Teknoloji

Türkiye’nin tüm il ve ilçelerinin konum dataları tamamlandı...

Dünya Gaztesi'nden Ferit Barış Parlak'ın yazısına göre; Coğrafi Bilgi Sistemleri ve akıllı kentler sektöründe faaliyet yapan Başarsoft tarafından 16’ncısı gerçekleştirilen ‘Teknoloji Günü’nde açıklamalar yapan Yönetim Kurulu Başkanı Alim Küçükpehlivan, Türkiye’nin tüm il ve ilçelerinin konum datalar

200 farklı alana hizmet veren Başarsoft’un, Türkiye’nin tüm il ve ilçelerinin konum datalarını da yüzde 100 oranında tamamlamış durumda olduğunu kaydeden Başarsoft Yönetim Kurulu Başkanı Alim Küçükpehlivan, “Her 100 kargonun 95’inin tesliminde Başarsoft harita altyapısı yapılırken; yakın zamanda imzalanan anlaşmalar ile artık PTT ve global pazarın en büyük lojistik şirketi de kargo teslimlerini Başarsoft ile gerçekleştirecek” diye konuştu.

TÜRKİYE'NİN İŞ ORTAĞI ESRİ OLDU

Dünya devleri ile anlaşmalar gerçekleitirerek büyümeyi hızlandıracaklarını kaydeden Küçükpehlivan, “Çeyrek asrı aşan deneyimi ile hayata ve ekonomiye değer katan Başarsoft ürün ve çözümleri, artık dünya lideri ‘Esri’ üzerinde de çalışacak. Başarsoft, Esri ile yaptığı anlaşma ile Coğrafi Bilgi Sistemlerinde uluslararası pazarın güçlü bir oyuncusu haline gelecek” kaydetti. 

KAZA ORANI YÜZDE 50 AZALDI

Başta navigasyon olmak üzere, akıllı kent ve altyapı şebeke yönetimi, lojistik ve rota optimizasyonu, saha iş gücü ve yönetimi, konum bazlı karar destek sistemleri ile kamu kurum ve kuruluşlarının yanı sıra özel sektörde kullanılan Başarsoft çözümlerini örneklendiren Başarsoft Yönetim Kurulu Başkanı Alim Küçükpehlivan, 112 Acil Çağrı Merkezi’ne yönelik gerçekleştirdikleri yazılım hakkında da detaylara değindi.

Örneğin, kalp krizi geçiren birisi için dakikaların çok önemli olduğuna dikkat çeken Küçükpehlivan, uyguladıkları yazılım ile 112 Çağrı Merkezi’ne gelen aramanın konum bilgisinin anında ambulansa ulaştırıldığı ve bu sayede ambulansın olay yerine ulaşmasında, net bir dakikalık zaman kazandırdıklarını dedi. 

500 BAŞLIK ALTINDA VERİ TOPLANIYOR

Bu kapsamda, köyler dahil olmak üzere toplamda 982 bin kilometre yol ağında, 17.1 milyon kapıdan, 4 milyondan çok işletme ve kurumun koordinatları lokasyon bilgilerine sahip olduklarını belirten  Küçükpehlivan, “Ayrıca yol türü, şerit bilgileri, hız limitleri, otomobil, kamyon, bisiklet yolları tek yöne ve yayaya özel yollar, açılıp kapanan işyeri bilgilerine kadar yaklaşık 500 başlıkta toplanan hassas verileri, gerek rotalama gerekse coğrafi iş zekası yazılım ürünleri olarak da hizmetler sunmaktayız .” ifadesini kullandı.

Otomasyon, makine öğrenmesi ve nesnelerin interneti teknolojilerini benimseyen akıllı şehir uygulamaları ile belediye ve diğer kamu hizmetlerinin hızla dijitalleştiğini ileten Tancan, oluşan yüksek boyuttaki verilerin işlenmesi ile de karar alma süreçlerinin çok daha rasyonel bir hale geldiğini ifade etti.

Bakanlık olarak, geliştirilmekte olan enerji dönüşümü için, yeni ve daha güçlü bir yatırım ve reform dönemini başlattıklarını belirten Tancan, bu dönemde yenilenebilir enerjiden, enerji verimliliğine, doğal gazdan, depolamaya, yeşil hidrojenden, dijitalleşmeye, iletim ve dağıtım altyapılarına kadar çok yoğun bir planlama ve yatırım sürecinde olduklarını kaydetti.

Akıllı şebekeler inşa etmek, uçtan uca yönetimi sağlayabilmek ve tüm bu entegrasyonu kusursuz bir şekilde yönetebilmek için Coğrafi Bilgi Teknolojilerinin önemini kaydeden Tancan, veri güvenliği ve yerli yazılım konularına dikkat çekti: “Bu süreçte göz önünde bulundurmamız gereken iki başlığı da sizlerle paylaşmak istiyorum. Bunlar, yerli yazılım ve veri güvenliği konuları. Artan dijitalleşme ile yüksek boyutlarda toplanan verinin, herhangi bir afet ya da uluslararası kriz durumunda korunması, yönetilmesi ve hizmetlerin devamlılığının sağlanması da, çok daha kritik önem arz eder bir hale geldi.” dile getirdi.

AKILLI ŞEHİRLER KONUSUNDA HARİTALAR HAZIRLANIYOR

CBS Genel Müdürü Ömer Alan ise CBS ve akıllı şehir konularında ortak akıl ile yol haritası oluşturmak için bir eylem planı yaptıklarını belirtti. Buna göre, Ulusal Akıllı Şehirler Eylem Planı kapsamında  çevre, sağlık, altyapı gibi on altı alandan oluştuğunu kaydeden  Alan, özellikle Türk Devlet Teşkilatı ve Körfez ülkelerinde Türk şirketlerinin  daha çok yer almaları konusunda  ciddi gayret içinde olduklarını söyledi. Tüm şehirleri birbirilerine uyumlu bir yapı ile bağlamaya çalıştıklarının altını çizen Alan, teknoloji çöplüğüne engel olacak standartlar geliştirdiklerini söyledi. İnsan odaklı hizmet anlayışını esas aldıklarını ve noktada kamu-özel sektör iş birliğine önem verdiklerini belirten Alan, bu amaçla ‘akillisehirler.gov.tr’ adresini kurduklarını ifade etti.

TÜM ŞEHİRLERDE 112 OLACAK

Başarsoft Yönetim Kurulu Başkanı Alim Küçükpehlivan, 2024 yılında İçişleri Bakanlığı’na bağlı olarak 81 ilde faaliyete geçmiş olacak 112 Acil Çağrı Merkezleri’nin yazılımlarını yapacaklarına da dikkat çekerek, “Şu anda 30 büyükşehir ve 18 küçük şehir olmak üzere 48 şehirde 112 Acil Sağlık Merkezi faaliyete girdi. 2024 yılında tüm şehirlerimizde faaliyete geçmiş olacak. Bu merkezlere bağlı olacak 5 bin 500 ambulansın yazılımını üstlendik. Sonrasında da itfaiye araçlarını planlıyoruz” dedi.

Konya Çumra'da 2 taksitle 167 adet gayrimenkul satılıyor! Arsa alacaklara müjde: Belediye duyurdu!

Konak, kentsel dönüşümle modern bir görünüm kazanacak!

Zonguldak’ta vatandaşlardan TOKİ tepkisi! Konutlar ne zaman teslim edilecek?

Konutta yıllık getirisi en yüksek ilçeler peş peşe sıralandı! Şampiyon Ankara'dan!