22 / 11 / 2024
fuzul

Türkmenistan Milli Cam Kompleksi açıldı!

Türkmenistan Milli Cam Kompleksi açıldı!

Endüstriyel tesis inşaatında dünya sıralamasında 22. olan Tepe İnşaat’ın Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta anahtar teslim olarak inşaatını tamamladığı Türkmenistan Milli Cam Kompleksi açıldı.





Uluslararası Mühendislik ve İnşaat Dergisi ENR’ın her yıl yaptığı sıralamada Endüstriyel Tesis İnşaatında 2017'de dünya genelinde 22.sıraya yerleşen ve özkaynak sıralamasında Türkiye’nin en büyük 50. şirketi olan Tepe İnşaat, yurtdışındaki taahhüt işlerinde başarılara imza atmayı sürdürüyor. İnşaatına 2016 yılında başlanılan ve EPC (Mühendislik, Tedarik ve Kurulum) olarak, bütün mühendislik hizmetleri dahil Tepe İnşaat tarafından inşa edilenTürkmenistan Milli Cam Kompleksi, dün büyük bir tören ile açıldı.

Gerçekleştirilen açılış törenine Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhammedov, Türkmenistan’ın Devlet Başkanı Yardımcıları, Yabancı Temsilcilikler, Türkmenistan’daki Türkiye Büyükelçisi Mustafa Kapucu, aralarında Türk işadamlarının ağırlıklı olduğu yabancı işadamları, yerel ve yabancı basın mensupları ve çok sayıda davetli, Bilkent Ünivesitesi Rektörü ve Bilkent Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Atalar, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Tepe İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Bahadır Güngenci ve Tepe İnşaat Genel Müdürü Atila Kemal Oğuz da katıldı.

Açılış konuşmasını gerçekleştiren Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhammedov, 2030 yılı kalkınma programı kapsamında Türkmenistan’ı sanayi ve endüstriyel tesisler açısından zengin bir ülke konumuna getireceklerini belirtti. Bu hedefle, Türkmenistan’ın Ahal vilayetinin Gökdepe ilçesinde hayata geçirilen Türkmenistan Milli Cam Kompleksi’nin ülke için önemine dikkat çekerek tesisin, Orta Asya’nın en modern üretim tesisi olduğunu da belirtti. Türkmen Lider, yapılan fabrikada 833 kişinin istihdam edileceğini ve birçok alanda kullanabilecek düzeyde 15 çeşit şişe üretileceğin söyledi. Türkmenistan’ın çeşitli mineral kaynaklar bakımından zengin olduğunu söyleyen Türkmen Lider, fabrikada kullanılan hammaddenin yüzde 70’nin yerli olduğunu ve geri kalan yüzde 30’unun da Türkmenistan’dan temin edilmesi için 2 yeni tesis yapılacağını da sözlerine ekledi.

Açılış ile birlikte görüşlerini dile getiren Tepe İnşaat Genel Müdürü Atila Kemal Oğuz konuyla ilgili olarak, “2012-2015 yılları arasında Türkmenistan’da 13 farklı lokasyonda un, makarna fabrikaları ve 360 ton kapasiteli hububat depolama ve işleme tesislerii inşaatlarını gerçekleştirdik. Türkmenistan’daki üçüncü EPC (Mühendislik, Tedarik ve Kurulum) projemiz olan Türkmenistan Milli Cam Kompleksi’nin Aralık 2017 yılında üretime başlamasının ardından 14 Şubat’ta resmi açılışını yaptık. Türkmenistan’ın 2030 kalkınma programının en önemli projelerinden birisini hayata geçirmekten gurur duyuyoruz. 24 hektar alanda 87 bin m2 kapalı alanı olan Türkmenistan Milli Cam Kompleksi kendi içinde Maden Zenginleştirme, Düzcam Fabrikası, Şişe Fabrikası ve Cam İşleme tesisleri olarak 4 ayrı tesisten oluşuyor. Günlük 250 ton üretim kapasitesine sahip olan düz cam bölümünde düz cam, kaplamalı cam, izoleli cam, temperli cam, renkli cam ve lamine emniyet camı üretilebiliyor. Tesisin diğer bir bölümü olan şişe fabrikası ise 65 tonluk üretime ulaşabiliyor. Bu tesiste yılda 53 milyon adet cam şişe ve kavanoz, 40 milyon adet de ilaç şişesi üretilebilecek. Maden zenginleştirme bölümü ise yıllık 140 bin ton kum zenginleştirme kapasitesine sahip. Proje kapsamında üretim tesisine ek olarak, fabrika sahasına komşu 48 aile için 2 katlı lojman ve 400 kişilik 2 adet işçi lojmanı da inşa edildi. Tepe İnşaat’ın anahtar teslim olarak inşa ettiği tesis üretim teknolojileri ve yapısal özellikleri ile orta asyanın en modern cam işleme tesisi olarak da dikkat çekiyor.” dedi.

 

Türkmenistan Milli Cam Kompleksi açıldı!

 

Tepe İnşaat’ın simge birçok yapıda imzası var

Oğuz sözlerine şöyle devam etti: “Kurulduğumuz 1969 yılından bugüne 13 milyon metrekareye yaklaşan üretimimiz ile Türkiye’nin en büyük inşaat şirketlerinden biri haline geldik. 50 yıla merpen dayayan bu süre zarfında Beykoz Konakları, Bilkent Center, Narcity, Narlife, Narkule, Tepe Natilius AVM, Bilkent Bahçe, Tepe Prime gibi gayrimenkul sektöründe öncü olmuş projelerin yatırımcısı ve geliştiricisi olduk. Halen inşaası devam eden Park Mozaik, Tepe Aura ve Tepe Steps konut projelerinin geliştiricisi ve yapımcısıyız. Geliştirmekte olduğumuz 3 yeni kentsel dönüşüm projesi ile de İstanbul ve Ankara’ya eser projeler kazandırmaya devam edeceğiz. Diğer yandan Türkiye’de taahhüt işleri olarak da And Plaza, And Pastel, Taurus AVM, Kanyon, İş Bankası Genel Müdürlük Binası gibi birçok önemli simge yapı ve projeye imza atmanın yanı sıra tecrübemizi yurtdışındaki taahhüt işlerine de taşımayı başardık. Bu güne kadar Afganistan, Arnavutluk, Azerbaycan, Çeçenistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bosna Hersek, Gürcistan, Hırvatistan, Irak, İran, Kazakistan, KKTC, Mısır, Rusya, Tunus, Türkmenistan ve Ukrayna gibi 17 farklı ülkede toplam 3.3 milyon metrekarelik taahhüt işi gerçekleştirdik. Geçtiğimiz yıl ABD’de faaliyete başlattığımız Tepe USA LLC, bu büyük pazarda taahüt ve yatırım projeleri için çalışmalarına başladı. Ayrıca 2018 yılında bir Afrika ülkesinde yeni bir endüstriyel tesis yatırımına başlayacağız.”

Tepe İnşaat’ı çalışanların eğitimlerine yaptığı yatırım ile iş gücü piyasasında tercih edilen bir şirket olarak tanımlayan Oğuz, şu şekilde konuştu: “Tepe İnşaat çalışanları ’’Sürekli Gelişimin Yaşamsal bir nitelik.’’ olduğunun bilincindedir. Bütün çalışanlarımızın bu niteliklere haiz olması Tepe İnşaat’ı ayrıca değerli kılmaktadır. Tepe İnşaat’ı saygın ve itibarlı yapan şirketimizin insan kaynağı kalitesidir. Bu özelliğimiz, ‘’İtibar Yönetimi‘’ni kar ve ciro kaygılarının önünde tutan yönetim anlayışımızla birleştiğinde Tepe İnşaat’ı sektörde rakiplerinden bir adım öne çıkarmaktadır.”

Türkiye’de ve Dünya’da Tepe İnşaat

Tepe İnşaat son yıllardaki yükselen grafiği neticesinde uluslararası inşaat sektörü dergisi ENR'ın (Engineering News Record) hazırlamış olduğu inşaat sektörünün en önemli araştırmalarından biri olan ENR 2017’de dünya genelinde 166. sırada yer alma başarısına sahip. Bunun yanı sıra Fortune 500 Türkiye sıralamasında 145. sırada bulunanTepe İnşaat öz kaynaklara göre sıralandığında Türkiye’nin 50. en büyük şirketi konumunda bulunuyor. Ayrıca Capital 500 sıralamasında 170. sırada yer alan Tepe İnşaat, aynı listeye göre “2016 yılında Türkiye’de ihracatını en çok arttıran şirket” ünvanını da taşıyor.

Bu güne kadar sektörde birçok ilke imza atan Tepe İnşaat, güçlü finansal yapısı ile Türkiye’de ilk “Bina Tamamlama Sigortası’nı hayata geçirerek müşterilerine güven vermenin yanı sıra Gayrimenkul Geliştirme Sektörü’ne de öncülük etmeye devam ediyor.


Geri Dön