16 / 06 / 2024

Türklerin yurt dışındaki gayrimenkul yatırımları yüzde 62 artışla 597 milyon dolara ulaştı!

Türklerin yurt dışındaki gayrimenkul yatırımları yüzde 62 artışla 597 milyon dolara ulaştı!

Türklerin  yurt dışındaki gayrimenkul yatırımları, 2024 yılının ilk üç ayında geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 62 artış göstererek, 597 milyon dolara ulaştı.



Son üç senedir ülkemizden yurt dışına yapılan doğrudan yatırımlarda ciddi bir hızlanma oldukça dikkat çekerken ön plana çıkan yatırım alanlarının başında da gayrimenkul geliyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan verilere göre, yurt içi yerleşiklerin yurt dışındaki gayrimenkul yatırımları, 2023 yılında önceki seneye göre yüzde 163,7 artış göstererek, 2 milyar 86 milyon dolar şeklinde olurken bu senenin ilk çeyreğinde de artış devam etti.



NTV'den Olcay Büyüktaş imzalı habere göre ülkemizden yurt dışında gayrimenkul alımları 2024 yılının ilk üç ayında geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 62 artış göstererek, 597 milyon dolara çıktı. Ayrıca yıllıklandırılmış olarak bakıldığı zaman da aynı dönem itibariyle yatırım tutarı 2 milyar 315 milyon dolar şeklinde oldu.

YUNANİSTAN'A YATIRIM RESMEN DÖRDE KATLANDI

Genel olarak yurt dışına gayrimenkul yatırımları artış gösterirken, Yunanistan'a 2021 yılında 21 milyon dolar, 2022 yılında 52 milyon dolar olan yurt içi yerleşiklerin doğrudan yatırım 2023 yılında 203 milyon dolara yükseldi ve resmen dörde katlandı.

Portekiz'de de 2022 yılında 13 milyon dolar şeklinde olan söz konusu bu tutar 2023 yılında 159 milyon dolara çıktı. Ayrıca yine açıklanan rakamlara göre doğrudan yatırımlarda 2022 yılından 2023 yılına İtalya 26 milyon dolardan 112 milyon dolara, İspanya 39 milyon dolardan 89 milyon dolara, İngiltere 211 milyon dolardan 513 milyon dolara çıktı.

250 bin euro ile Döviz bazında yatırım yapmak isteyenler ve vize alma derdinden kurtulmak isteyenlerin tercihleri arasında yer alan Yunanistan da diğer Avrupa ülkeleri gibi döviz bazında kira getirisinin dışında altın vize sahipliği de veriyor.

Türklerin yurt dışındaki gayrimenkul yatırımları yüzde 62 artışla 597 milyon dolara ulaştı!

TÜRKİYE'DEKİ PAHALILIĞI DÖVİZLE AŞMAYA ÇALIŞANLAR ÇOĞUNLUKTA

Yurt dışından gayrimenkul yatırımlarındaki artışla ilgili önemli değerlendirmeler yapan Vesta Global Kurucu Ortağı Teuta Narazan'ın, Türkler tarafından en çok tercih edilen üç ülkenin Yunanistan, Portekiz, Karayip pasaportları olduğunu kaydederek, son dönemlerde yoğunlaşan vize sorunlarına da değindi.

Yaptığı açıklamada ülkede yaşanan hayat pahalılığını dövizle aşmak isteyen önemli bir kitle olduğuna değinen Teuta Narazan, "Özellikle çocukları özel okulda okuyan ve eğitim ücretleri döviz kuru üstünden sürekli olarak artış gösteren aileler yurt dışında konut edinmek istiyor. Çünkü önemli etkenlerden bir tanesi de oralarda kiracı konut sahibi ilişkilerinin daha regüle bir halde olması... Burada mülkü kirada olan ve kiracısı çıktığı anda yurt dışında mülk edinen, edinmek isteyen önemli bir kesim bulunuyor" dedi.


Emekliye ek zamda iki model 4 formül seçeneği! Refah payı ve taban aylık ne kadar olacak? 

Bakan Mehmet Şimşek, ‘Borsa oyun alanı değildir’ dedi. Vatandaş, ‘Bizi değil SPK’yı uyarın’ cevabını verdi

1941 yılında Kadıköy imar hazırlığı! Dükkanlar yıkılacak, Moda yolu baştan yapılacak!


Geri Dön