK OLACAĞIZ'


 Türkiye nin tanıtımı için gayrimenkul fonları birleştirilmeli!


Türkiye'nin tasarruflarıyla büyümesinin zor olduğunu söyleyen Ziraat Katılım Genel Müdürü Osman Arslan, "Yurtdışı tasarrufların çekilmesinde yeni enstrümanlara ihtiyaç var. Katılım bankaları kâr-zarar ortaklığıyla konut projelerine dahil olabilir. Bu projeyi de sukukla halka arz edip oradan finansman sağlayabilir. Malezya bu yöntemle 75 milyar doların üzerinde fon sağladı" şeklinde konuştu. Arslan, Ziraat Katılım'ın da bu yönde çalışmalarının olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu: "Katılım bankacılığının ismi zaten projelere katılmak ve ortak olmaktan geliyor. Biz de kâr-zarar ortaklığıyla bir projeye ortak olacağız. Bunu da sukukla halka satacağız." 


Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hasan Ünal ise faiz oranlarının 1'in altına düşmesinin dar gelirlilerin konut alımına yardımcı olmadığını vurguladı. Ünal, "Faiz 1'in altındayken kentsel dönüşümden orta ve üst gelir grubu faydalandı. Alt gelir grubuna hitap edecek enstrümanlar geliştirmemiz gerekiyor" dedi.


Sabah


Geri Dön