22 / 12 / 2024

Türkmenistan’ın en büyük fabrikası açıldı!

Türkmenistan’ın en büyük fabrikası açıldı!

Rönesans Holding’in inşa ettiği Türkmenistan’ın en büyük gübre fabrikası törenle açıldı. Türkmenkimya Devlet Kuruluşu tarafından Mary şehrinde yaptırılan Amonyak ve Üre Üretim Fabrikası 1 milyar dolara mal oldu...





Türkmenkimya Devlet Kuruluşu tarafından Mary şehrinde yaptırılan Amonyak ve Üre Üretim Fabrikası 1 milyar dolara mal oldu. Rönesans Holding’e bağlı Rönesans Türkmen İnşaat A.Ş, Amonyak ve Üre Üretim Fabrikası’nın inşaat, uluslararası nakliye ve montaj işlerini üstlenirken, Japon Kawasaki Heavy Industries ve Sojitz konsorsiyumu ise projenin ekipman ve teknoloji mühendisliğini üstlendi.


Türkmenistan’ın faaliyetteki en büyük endüstriyel tesisi olma özelliğini taşıyan fabrikanın açılışı 17 Ekim 2014 tarihinde Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguly Berdimuhamedow tarafından yapıldı. Törene Türkmenistan başkan yardımcıları ve bakanların yanı sıra, diplomatlar ve üst düzey bürokratlar katılırken, Rönesans, Kawasaki Heavy Industries ve Sojitz firmalarının üst düzey yöneticileri de seremonide hazır bulundu.

 

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguly Berdimuhamedow, açılış töreninde yaptığı konuşmada Türkmenistan’daki zengin enerji kaynaklarını en gelişmiş teknolojiler kullanarak işlediklerini vurgulayarak, “Türkmenistan’ın faaliyetteki en büyük tesisi olacak bu fabrika, yıllık 400 bin ton amonyak ve 640 bin ton üre kapasitesine sahip. Rönesans, Kawasaki ve Sojitz firmalarının getirdiği ileri teknoloji, ülkemizin kimya alanındaki en önemli yatırımlarından birinin hayata geçirilmesini sağladı” dedi. 

 

Rönesans Holding Başkanı Dr. Erman Ilıcak, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede Rönesans olarak bu yıl Dünyanın En Büyük Uluslararası Müteahhitleri listesinde 53’üncü sıraya yükseldiklerini hatırlatarak, “Bu başarımızda, dünyanın 18 ülkesinde gerçekleştirdiğimiz tüm projeler kadar, Türkmenistan’daki projelerimizin de payı büyük” dedi.

 

Dr. Erman Ilıcak, Rönesans olarak Türkmenistan’da 5 yıldır faaliyet gösterdiklerini belirterek, proje ile ilgili şu bilgileri verdi:

“Bugün burada açılışını yaptığımız Amonyak ve Üre Üretim Fabrikası Türkmenistan’da aldığımız ilk endüstriyel proje. Fabrika, Türkmenistan’ın 2030 yılına kadar petrokimya ve gaz sanayi sektörünü geliştirme programının en önemli yatırımlarından biri… Devlet Başkanı Sayın Gurbanguli Berdimuhamedov’un sosyo-ekonomik reformlarının sonucunda, Türkmenistan’daki bu olumlu ekonomik değişime, mümkün olduğu kadar katkıda bulunmak bizim için büyük mutluluk... Türkmenkimya Devlet Kuruluşu tarafından yaptırılan, Japon Sojitz ve Kawasaki firmalarıyla birlikte inşa ettiğimiz bu dev projenin Türkmenistan’da tarım sektörünün gelişmesinde ve ihracatın büyümesinde önemli katkılar sağlayacağına inancımız tam.” 

 

Dünyanın 22 ülkesinden malzeme kullanıldı

Türkmenistan'ın devlet kuruluşlarından Türkmenkimya Petrokimya Şirketi tarafından Japon Sojitz ve Kawasaki Heavy Industries Ltd ile ortaklaşa yaptırılan Amonyak ve Üre Fabrikası 1 milyar dolarlık bir yatırım. Fabrikanın yapımında Japon Kawasaki Heavy Industries Ltd ile Sojitz teknoloji mühendisliği ve ekipmanı sağlarken, Rönesans uluslararası nakliye, inşaat ve montaj işlerini üstlendi. 

Fabrikanın bulunduğu ve geçmişte Selçuklu Devleti’ne de başkentlik yapmış olan Mary şehri dünyanın en büyük gaz yataklarından Yoloten bölgesine yaklaşık 120 km. uzaklıkta. Türkmenistan’ın faaliyetteki en büyük gübre fabrikası olacak tesis, yıllık 400 bin ton amonyak ve 640 bin ton üre kapasitesine sahip. Tesise gelen gaz, enerji, su, demiryolu hatlarının tasarımı ve yapımının da Rönesans tarafından gerçekleştirildiği fabrikanın mekanik ve elektrik proje malzemelerinin büyük çoğunluğu ise Türkiye pazarından sağlandı. Yapımında 3.500 kişinin çalıştığı proje sürecinde, toplam 40 bin ton teknolojik ekipman ve diğer proje malzemelerinin lojistiği Rönesans tarafından 22 farklı ülkeden yapıldı. 

 

Dünyanın en büyük dördüncü doğalgaz rezervlerine sahip Türkmenistan’ın 32 trilyon metreküp doğalgaz rezervi bulunuyor. Yılda yaklaşık 80 milyar metreküp doğalgaz üreterek küresel enerji aktörü olma konusunda önemli adımlar atan Türkmenistan, doğalgazı büyük oranda Çin, Rusya ve İran’a ihraç ediyor. Mary Amonyak ve Üre Üretim Fabrikası’nda üretilecek gübrenin de büyük bir kısmının yurtdışına satılması planlanıyor. 

 

 

Rönesans Holding Orta Asya’da bugüne kadar 2,5 milyar ABD Doları tutarında 22 projeye imza attı. 14 proje başarıyla tamamlanırken, 8 proje ise halen yapım aşamasında…

Türkmenistan’da şimdiye kadar hayata geçirilen 10 proje ise yaklaşık 1,1 milyar ABD Doları tutarında… 

Söz konusu projeler arasında ödüllü projeler de yer alıyor. 

Rönesans tarafından inşa edilen Detsky Mir Alışveriş Merkezi, Türkmenistan Uluslararası Gaz ve Petrol Üniversitesi ve Demiryolları, Ulaştırma ve Sanayi, Karayolları Bakanlıkları projeleri Aşkabat’ta gerçekleştirilen önemli projeler. Açılışı yapılan Mary Amonyak ve Üre Üretim Fabrikası gibi yine Türkmenkimya tarafından yaptırılan Türkmenabad Sülfürik Asit Üretim Fabrikası ise Rönesans imzası taşıyan bir başka proje… 

Başkent Aşkabat’a 50 kilometre uzaklıkta kurulan Gas to Gasoline (GTG) tesisi ise doğalgazdan benzin üretecek 1,5 milyar dolarlık dev bir yatırım. 2018 yılının Haziran ayında bitirilmesi öngörülen proje, dünyanın doğalgazdan benzin üretecek en büyük tesisi olma özelliğini taşıyor. 

Rönesans Holding grup şirketlerinin farklı ülkelerde üstlendiği tüm endüstriyel projeler, Rönesans Endüstri Tesisleri A.Ş. ile birlikte inşa ediliyor. Rönesans Holding bünyesinde 2011 yılında kurulan Rönesans Endüstri Tesisleri, hidrokarbon, enerji, metalürji ve madencilik işleme tesisi olmak üzere dört sektörde Rusya, Türkmenistan, Türkiye ve Irak’ta faaliyet gösteriyor. 



Milliyet


Geri Dön