Tuzla Belediyesi 150 çeşit tıbbi bitkili park kuruyor!
Tuzla Belediyesi'nin 110 dönem alana yapacağı park içindeki 8-9 dönümlük alan "tıbbi bitkiler parkı" haline getirilecek
Tuzla Belediyesi’nin Aydınlı Yolu üzerinde 110 dönümlük alanda yapımı başlayan "Şelale Parkı’nın 8-9 dönümlük kısmı ise "Tıbbi Bitkiler Parkı" haline getirilecek.
Tıbbi Bitkiler Parkı Projesine katkı yapan AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Domaç, park içinde 150 çeşit tıbbi bitki bulunacağını belirterek, çok yıllı bitkilerin yanı sıra yıllık bitkilerin de yetiştirileceğini söyledi. Parkta hem sera hem de açık yetiştirme alanlarının olacağını anlatan Domaç, şöyle konuştu:
"Çok yıllı bitkiler hem parkın güzelliğini ve floraya katkı sağlayacak, tek yıllık bitkilerle vatandaşlara tıbbi bitkilerin yetiştirilmesi öğretilecek. Bu konuda isteyenlere teorik ve pratik bilgiler verilecek. Ayrıca, bu bitkileri yetiştirmek isteyenler için park içinde küçük alanlar tahsis edilecek, yıllık bitkileri yetiştirmede onlardan katkı alınacak. Ayrıca buradan ortaya çıkan bitkilerin taşıdıkları tıbbi etken maddeler analizlenerek işleme tabi tutulup ’drog’ haline getirilecek, ambalajlanacak, vatandaşlara satılacak. Bu, içinde etken madde bulunan bitki materyalidir. Vatandaşlara, bunlardan nasıl çay yapılacağı öğretilerek evlerinde kullanmaları sağlanacak."
Tıbbi Bitkiler Parkı içinde daha çok endemik, Türkiye’de yetişen türlerinin kullanılmasını amaçladıklarına işaret eden Domaç, "Öğreti amacı olduğu için başka ülkelerde kullanılanları da parkta değerlendireceğiz. Ginko bizim bitkimiz değil ama halk dilinde ’Mabet Ağacı" dediğimiz Ginko’yu da burada kullanacağız" dedi.
"Dünyada örnekleri var"
Domaç, öğrencilerin belli zamanlarda parka gelerek tıbbi bitkilerin nasıl yetiştirildiğini öğrenmeleri, hangi bölümlerinin kullanılacağının pratik olarak öğrenmelerine imkan tanınacağını, bitkilerin resimlerini yapmalarının özendirileceğini anlattı.
Parkın içinde sanat galerisi, altında ise sanatçıların kendi çalışmalarını yapacakları küçük atölyeler bulunacağını ifade eden Domaç, Sanatçılar çalışmalarını bu atölyelerde yapabilecekler, ayrıca sanat galerisinde sergileyebilecekler. Ayrıca galerinin bir kafeteryası ve söyleşi alanı bulunacak. Sanatçılar ve vatandaşlar burada sohbet edebilecek, etkinlikler düzenleyebilecekler" dedi.
Tıbbi Bitkiler Parkının dünyada örnekleri bulunduğunu belirten Domaç, İngiltere, ABD, Avustralya, Kanada’da örnekleri olan parkın küçük bir benzerinin Zeytinburnu’nda olduğunu, ancak Tuzla’da büyük ölçekli olacağını söyledi.
Tuzla Belediyesinin büyük parkın inşaatını sürdürdüğünü ifade eden Domaç, Tıbbi Bitkiler Parkının ise proje çalışmalarının devam ettiğini ve 1 yılda bitmesinin planlandığını kaydetti.
"3 binden fazla tıbbi bitki var"
Dünyada ciddi bir tıbbi bitki florası olduğunu, 3 binden fazla tıbbi bitkinin yaşadığına işaret eden Domaç, "İstanbul coğrafi koşul olarak her yerde yetiştirilen bitkilerin yetiştirilesi için uygun. Belki yaşam süreçleri ve bitkideki etken madde verimliliği farklı olabilir. Bitki, tohum olarak aynıdır ama etken maddesi az olabilir hatta olmayabilir" diye konuştu.
Tıbbi bitkilerin Almanya ve Fransa gibi ülkelerde çok üretildiğini, sanayi haline geldiğine dikkati çeken Domaç, "Türkiye’de çok az olsa da var. Ama bu bitkilerin etken maddesini çıkarmak konusunda yeterli yatırıma sahip değiliz, pazarlama açısından yapılmış işlerimiz yok. Bizim en fazla pazarlanan kozmetik de kullanılan tıbbi bitkimiz defnedir. Kekik ve Adaçayı da var ama miktar olarak çok fazla değil" dedi.
AA