16 / 05 / 2024

Türkler'in yatırımdaki ilk seçeneği altın!

Türkler'in yatırımdaki ilk seçeneği altın!

Finansbank Bireysel Bankacılık ve Ödeme Sistemleri Genel Müdür yardımcısı Ergin Aydın: Ülkemizde evlilik, ev sahibi olmak gibi ilerde olacak olan tüketim için birikim yapmak demek olduğu bilinci oturtulmalı.



FİNANSBANK Bireysel Bankacılık ve Ödeme Sistemleri Genel Müdür yardımcısı Erkin Aydın, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından yapılan bir çalışmada akla ilk gelen yatırım araçları arasında yüzde 41 ile altının ilk sırada yer aldığım ifade ederken, altım yüzde 19 ile gayrimenkul, yüzde 17 ile mevduat hesabı, yüzde 9 ile döviz ve yüzde 2 ile hisse senedi takip ediyor" dedi. Bunun dışındaki yatırım fonu, hazine yada banka bonoları gibi ürünlerin sadece yüzde 6 oranmda kaldığını ifade eden Aydın "Buradan da anlaşıldığı üzere ülkemizdeki ana tasarruf eğilimi kalemi hâlâ altın, gayrimenkul ve mevduat hesabıdır. Gayrimenkulu bir kenara bırakırsak altın neredeyse toplam yatırım eğiliminin yarısını teşkil ediyor" diye konuştu. 

Mevduat hacmi % 20 Mevduatın hacminin yüzde 20'de kaldığım aktaran Aydın, TCMB verilerine göre ise toplam fınansal varlıkların yüzde 77'sinin mevduatta değerlendirildiğini söyledi. Bunların yüzde 27'sinin yabacı para cinsinden mevduatlar olduğuna işaret eden Aydın, hisse senetlerinin yüzde 7, altının ise yüzde 3 civarında bulunduğğunu belirtti. 


BES yaygınlaşacak Geri kalan varlıkların hazine bonosu, Euro bond, yatırım fonları ve tahviller gibi menkul kıymetlerde değerlendirildiğini vurgulayan Aydın "Burada en dikkat çeken şey tasarruf eğiliminde çok yüksek oran gösteren altının aynı oranda finansal varlıkla altında raporlanmayışıdır. Burada yastık altı altın tutma anlayışının azalsa da hala devam ettiği anlaşılmaktadır. Ayrıca Bireysel Emeklilik Sistemi'nde biriken fonlar toplam yüzde 4 civarına gelmiştir bu çok kısa sürede yaygınlaşan önemli bir tasarruf aracıdır" dedi. 


EĞİTİM ARTTIKÇA EĞİLİM DE ARTAR 


ERKİN Aydın Türkiye'deki tasarruf açığının nedenlerine de değindi. Aydın "En temel neden ülkemizin genç nüfusu ve büyümeye açık ekonomisi olduğu kadar ülkemizdeki finansal okuryazarlık seviyesinin düşüklüğü ve geleceği planlama anlayışının yeni yeni oturmaya başlamasıdır. Ülkemiz geliştikçe ve eğitim oranı artıkça tasarruf eğilimi de artacaktır. Bu süreci hızlandırmak için yatırım bilincinin geliştirilmesi, küçük yaslardan itibaren tasarruf alışkanlığının verilmesi gerekiyor. Tasarrufun aslında gelecek planlaması için olduğu, evlilik, ev sahibi olmak gibi ilerde olacak olan tüketim için birikim yapmak demek olduğu bilinci oturtulmalı. Elbette buna paralel olarak, yatırımı özendirecek finansal ürünler vatandaşlarımızın kullanımına sunulmalı" dedi. 


Star


Geri Dön