Türkiye'nin yüzde 60'ı ev sahibi!
Türkiye’de bireylerin yüzde 60.4’ü yaşadığı evde ev sahibi. Türkiye bu oranla, araştırmanın yapıldığı 47 ülke arasında 41’inci sırada bulunuyor.
İnşaat yatırımları 2017 yılının üçüncü çeyreğinde yüzde 12 arttı. Cumhuriyet gazetesinde yer alan habere göre, inşaat yatırımlarında konut sektörü geçtiğimiz sene de dikkat çekti. Türkiye’de 2017 yılının ilk 11 ayında toplam 1 milyon 276 bin 342 adet konut satışı yapıldı. Fakat ülkelerin ekonomik verilerini analiz eden tradingeconomics.com tarafından hazırlanan verilere göre, Türkiye ev sahipliği oranında dünya ortalamasının bir hayli gerisinde kaldı. Yani Türkiye ev sahipliği konusunda henüz daha yolun başında. Hazırlanan rapora göre, Türkiye’de bireylerin yüzde 60.4’ü oturduğu evde ev sahibi. Türkiye bu oranla, araştırmanın yapıldığı 47 ülke arasında 41’inci sırada bulunuyor.
Türkiye Dünyanın En Büyük 17. Ekonomisine Sahip
Demografik ve ekonomik gelişmeler baz alındığında, dünya ile karşılaştırıldığında sektörün potansiyel barındırdığı belirtilirken dünya genelinin en büyük 17. ekonomisine sahip konumda olan Türkiye'nin, genç nüfusuyla, konut sektörü adına büyüme dinamiklerini bünyesinde barındırdığı belirtiliyor.
Türkiye İstatistik Kurumu'ndan elde edilen bilgiler doğrultusunda ise ülke genelindeki hanehalkı sayısının 19 milyon 481 bin seviyesinde olduğu belirtilirken, ortalama hanehalkı büyüklüğünün ise 3.8 kişiden oluştuğu ifade ediliyor. Ayrıca bahsi geçen rakamın Avrupa'da ki oranının yüzde 2.5 seviyesinde olduğu açıklanırken, Türkiye'de bir evde yaşayan kişi sayısında artış görüldüğü işaret ediliyor.
Köyden Kente Göç Sürüyor
Diğer bir yandan genç nüfusu içerisinde barındıran Türkiye'nin ortalama yaş oranının ise 31.5 olduğu söylenirken, yine TÜİK verileri doğrultusunda 2016 yılı içerisinde toplamda 594 bin çiftin evlendiği ve 126 bin çiftin ise boşandığı belirtiliyor. Köylerden kente göçün devam ettiği Türkiye genelindeki kentleşme oranının ise mevcut durumda yüzde 78 oranında olduğu ve bu duruma bağlı nüfusun ise 60 milyon seviyesinde bulunduğu açıklandı.
Göçten kaynaklanan kentleşmeden dolayı sektörün canlılığını sürdürdüğü belirtilirken, demografik özelliklerden kaynaklı olarak sektörün, faiz oranları ve fiyatların bir miktar daha ulaşılabilir olması durumunda canlılığını koruyacağı da eklendi.
Yakın geçmişte 5 kişi seviyesindeydi
Demografik ve ekonomik gelişmeler göz önüne alınıp dünya ile kıyaslandığında sektörün daha çok potansiyel içerdiği gözlemleniyor. TÜİK verilerine göre, ülkemizdeki hanehalkı sayısı 19 milyon 481 bin civarında bulunuyor. Ortalama hane halkı büyüklüğü 3.8 kişi, bu rakam yakın geçmişte 5 kişiydi. Avrupa’da ise bu oran yüzde 2.5 seviyesinde. Genç nüfusa sahip Türkiye’de ortalama yaş ise 31.5.
Türkiye’de yine TÜİK’e göre 2016 yılında 594 bin çift evlenirken, boşanan çiftlerin sayısı ise 126 bin olarak belirtildi. Bütün bu rakamlar bize sektörün daha çok potansiyele sahip olduğunu ortaya çıkarıyor. Köyden kente göçün sürdüğü Türkiye’de kentleşme oranı halihazırda yüzde 78 ve buna bağlı nüfus 60 milyon civarında. 2023'e kadar kente göçün devam edeceği ve kentleşme oranının yüzde 84’lerin üzerine çıkması bekleniyor. Buna göre kentleşen nüfusun 2023'te 71 milyon olması öngörülüyor.
– 23 milyon konutun yüzde 5’i markalı konut
– Bir hanede ortalama 3.8 kişi ikamet ediyor
– 2023 yılında Türkiye’nin yüzde 84’ü şehirde yaşayacak