22 / 11 / 2024
fuzul

Türkiye'nin yüzde 1'i Bağcılar'da yaşıyor!

Türkiye'nin yüzde 1'i Bağcılar'da yaşıyor!

Toplam 752 bin 250 nüfusuyla İstanbul’un en kalabalık ilçesi olan Bağcılar, ülkemizin 81 ilinden ve 1924 mübadelesi sonrası Balkanlardan göç ederek yerleşen ilçe sakinlerine ev sahipliği yapıyor.




Türkiye istatistik Kurumu’nun (TÜİK), Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) sonuçlarına göre toplam 752 bin 250 nüfusuyla İstanbul’un en kalabalık ilçesi olan Bağcılar, ülkemizin 81 ilinden ve 1924 mübadelesi sonrası Balkanlardan göç ederek  yerleşen ilçe sakinlerine ev sahipliği yapıyor. Sivil toplum kuruluşları ile derneklerin ilçe yönetimine katkı sağladığı ve ülkemizin % 1’inin yaşadığı Bağcılar, son yıllarda mimari, sosyal ve kültürel alanlarda kentsel dönüşüm yaşıyor. Prestijli yaşam alanlarının inşa edildiği ilçe altyapı ve ulaşıma yönelik yatırımlarıyla da dikkat çekiyor.


Türkiye’nin 81 ilinden insanın yaşadığı ve nüfus olarak İstanbul’un en kalabalık ilçesi olan Bağcılar, gerek coğrafi konumu gerekse ülke ekonomisine yaptığı katkı açısından da ülkemizin en önemli ilçeleri arasında bulunuyor. Türkiye’nin % 1’inin yaşadığı ilçe hizmete sunulan sosyal ve kültürel projeleriyle de adından sıkça söz ettiriyor. 


TÜİK tarafından açıklanan nüfus sayımı sonuçlarına göre 752 bin 250 ilçe sakininin yaşadığı Bağcılar, ilçe statüsü kazandığı 1992 yılından bu yana hayata geçirilen vizyon projeleriyle geçmişteki varoş imajından sıyrıldı. Son yıllarda büyük bir değişim ve dönüşüm yaşayan ilçede, değişik sebeplerle ülkemizin 81 vilayetinden göç eden ve 1924 mübadelesiyle Balkanlar’dan gelip yerleşenler yaşıyor. Bağcılar Belediyesi’nin sergilediği başarılı yönetimle mimari, sosyal ve kültürel alanlarda büyük mesafeler kat eden Bağcılar, şimdi yaşadığı dönüşüm ve gelişim ile konuşuluyor. Atatürk Havalimanı’na, Basın Ekspres Yolu, E-5 ve TEM bağlantı yollarına yakınlığı ile de önemli bir avantaja sahip olan Bağcılar markalı konut projelerine, ofis ve otellere de ev sahipliği yapıyor. Ulaşım ve altyapıda önemli projelerin hayata geçirildiği Bağcılar’da şu an bir metro istasyonu ile bir de tramvay hizmet veriyor. 2013 yılında açılışı yapılan Bağcılar-Kirazlı-Metrokent metro hattı ilçenin, İstanbul’un diğer ilçelerine entegrasyonuna da katkıda bulundu. Gebze-Halkalı yüzeysel raylı sistemi ve  Marmaray  ile birlikte Atatürk Havalimanı, Kadıköy, Maltepe ve Taksim gibi önemli merkezlere ulaşım tamamen raylı sistemle yapılıyor. Mahmutbey Mecidiyeköy Metro hattının da hizmete girmesiyle toplu ulaşım daha da rahatlayacak. Atatürk Havalimanı’na 5 km. uzaklıkta olan, önemli bağlantı yolları üzerinde bulunan Bağcılar’da, Türkiye’nin önemli ticaret merkezleri faaliyet gösteriyor. 

BAĞCILAR MİMARİ, SOSYAL VE KÜLTÜREL ALANDA DEĞİŞİYOR

Bağcılar ayrıca, dezavantajlı gruplara yönelik çalışmalarla da dikkat çekiyor. Engellilere, kadınlara, çocuklara, gençlere yönelik özel çalışmalar yürütülüyor. Hizmete sunulan Bağcılar Belediyesi Engelliler Sarayı’nda değişik branşlarda kurslar veriliyor. Halk Sarayı’nda çeşitli etkinlikler düzenlenirken Kadın ve Aile Kültür Sanat Merkezi’nde de kadınlara yönelik kurslar veriliyor. İlçede aynı zamanda meyve bahçeleri de yükseliyor. Türkiye’de bir ilki gerçekleştiren Bağcılar Belediyesi, Nostalji Bahçeleri Projesi adı altında üzüm bağı, kiraz, kayısı, kestane, fındık bahçesini inşa etti. 

YENİ GELECEK BAĞCILAR

Bağcılar’da mimari, sosyal ve kültürel anlamda önemli projeleri hayata geçirdiklerini ifade eden Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, ilçenin şimdi Nostalji Bahçeleri, yeşil parkı, prestij yolları ve Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında yenilenen konutlarıyla dikkat çektiğini belirtti. Çağırıcı, “Bağcılar’da ülkemizde bir ilk olan 8D sinema ve Planetaryum’u hizmete sunduk. Yurt içinde ve yurt dışında olmak üzere 6 yılda 7 uluslararası sempozyum düzenledik.” diye konuştu. ‘Yeni Gelecek Bağcılar’ı yeni projelere kavuşturduklarının altını çizen Çağırıcı şunları söyledi: 

“1500 kişilik, açılır kapanır tavanlı amfitiyatro, 26 bin metrekarelik uluslararası düzeyde bir kongre merkezi hayata geçireceğiz. 60-70 milyonluk Bilim Müzesi inşa edeceğiz. Yedi tane kapalı yüzme havuzumuzun inşaatı devam ediyor. Şu an üç kapalı yüzme havuzumuz hizmet veriyor. İkisini de yeni yıl ile birlikte hizmete sunacağız. İstanbul’un en büyük meydanını inşa edeceğiz. Çevre düzenlemesi tamamlandığında 55 bin metrekare büyüklüğünde bir meydana kavuşacağız. Daha güzel bir Bağcılar için çalışıyoruz.”




Geri Dön