27 / 04 / 2024

Türkmenistan'la Türk şirketleri arasındaki kriz çözülemedi!

Türkmenistan'la Türk şirketleri arasındaki kriz çözülemedi!

Türkmenistan'da Türk şirketleri ile bu ülke yönetimi arasındaki 1.3 milyar dolarlık alacak krizi çözülemedi. İçkale Holding 130 milyon dolar, İbrahim Kölük 230 milyon dolar, Kılıç İnşaat 90 milyon dolar, Bozbey ise 81 milyon dolarla en fazla alacağı olan



Türkmenistan'da Türk şirketleri ile bu ülke yönetimi arasındaki 1.3 milyar dolarlık alacak krizi Ankara'nın devreye girmesine rağmen çözülemedi


Türk müteahhitlerin Orta Asya'daki en büyük pazarı olan Türkmenistan'da hakedişlerin Aşkaabat tarafından ödenememesi kardeş pazarda iş yapan Türk işadamlarını sıkıntıya soktu. Sadece geçen yıl 4.3 milyar dolarlık iş üstlenen Türk şirketleri ile bu ülke yönetimi arasındaki alacak krizini Cumhurbaşkanı Gül de çözmedi. Birkaç ay önce Türkmenistan Başkanı Berdimuhamedov ile görüşen Gül'e rağmen Türk şirketleri onaylanmış hakedişlerini alamıyor, işyerlerine el konmaya devam ediliyor. 40 civarında şirketin alacakları 1 milyar doları aşarken İçkale Holding 130 milyon dolar, ibrahim Kölük 230 milyon dolar, Kılıç inşaat 90 milyon dolar, Bozbey ise 81 milyon dolarla en fazla alacağı olan şirketlerin başını çekiyor.

Firmalar mahkemelik
Akdeniz Hazır Giyim ve Konfeksiyon ihracatçıları Birliği Başkanı Tarık Bozbey, Türkmenistan'daki Türk yatırımcıların onaylanmış alacaklarını tahsil edememeleri nedeniyle endişe içinde olduklarım söyledi. Bozbey, Türkmenistan'da iş yapan 40'a yakın başta müteahhit olmak üzere bazı tarım ve sanayi yatırımcılannm zor günler geçirdiğini belirtti. Türk yatırımcıların onaylanmış olmasına rağmen tahsil edemedikleri alacaklarının 1 milyar 350 bin dolara ulaştığım ifade eden Bozbey, firmaların alacaklarım tahsil edebilmek için Türkmenistan Devleti ile mahkemelik olduğunu bildirdi.

Teminat mektupları yandı
Ödemeler geciktikçe firmaların ödedikleri faizlerin arttığım belirten Bozbey, "Yanan teminat mektupları, bozulan moraller ve cıkzlaşan bilançolarla, kaybedilen yetişmiş personelle bu süreçte kaçırılan yeni iş fırsatları her geçen gün hasan artırmaktadır" dedi. Bozbey, sorunun yaklaşık 5-6 yıldır devam ettiğini ve bu süre zarfında Türk firmaların iyi niyetle hareket ederek yatırımları durdurmadığım kaydetti. Bozbey, ancak, artık firmaların dayanacak güçlerinin kalmadığım ve sürüncemede kalan alacakların verdiği zararı hesap etmenin zor olduğunu ifade etti.
Yeniçağ


Geri Dön