21 / 12 / 2024

Türkmenistan’ın ilk teknoparkı açıldı!

Türkmenistan’ın ilk teknoparkı açıldı!

Türkmenistan, bilimsel araştırma, geliştirme ve inovasyon çalışmaları için büyük yatırıma imza attı. Türkmenistan’da bugün kutlanan 12 Haziran "İlimler Günü" münasebetiyle başkent Aşkabat’ta Türkmenistan’ın ilk teknoparkı hizmete açıldı



Türkmenistan, bilimsel araştırma, geliştirme ve inovasyon çalışmaları için büyük yatırıma imza attı. Türkmenistan’da bugün kutlanan 12 Haziran "İlimler Günü" münasebetiyle başkent Aşkabat’ta Türkmenistan’ın ilk teknoparkı hizmete açıldı. Türk şirketi tarafından inşa edilen Teknolojiler Merkezi, Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov’un katıldığı törenle açıldı.


Törene, Belarus Başbakanı Mihail Myasnikoviç, Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Margaret Chan, Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bürosu Bölge Müdürü Zsuzsanna Jakob, Nobel ödüllü yabancı bilim adamlarının yanı sıra bakanlar, yabanci misyon şefleri, Türk işadamları ve çok sayıda Türkmen vatandaşı katıldı.


Törende konuşan Türkmen lider, bilimsel araştırma, geliştirme ve inovasyon çalışmalarına hız vereceklerini kaydetti. Türkmenistanlı bilim adamlarının uluslararası projelerde yer alması için önemli bir altyapı projesini hizmete açmaktan büyük mutluluk duyduklarını söyleyen Berdimuhamedov, bütün sektörlerde araştırma ve geliştirme çalışmalarına hız vereceklerini belirtti. 

Daha sonra açılış kurdelesini kesen Berdimuhamedov, Teknoloji Merkezi’ndeki bölümleri ve laboratuvarları inceledi. Türkmen lider, genç bilim adamlarından bölümler hakkında bilgi aldı. 


200 MİLYON DOLARLIK DEV PROJE


2012 yılında inşaatına başlanan ve toplam 200 milyon dolar maliyeti olan Teknolojiler Merkezi, bilimsel araştırma, geliştirme ve inovasyon çalışmaları için toplam 66.700 metrekarelik alana kuruldu. Teknolojiler Merkezi’nde, “bitkisel ilaç üretimi”, “biyoteknoloji”, “çevre koruma, gıda ve yeni maddeler sentez teknolojileri”, “enerji üretim ve enerji tasarruf sistemleri”, “coğrafi bilgi sistemleri” ve “nano teknoloji” bölümleri ile laboratuvarlar yer alıyor. 


Bodrum katıyla birlikte toplam 7 kattan oluşan binada 70 ve 500 kişilik iki ayrı konferans salonu, sergi ve fuar merkezi, bilimsel ve sanal kütüphane, yayınevi ve matbaa, eğitim merkezi ve müze bölümü, yönetim ofisleri ve personel bölümleri bulunuyor. Bunun yanı sıra Teknolojiler Merkezi binası dışında komplekste malzeme modelleme atölyesi, kimyasal atık depoları ve teknik bina inşa edildi. Söz konusu merkezde 200’den fazla bilim adamının çalışması hedefleniyor. 



Cihan.com 



Geri Dön