27 / 04 / 2024

Tuzla İçmeler’deki askeri alanın plan değişikliğine itirazlar kabul edildi!

Tuzla İçmeler’deki askeri alanın plan değişikliğine itirazlar kabul edildi!

Tuzla ilçesi İçmeler Mahallesi'nde imara açılan 168 bin metrekare büyüklüğündeki askeri alanın planları, itirazlar üzerine yeniden değiştirildi. AVM, otel ve konut imarına açılan askeri alana itirazlardan sonra “park” ve “devlet ormanı” fonksiyonları ilave edildi. 



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından İstanbul'un Tuzla ilçesinde 30 Ekim 2020'de rezerv yapı yani yeni konut alanı ilan edilen parsellerin, 168 bin metrekare büyüklüğündeki kısmı için Tuzla Belediyesi tarafından 2021 Mart'ta imar planı değişikliği hazırlandı.

Sözcü Gazetesi'nden Özlem Güvemli'nin haberine göre; Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca askıya çıkarılan planla askeri alan için imar izni verilmişti.

AVM VE OTEL DÜZENLEMESİ

Plan değişikliğiyle yaklaşık 168 bin metrekare olan planlama alanının 50 bin metrekaresi “gelişme konut alanı” şeklinde yapıldı. Bu alanda inşaat hakkı 1.75 olarak belirlenirken, kat yüksekliği için 6 kat verildi. 

Parsellerin 10 bin metrekaresi ticaret-turizm-konut alanı olarak değiştirildi. AVM ve otel inşa edilebilecek bu alanda inşaat hakkı 2, bina yüksekliği 8 kat oldu. 

Tuzla İçmeler’deki askeri alanın plan değişikliğine itirazlar kabul edildi!

Askeri alanın geri kalan 3 bin metrekarelik kısmı rekreasyon alanı, yaklaşık 13 bin 600  metrekaresi eğitim alanı, 2 bin metrekare büyüklüğündeki alanı cami, 18 bin metrekarelik kısmı orman, 500 metrekaresi mera, 2 bin 500  metrekaresi akaryakıt istasyonu, 55 bin metrekaresi de yol için ayrılmıştı.

PARK VE DEVLET ORMANI EKLENDİ

Plan değişikliğine askı sürecinde gelen itirazların bir bölümü uygun görüldü ve yeniden değişiklik yapıldı. Yapılan plan değişikliği Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca 20 Ağustos 2021'de yeniden askıya çıkarıldı. Değişiklik ile bin 544 metrekare büyüklüğündeki alan park şeklinde düzenlendi.

Plan notunda “Bölgenin park ve yeşil alan gereksinimini karşılayacak alanlardır. Bu alanlarda çevreye uyumlu, doğal değerleri ortaya çıkaracak uygun peyzaj düzenleme projelerine göre uygulama yapılacaktır. Bu alanlardaki nitelikle mevcut ağaçlar korunacak olup, açık alan gerektiren spor faaliyetleri, çocuk oyun alanları vb. birimler yer alabilir” ifadeleri yazıldı.

19 bin metrekare büyüklüğe sahip alan da “devlet ormanı” şeklinde düzenlendi ve “6831 sayılı Orman Kanunu hükümlerine tabi alanlardır. Orman alanlarındaki sosyal ve teknik alt yapı tesislerinin 6831 sayılı Orman Kanunun ilgili hükümlerince tahsisi yapılmadan uygulama yapılamaz” notu yazıldı.

Tuzla'daki askeri alanın imara açılmasına tepki!


Geri Dön