04 / 05 / 2024

Türkiye'ye 2 tane Bilişim Vadisi kurulacak!

Türkiye'ye 2 tane Bilişim Vadisi kurulacak!

ABD’deki Silikon Vadisi’nin benzerleri Türki-ye’de kurulacak. Kocaeli ve Gebze’ye yakın bir bölgede iki ‘Bilişim Vadisi’ faaliyete geçirilecek. Yeni merkez sayesinde teknoloji ile sanayinin bütünleşmesinin sağlanması hedefleniyor...



Türkiye teknolojik üretime yönelik yatırımlara yoğunlaşırken, Silikon Vadisi kurmak için çalışmalara da hız verdi. Dünyaca ünlü bilişim firmalarının bulunduğu ABD’deki Silikon Vadisi’nin benzeri Türkiye’de kuruluyor. Bu kapsamda hem Kocaeli hem de Gebze ilçesine yakın bir bölgede iki tane ‘Bilişim Vadisi’ faaliyete geçirilecek. İstanbul ve Kocaeli arasına kurulacak teknoloji merkezine yönelik fizibilite çalışmasının yıl sonuna kadar başlayacağını açıklayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, yeni merkez sayesinde teknoloji ile sanayi bütünleşmesinin sağlanacağını söyledi. Kocaeli’nde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından kurulacak Silikon Vadisi projesi ile yeni bilim merkezinin bütünleşeceğini ifade eden Bayraktar, “Silikon Vadisi aynı zamanda şehir projesi. İçerisinde çok ciddi araştırma geliştirme merkezleri, sanayi merkezleri de bulunacak. Silikon Vadisi San Francisco dışında başka bir şehir adeta. San Jose’de. Kendi başına bir şehir aslında. Oraya ilk başta küçük Ar-Ge firmaları gitmişler. Daha sonra dünyanın büyük bilişim devleri yer seçmişler. Türkiye’de de böyle bir yer olacak. Onun için bir yer belirlendi. Sanayi ile bütünleşecek. Arazi olarak Gebze ve İstanbul arasında bir yerde yapılacak.” dedi. Yeni teknoloji merkezinin yıl sonuna kadar arazi sınırı belirlenmiş olacak. Bilişim merkezi TÜBİTAK’ın Gebze’deki tesisleri ile de ortak çalışma yapılmasına imkan sağlayacak. Arazi sınırı tamamlandıktan sonra Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı ve TÜBİTAK ile de ortak çalışma yürütülecek. Tesislerin inşaatını Toplu Konut İdaresi’nin (TOKİ) yanı sıra özel sektörün de yapabileceği formül üzerinde duruluyor. Dünyanın önde gelen teknoloji şirketlerinin davet edileceği vadide Türk şirketleri de yer alacak. Şehir olarak dizayn edilecek bölgeye konut da inşa edilebilecek.


Sanayi Bakanlığı’nın Kocaeli’nde kurmayı planladığı Silikon Vadisi Projesi olduğunu hatırlatan Bakan Erdoğan Bayraktar, her iki projenin birbirine rakip olmayacağına dikkat çekti. “Rakip değil birbiri ile bütünleşen bir yapı olacak.” diyen Bayraktar şu değerlendirmede bulundu: “Biz bunu kentsel dönüşüm ile birlikte düşünüyoruz. Gebze’nin kentsel dönüşümü, Dilovası’nın kentsel dönüşümü, İstanbul’un kentsel dönüşümü ile bütün bunlarla beraber düşünüyoruz.”


Ercan Baysal/Zaman Gazetesi


Geri Dön