23 / 07 / 2024

Tuzla Belediyesi'nden mübadele müzesi!

Tuzla Belediyesi'nden mübadele müzesi!

Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı, "Şehir ve mübadele müzemizin projesi Anıtlar Kurulu’ndan geçtiği gün hemen çalışmalara başlayacağız. Projenin yakın zamanda kuruldan çıkacağını umuyorum" dedi.




20 Aralık 2010 tarihinde Çatalca açılan Türkiye’nin göç temalı ilk müzesi AKB/Mübadele Müzesi’nden sonra İstanbul’un ikinci, Anadolu Yakası’nın ilk mübadele müzesi 5 Ocak 2016 tarihinde kısmen yanan Tezcan Ailesi’nin bağışı tarihi binada kurulacak.

Halk arasında “Selami'nin Turan'ın Evi”, “Perili Köşk”, “Papazın Evi” diye anılan ev, belediye tarafından aslına uygun restore edildikten sonra müze olarak hizmet verecek.

Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı'nın yaptığı açıklamada müze için çalışmaların devam ettiğini, anıtı da uygun teklif ve proje gelirse yapabileceklerini söyledi. Yazıcı şöyle konuştu:

TUZLA’YA YAKIŞIR

“Şehir ve mübadele müzemizin projesi Anıtlar Kurulu’ndan geçtiği gün hemen çalışmalara başlayacağız. Projenin yakın zamanda kuruldan çıkacağını umuyorum. Şu an binanın standartı konusunda çalışıyoruz. Tuzla’ya bir mübadele anıtı da olabilir. Anıtı sahilde bir yere yapabiliriz. Tuzla’ya güzel bir mübadele anıtı yakışır. Ama herkesin kabul edebileceği güzel bir teklif gelmeli. Uygun proje ve teklif gelirse mübadele anıtını da yapabiliriz.”

Çatalca’daki müze İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Kültürel Miras ve Müzeler Direktörlüğü çalışmaları kapsamında, Lozan Mübadiller Vakfı ve Çatalca Belediyesi işbirliğiyle kurulmuştu. 

Mübadeleden önce Rumların yaşadığı Kaleiçi mahallesinde açılan müzenin bitişiğindeki meydan mübadele meydanı olarak düzenlendi ve Türkiye’nin ilk mübadele anıtı dikildi. 

Tuzla’da mübadele anıtı projesi hayata geçirilirse bu anıt, İstanbul’un ikinci, Anadolu Yakası’nın ilk mübadele anıtı olacak.

Müze ve anıt, mübadele tarihinde çok önemli yeri olan; Marmara ve Trakya bölgelerine mübadil getiren gemilerin karantina için uğramak zorunda oldukları Tuzla’yı tanıtacak.

Öte yandan Türkiye’nin ikinci mübadele müzesi Alaçam’da, ikinci mübadele anıtı da Küçükkuyu’da açılmıştı.




Yeni Gün


Geri Dön