02 / 05 / 2024

Türkiye'ye adeta maden piyangosu vurdu! Sadece o bölgedeki rezerv miktarı herkesin aklını başından aldı!

Türkiye'ye adeta maden piyangosu vurdu! Sadece o bölgedeki rezerv miktarı herkesin aklını başından aldı!

Türkiye yer altı zenginlikleri açısından oldukça çeşitli kaynaklara sahip ve enerjiden tarıma kadar birçok alanda kullanılan zeolit de bunlardan biri olarak biliniyor. Balıkesir, Manisa, Kütahya, İzmir, Bolu ve Kapadokya’da zengin zeolit yatakları yer aldığı biliyor.



Pek bilinmeyen fakat esasında önemli bir endüstriyel hammadde olan zeolit, özellikle son zamanlarda yoğun ilgi görüyor. Bunun sebebi de organik tarımdan besiciliğe hatta endüstriyel atıkların arındırılmasına kadar birçok sayıda alanda kullanılmasından kaynaklanıyor. Peki zeolit hangi bölgelerde bulunuyor? Önemi nereden geliyor? İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. İlgin Kurşun, zeolit mineralini ve bu minerale ilişkin merak edilen sorulara cevap verdi.

Türkiye ye adeta maden piyangosu vurdu! Sadece o bölgedeki rezerv miktarı herkesin aklını başından aldı!

TRT Haber’e konuşan Prof. Dr. İlgin Kurşun, “Dünyadaki doğal zeolit rezervleri bakımından kesin bir veri yok. Ancak, 1989’da 250 bin ton olan dünya doğal zeolit üretimi, 2017’de 1milyon 100 bin tona ulaştı ve yine dünya üretiminin yaklaşık yüzde 60’ Küba’da gerçekleştiriliyor. Çin, Kanada, Japonya ve ABD ise diğer önemli ülkeler olarak yer alıyor” dedi.

İşte detaylar...


Geri Dön