01 / 05 / 2024

Türkmenistan’da 10 ayda 10 milyar dolarlık proje Türklere verildi!

Türkmenistan’da 10 ayda 10 milyar dolarlık proje Türklere verildi!

Türkmenistan Türkiye Büyükelçiliği Aşkabat Ticaret Müşavirliği' nden alınan bilgilere göre, Türk şirketleri yılbaşından beri toplam değeri 10,2 milyar dolara eşdeğer olan onlarca proje üstlendi....



Türkmenistan’da 2013 yılının 10 ayında Türk şirketlere verilen projelerin toplam değeri 10 milyar doları geçti. Türkiye Büyükelçiliği Aşkabat Ticaret Müşavirliğinden alınan bilgilere göre, Türk şirketleri yılbaşından beri toplam değeri 10,2 milyar dolara eşdeğer olan onlarca proje üstlendi. 


En son Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta yol yenileme, köprü, alt geçit ve üst geçit projesinin Nata Holding Türk şirketine verilmesi ile Türk şirketlerin tarihte ilk defa yabancı bir ülkeden bir sene zarfında üstlendiği inşaat projelerinin toplam değeri 10 milyar doları geçmiş oldu. 


Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov liderliğinde, ekonomisi hızla büyüyen Türkmenistan’da günümüzde toplam değeri 42 milyar dolara eşdeğer yüzlerce proje devam ediyor. IMF verilerine göre, bu sene global büyümeden 4 kat hızla büyümesi beklenen Türkmenistan’da yabancı şirketlere tanınan uygun çalışma ortamı, başta Türk şirketleri olmak üzere yabancı şirketlerin Türkmenistan’a olan ilgisini arttırıyor. 


Türkmenistan Enerji ve Hukuk Platformu’nun (TEHP) www.turkmenlawyer.com sitesinde yer alan IMF kaynaklarına dayanılarak yapılan bir analize göre, Türk şirketlerinin bu sene Türkmenistan’da üstlendiği projelerin arasında özellikle, uluslararası liman projesi, hava alanı projesi, yol inşaat projeleri, olimpiyat köyü projesi, köprü projeleri, elektrik santralı projesi, eğitim, sağlık, konut projeleri, petrol platformu projeleri, gemi projeleri, gezi parkı ve turizm projeleri ve başkaca onlarca proje yer alıyor.


Başbakan Erdoğan’ın Türkmenistan’a gerçekleştirdiği iş ziyareti kapsamında temeli atılan ve Çalık Holding’e bağlı Gap İnşaat Türk şirketi tarafından inşa edilecek Türkmenbaşı Uluslararası Liman Projesi son dönemde üstlenilen projelerin arasında dikkat çekiyor. 


Başka bir Türk şirketi tarafından üstlenilen Başkent Aşkabat’ta inşa edilecek yeni uluslararası hava alanı projesi ise, proje değeri açısından en büyük projedir. Aynı şirketin üstlendiği diğer bir proje olan Olimpiyat Köyü projesi ise, 2017 Asya Oyunlarına hazırlanan Türkmenistan için en önemli yatırımların arasında yerini aldı. 


Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov’un devlet başkanlığına geldiği günden günümüze kadar Türk şirketlerine verilen inşaat işlerinin toplam değeri 32,5 milyar doları buldu.


Cihan


Geri Dön