28 / 04 / 2024

Yabancıların Türkiye'de konut yatırımı artıyor!

Yabancıların Türkiye'de konut yatırımı artıyor!

Türkiye'nin, akıllı emlak sitesinde, yabancı yatırımcıların Türkiye'ye olan ilgisinin artması üzerine, yabancılara emlak satışında dikkat edilmesi gereken hususları açıkladı.



İstanbul'daki markalı konut projelerinin alıcısı olan yabana yatırımlar İstanbul başta olmak üzere en çok Antalya, Bursa, Yalova,  Ankara  ve Aydın'ı tercih ediyor. 


Yabancıların Türkiye'de gayrimenkul yatırımlarının artış göstermesinde Mütekabiliyet Yasası'nın çıkması, Türk müteahhitlerin yabanaların tercihlerine seslenen konut üretmesi, yurt dışında yapılan tanıtımlar gibi gelişmeler etkili oluyor. 


Türkiye'de en çok gayrimenkul satın alanlar arasında Irak, Kuveyt, Suudi Arabistan, Afganistan ve Rusya Federasyonu vatandaşları ilk sıralarda yer alıyor. 


Yabancılar en fazla 30 hektar taşınmaz satın alabiliyor Türkiye'de gayrimenkul sahibi olabilmesi için ikamet izni alma şartı aranmayan yabana uyruklu kişiler, Türkiye'de en fazla 30 hektar taşınmaz satın alabiliyor ve sınırlı ayni hak edinebiliyor. Gayrimenkul sahibi olduğu ilçenin yüzölçümünün en çok yüzde 10'una kadar taşınmaz edinebilen yabancılar, askeri yasak alanlar başta olmak üzere güvenlik bölgelerinde taşınmaz alamıyor ve izin almadıkça kiralama yapamıyor. 


Projeye iki yılda onay almak zorunlu; tapu almak ortalama iki ay sürüyor Yabancıların arsa, tarla gibi üzerinde yapı bulunmayan bir taşınmaz satın aldıklarında, söz konusu arazide geliştireceği projeyi iki yıl içerisinde ilgili bakanlığa onaya sunması gerekiyor. Yürürlükte bulunan mevzuat uyarınca, taşınmaz mülkiyetinin devri tapu müdürlüklerinde imzalanacak resmi senet ve tescille mümkün olurken, gayrimenkul satın alan yabancıyı tapuda ortalama bir ile iki ay arasında bir zaman dilimini kapsayacak işlemler süreci bekliyor. 


Gayrimenkul sahibi veya yetkili temsilcisinin, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'ne ön başvurusuyla başlayan tapu işlemlerinde ödenmesi zorunlu olan harç ve vergilerde yabancılarla T.C. vatandaşları arasında bir farklılık gözetilmiyor. Alım-satım işlemlerinde taşınmaz malın bedelinin yüzde 2'si oranında harç alınıyor. Ayrıca döner sermaye ücreti tahsil edilmiyor. 


İstanbul Gazetesi



Bu haber Ticari Hayat'ta şöyle yer aldı:


KONUT fiyatları her geçen artıyor, insanların almaya yönelik eğilimleri ise aynı oranda artıyor. Herkesin bir ev sahibi olma isteği, artan kiralar, bankaların uyguladığı yüksek faiz oranlarına rağmen ev alımlarını artırıyor. 

Aynı şekilde yabancıların Türkiye'de konut alma oranları da git gide artıyor. 

Çevrenize baktığınızda etrafınızı saran konut reklamlarında karşılaştığınız kampanyaların büyüsüne yabancılar da kapılmış olmalı ki Türkiye'de konut alımında sıralamaya giriyorlar. 

Konut alımlarının yanında inşaat sektöründe de artık yabancıların var olduğunuzu görüyoruz. Özellikle bunların başında Araplar geliyor. Yapılan araştırmalarda mütekabiliyet yasası sonrası Körfez piyasasına açılan Türk gayrimenkul sektörü bu yılın ilk 3 ayında Arap alıcıların istilasına uğradı. 2 tane yeni fon Türkiye'ye giriş yaptı. Körfez'deki şirketler Türkiye'den arsa alarak kendileri inşaata soyundu. Bütün bu gelişmeleri değerlendiren Proje Beyaz Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Murat Uzun, bu durumun Türk gayrimenkul sektörüne olan güveni ortaya koyduğunu ve yaşanan gelişmeler nedeni ile gayrimenkul sektörünün Körfez'e yapacağı satışlarda rekor kıracağını söyledi. Nisan aylarının başlarında Hilton Convention Center'da yapılan fuarın bu düşüncelerini güçlendirdiğini söyleyen Uzun "Fuara oldukça büyük bütçeli müşteriler, zengin Araplar koridorları hınca hınç doldurdu. Türkiye gayrimenkul sektörü hakkında oldukça bilgililer. Sektörde gayrimenkul fiyatları artıyor, artmaya devam edecek Çünkü sektöre olan Arap talebi her gün artmakta. Bunun ile birlikte inşaat maliyetlerinin artması da gayrimenkul fiyatlarını arttıran diğer unsur olarak görülmekte. 2016 yılını gayrimenkul sektöründe rekor ile kapatmak kimseyi şaşırtmasın, çünkü Türkiye'de veya yurt dışında düzenlenen fuarlarda Türk gayrimenkul sektörüne gösterilen talep oldukça yoğun. Dünya gayrimenkul ekonomisine oynuyor ve her ülke pastadan pay kapmak adına gayrimenkul enstrümanını masaya sürmekte. 

Türkiye'de 2016 yılında rekor satışlar yaşanacak. Bunda en büyük pay Arap müşterinin olacak" dedi. 

Yetkililer bu yıl için de konut alımlarının artacağı kanısında. Peki bunun en önemli nedeni ne? Neden insanlar artık ilk hedef olarak konut almayı belirliyor. 

Evi olanların dahi tekrar borç içine girerek daha iyiye ulaşma adına yeni konutlar aldığını görüyoruz. Tüm bu belirsizlikler üzerine yapılan yatırımlar da akla ekonomik daralmalar gerçekten var mı sorusunu da getirmiyor değil! 


Ticari Hayat


Haber Milat Gazetesi'nde şöyle yer aldı


YABANCILARIN Türkiye'de gayrimenkul yatırımı hız kesmeden sürüyor. Bu durumda en büyük elken. Mütekabiliyet Yasasfnın çıkması. Türk müteahhitlerin yabancıların tercihlerine seslenen konut üretmesi, yurt dışında yapılan tanıtımlar gibi gelişmeler etkili oluyor. 


Türkiye'de en çok gayrimenkul satın alanlar arasında Irak. Kuveyt, Suudi Arabistan. Afganistan ve Rusya Federasyonu vatandaşları ilk sıralarda yer alıyor. 


Yabancılar en fazla 30 hektar taşınmaz satın alabiliyor 


Türkiye'de gayrimenkul sahibi olabilmesi için ikamet izni alma şartı aranmayan yabancı uyruklu kişiler. Türkiye'de en fazla 30 hektar taşınmaz satın alabiliyor ve sınırlı ayni hak edinebiliyor. Gayrimenkul sahibi olduğu ilçenin yüzölçümünün en çok yüzde 10'una kadar taşmmaz edinebilen yabancılar, askeri yasak alanlar başta olmak üzere güvenlik bölgelerinde taşınmaz alamıyor ve izin almadıkça kiralama yapamıyor. 


Tapu almak ortalama iki ay sürüyor 


Yabancıların arsa. tarla gibi üzerinde yapı bulunmayan bir taşmmaz satın aldıklarında. söz konusu arazide geliştireceği projeyi iki yıl içerisinde ilgili bakanlığa onaya sunması gerekiyor. Yürürlükte bu1 Kasım sonrası siyasi ve ekonomik istikrarını yakalayan Türkiye, gayrimenkulde yabancı yatırım için cazibesini sürdürüyor. istanbul'daki markalı konut projelerinin alıcısı olan yabancı yatırımcılar İstanbul başta olmak üzere en çok Antalya, Bursa, Yalova, Ankara ve Aydın'ı tercih ediyor lunan mevzuat uyarınca, taşınmaz mülkiyetinin devri tapu müdürlüklerinde imzalanacak resmi senet ve tescille mümkün olurken, gayrimenkul satın alan yabancıyı tapuda ortalama bir ile iki ay arasında bir zaman dilimini kapsayacak işlemler süreci bekliyor. 


Gayrimenkul sahibi veya yetkili temsilcisinin. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'ne ön başvurusuyla başlayan tapu işlemlerinde ödenmesi zorunlu olan harç ve vergilerde yabancılarla T.C. vatandaşları arasında bir farklılık gözetilmiyor. Alım-satım işlemlerinde taşınmaz malın bedelinin yüzde 2'si oranında harç alınıyor. Ayrıca döner sermaye ücreti tahsil edilmiyor. 


Milat


Geri Dön