06 / 05 / 2024

Türkiye'ye yabancı dağcı ilgisi artıyor!

Türkiye'ye yabancı dağcı ilgisi artıyor!

Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Alaattin Karaca " Dağcılar diğer ülkelerde tırmanışa harcayacakları para ile Türkiye'de hem spor hem de tatil yapma imkanı buluyor " dedi.



Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Alaattin Karaca, Türkiye'ye her yıl binlerce yabancı dağcının tırmanış yapmak için geldiğini söyledi.


Karaca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de dünyanın hiçbir ülkesinde olmadığı kadar çok farklı yapılarda ve özelliklerde dağların bulunduğunu, bu durumun da yeni yerler keşfetmek isteyen yabancı dağcıları Türkiye'ye çektiğini ifade etti.


Avrupa'nın birçok ülkesinde iklim koşullarından dolayı sürekli yağış olduğunu veya sürekli çok sıcak olduğunu ifade eden Karaca, şunları kaydetti:


"Türkiye'de ise bir bölgede yağış varken diğer bölgede sıcak hava etkili olabiliyor. Ülkemizin bulunduğu coğrafi konum ve iklim şartları itibariyle 4 mevsim dağlara tırmanış yapılabiliyor. Bununla birlikte Türkiye'ye gelen yabancılar hem dağ turizminden hem de deniz ve kültür turizminden faydalanabiliyor. Dağa tırmandıktan sonra başka bir ile geçip denize girebiliyor. Türkiye'nin bu özelliği dünyada tüm dağcılar arasında konuşuluyor. Bu da her yıl yeni ve daha fazla dağcıların ülkeye gelmesini sağlıyor."


Sadece Ağrı Dağı'na yılda 5 binden fazla yabancı dağcının tırmandığını vurgulayan Karaca, "Bu sayının her geçen yıl arttığını gözlemlesek de Türkiye'de dağların tek bir giriş kapısı ve denetim mekanizması olmaması nedeniyle tırmanış yapan yabancı dağcıların sayısı net olarak bilinemiyor" diye konuştu.


Türkiye'de kıvrımlı, kırık ve volkanik yapıya sahip dağlarla birlikte Güneydoğu Toroslar'da buzul özellikli dağların bulunduğunu belirten Karaca, Anadolu'daki çeşitliliğin bu sporu yapanlar açısından çok önemli olduğunu, Avrupa'da bu kadar farklı özellikleri taşıyan bir coğrafyaya rastlamanın çok fazla mümkün olmadığını dile getirdi.


 


- Türkiye'deki dağlara ücretsiz tırmanılıyor


 


Karaca, Avrupa ülkelerindeki dağlara tırmananların giriş, rehber ve alan kılavuzu ücretleri ödemesine rağmen Türkiye'de Ağrı dışında dışında hiçbir dağda ücret alınmadığına dikkati çekerek, bu avantajların da yabancı dağcıları Türkiye'ye çeken başka bir faktör olduğunu söyledi.


Karaca, dağcıların diğer ülkelerde tırmanışa verecekleri parayla Türkiye'de hem spor hem de tatil yapma imkanı bulduğunu ifade etti.


Yabancıların genellikle 3 bin 500 metrenin üzerindeki Erciyes, Ağrı ve Kaçkar gibi dağları tercih ettiğini belirten Karaca, bununla birlikte Kaçkarlar ve Aladağlar'a her teknik düzeydeki dağcının rahatlıkla tırmanabildiğini, buraların da özellikle tercih edilen noktalar olduğunu sözlerine ekledi.


AA


Geri Dön