Tuzla, Maltepe ve Kartal gayrimenkulde iyi prim yapıyor!
İş GYO Genel Müdürü Turgay Tanes, İstanbul ve Anadolu’da gayrimenkul yatırımında öne çıkacak noktaları değerlendirdi. Tanes, İstanbul’da prim yapma potansiyeli en yüksek bölgenin Tuzla, Kartal ve Maltepe olduğunu belirtti.
İş GYO Genel Müdürü Turgay Tanes, İstanbul ve Anadolu’da gayrimenkul yatırımında öne çıkacak noktaları değerlendirdi. Tanes, İstanbul’da prim yapma potansiyeli en yüksek bölgenin Tuzla, Kartal olacağını belirtip gerekçelerini sıraladı. Tanes’in Anadolu’daki favorisi ise İzmir.
“Herkes İzmit Körfez Geçiş Köprüsü’ne, Bodrum’a, Çeşme’ye daha kısa sürede ulaşmayı mümkün kılacak proje olarak bakıyor ancak asıl etkileri görülemiyor” diyerek söze girdi İş GYO Genel Müdürü Turgay Tanes. Tanes’e göre İstanbul’da en hızlı ve hatrı sayılır oranda prim yapma ihtimali en yüksek bölge Tuzla’dan başlıyor, Kartal ve Maltepe’yi de içine alıyor. Zira o bölgede fiyatlar hala ulaşılabilir seviyede ve doymamış halde. Şu an ortalamada 2 bin 500- 3 bin TL olan metrekare fiyatlarının çok hızlı bir şekilde yukarı gitme ihtimali var. Kuşkusuz bunu tetikleyecek en önemli gelişme Körfez Geçiş Projesi olacak. Ancak tek sebep o değil. Tanes, neden bu bölgenin öne çıkacağını madde madde sıraladı. Hepsi de makul, kimsenin itiraz edemeyeceği gerekçeler:
7 prim yapma sebebi
- Ulaşım kolay
Bölgenin, hem deniz bağlantısı hem de raylı sistem bağlantısı var. TEM ve D100 karayolu ile direkt bağlantısı var.
- Marina etkisi
Cami Mahallesi’nde inşa edilen Tuzla Marina projesi, ilçeyi gelişim grafiğinde üst noktaya taşıyor. Türkiye’nin en büyük marinalarından biri olan Tuzla Marinası, alışveriş merkezleri, tema parkları, otelleri ve binlerce deniz canlısını içinde barındıracak akvaryumu ile cazibe merkezi olacak.
- Aydos Ormanları
Tıpkı Belgrad Ormanları gibi dizayn edildiği takdirde bölgenin, nefes alma bölgesi olmaya aday.
- Uzun sahil şeridi
Tuzla ve Kartal bölgesi ve özellikle sahil şeridi, yapılan bir araştırmaya göre İstanbul’un en güvenli noktaları. Burada gece geç vakitlere kadar zaman geçirmek, spor yapmak, bisiklete binmek ya da yürüyüş yapmak mümkün.
- Yerel yönetim etkisi
Kartal Belediyesi’nin yaptığı çalışmalar bölgede inşaat projesi yürütenlerce de takdir ediliyor. Hatta tüm tarafların bir araya geldiği platform da var. Kartal’ın ve civar bölgenin geleceği bu platformda tartışılıyor, yeni projelerle gelişim nasıl desteklenebilir, bunun yol haritaları çıkarılıyor.
- İstanbul Finans Merkezi
Ataşehir daha önce keşfedildi ve orada zaten gayrimenkul fiyatları gidebileceği yere gitti. Bölge cazibe merkezi olduğunda daha ulaşılabilir fiyatlı çevre noktalar prim yapacak.
- Körfez Geçiş Projesi
Belki de bölgenin tüm çehresini değiştirecek proje. Turgay Tanes köprünün devreye girmesi ile bölgede hayatın nasıl değişeceğini şu sözlerle özetliyor: “Bursa’da bir fabrikada çalışan kişi ailesi ile İstanbul’da oturmak, çocuğunu burada bir okula göndermek isterse çok rahatlıkla Tuzla’da, Kartal’da oturabilecek. Ya da Tuzla Tersane’de çalışan bir beyaz yakalı mühendis, çiftlik hayatı yaşamak isterse Orhangazi’den kendine bir çiftlik evi alabilecek. Köprü, sadece bu bölgenin değil, tüm Kuzey Marmara’nın şeklini değiştirecek.
İnistanbul tahminlerin üstünde satış yapıyor
İş GYO’nun kira geliri olan projelerinin yanı sıra bir de yürüyen projeleri var. Yürüyen projelerin büyüklüğü 1 milyar doları buluyor. Bazılarından uzun dönemli kira geliri elde etmeyi planlayan İş GYO, bazı projeleri ise bitiriyor, teslim ediyor ve fatura kesim tarihlerine göre de portföyden çıkarıyor.
NEF ile birlikte Topkapı’da yürüyen İnistanbul projesinin Gala isimli ilk etabı satışa çıktı ve büyük ilgi gördü. Gelen talep üzerine ikinci etaptan bir blok da satışa sunuldu. Tuzla’da Teknoloji Merkezi’nde teslimatlar başladı, Ağustos’ta taşınma başlıyor. Yine Tuzla’da Manzara Adalar projesinde yüzde 70’e varan bir satış oranı gerçekleşti. 476 üniteli Çınarlıbahçe projesi teslim edildi. Tuzla’da yine konut, ofis ve ticari bloklardan oluşan bir karma projenin inşaası devam ediyor. İzmir Bayraklı’da Ege Perla, konut, ofis, AVM ve home ofisten oluşan karma bir proje. Turgay Tanes, orada da yüzde 70’e yakın satış yaptıklarını anlattı.
Kira geliri 110 milyon $’a çıkacak
İş GYO’nun sahip olduğu gayrimenkullerin piyasa değeri 1.3 milyar dolar seviyesinde. Yıllık ortalama 50 milyon dolar gelir elde ediliyor. İş GYO, bu ayın başında sahibi olduğu İkitelli’deki eski Sabah binasını 82 milyon TL karşılığında Sun Turizm’e satmıştı. Turgay Tanes, yıllarca kira geliri elde ederek satın alma bedelini çıkaran binayı satarak bilançoya 35 milyon TL ekstra kazanç yazacaklarını belirtti ve “Bilançomuz zaten parlak, bu satışla daha da parlayacak. Binada 4 İşlem Merkezi kiracımızdı. Onlar Tuzla’daki teknoloji merkezine taşınıyorlar. Bina belki de bir süre boş kalacaktı. Satın alma talebi gelince değerlendirdik” diye konuştu. İş GYO’nun performansını yatırımcıların da beğendiğini söyleyen Tanes, “Yabancı yatırımcılar bizden çok memnun. Halka açık hisselerimizin yüzde 40’tan fazlası yabancı yatırımcıların ve büyük fonların elinde” dedi. Tanes, yürüyen projelerin devreye girmesiyle 2017’den sonra yıllık kira gelirini 110 milyon dolara çıkartacaklarını söyledi.
İzmir de gözde olacak
Tanes’in Anadolu’daki cazibe merkezi favorisi ise İzmir. İstanbul’un gelişimde yükü tek başına çekemeyeceğini kaydeden Tanes, ikinci bir çekim merkezine ihtiyaç olduğunu, buna en güçlü adayın da İzmir olduğunu söylüyor. Tanes “Sırtını bereketli tarım arazilerine, kuzeyini ve güneyini mavi bayraklı denize ve tarihe vermiş olan İzmir, nitelikli insan altyapısı ile gelişmeye çok müsait” diyor.
Vatan