27 / 04 / 2024

Türkiye'ye doğrudan yatırımlarda gayrimenkul yatırımı zirvede!

Türkiye'ye doğrudan yatırımlarda gayrimenkul yatırımı zirvede!

Gayrimenkul hariç, doğrudan dış yatırımlar tablosunda ilk defa negatife dönüş yaşandı. Yurtdışına giden doğrudan yatırımların gelen yatırıma oranı yüzde 103’ü geçti. İşte ayrıntılar...



2023 senesinde konut hariç, doğrudan dış yatırım tablosu ilk defa negatife döndü. Yurtdışına giden doğrudan yatırımların gelen yatırıma oranı, yüzde 103’ü aştı. 

Türkiye’nin yabancı doğrudan yatırımlarda 2000’li yılların ilk döneminde sağladığı başarı tersine dönmeye başladı. 

Ekonomimcom'dan Mehmet Kaya'nın haberine göre; son senelerde yabancı doğrudan yatırıma yönelik sermaye girişlerinin eğilim açısından azaldığı belirtiliyor. 

Türkiye ye doğrudan yatırımlarda gayrimenkul yatırımı zirvede!

Gayrimenkul dışarıda bırakıldığında, 2023 sonu itibariyle net sermaye (tasfiyeler dahil) girişi ilk defa eksiye döndü ve Türkiye’de 2023 sonu itibariyle kalıcı sermaye nitelikli net “kazanç” şeklinde tanımlanabilecek doğrudan yatırım ilk defa eksiye geldi. 

Merkez Bankası ödemeler dengesi içinde yer alan yabancı doğrudan yatırım rakamlarına göre, şirketlerin tasfiye ettikleri tutarların düşürülmesinin ardından yurt dışına yapılan sermaye nitelikli tutar 2023 sonunda net 5 milyar 393 milyon dolar şeklinde oldu. 

Aynı nitelikte, Türkiye’ye gelen tutar ise 5 milyar 214 milyon dolar olarak belirlenirken, doğrudan yatırım ilk kez 179 milyon dolar “eksiye” geriledi. Bunun yaşanmasında, yabancı yatırımcıların azalması kadar, Türkiye’de yerleşik kişilerin yurt dışına yaptığı yatırımların artmasının da önemi büyük. 

Türkiye ye doğrudan yatırımlarda gayrimenkul yatırımı zirvede!

Türkiye’ye 2023 yılının sonu itibarıyla  gelen doğrudan yatırımların 3 milyar 560 milyon dolarlık bölümü gayrimenkul alımı olarak gerçekleşti. 

Tasfiye edilen tutarlar, diğer yatırım kalemi gibi unsurlar dikkate alınmayarak, netleştirme yapılmadan incelendiğinde, gelen yatırım 5 milyar 588 milyon dolar, giden yatırım ise 5 milyar 669 milyon dolar seviyesinde oldu. 

Giden yatırımın, gelen yatırıma oranı değerlendirildiğinde de 2023 sonu itibariyle giden yatırım, gelen yatırımın yüzde 103,43’üne yükseldi. Diğer taraftan gayrimenkulden gelen yabancı doğrudan yatırımlar da darbe yılı hariç son senelerin en düşük seviyelerinden birine indi. 

Türkiye ye doğrudan yatırımlarda gayrimenkul yatırımı zirvede!

YABANCI DOĞRUDAN YATIRIM KALEME GAYRİMENKUL OLDU 

Türkiye’ye doğrudan yatırımlar 2006 yılında 19.3 milyar dolar seviyesine çıkmıştı. Fakat bunun ardından düzenli şekilde bir düşüş yaşandı ve 2009 yılından itibaren zaman zaman 10 milyar doları aşsa da 7-9 milyar dolar aralığında sürdü. 

Yine bu süreçte, gayrimenkulün ağırlığı, genel yatırımlardaki düşüşe bağlı şekilde sürekli yükseldi ve yıllık 4 milyar doların üzerindeki gayrimenkul alımları ana yabancı doğrudan yatırım kalemi olarak gerçekleşti. 

İnşaat sektörü 2024'ten umutsuz: Yavaşlama trendi devam edecek!

Mevduatta makas açıldı: Faiz farkı 20 puanı aşıyor! 300 bin TL'nin faiz getirisi hangi bankada kaç TL?

Kredi kartlarında sınırlama nereden başlayacak? İlk işaret geldi...  


Geri Dön