30 / 04 / 2024

Şehzadebaşı Camii'nin kopyası Giresun'da yapılıyor

Şehzadebaşı Camii'nin kopyası Giresun'da yapılıyor

461 yıl önce Mimar Sinan'ın yaptığı caminin aynısı Giresun'da yapılıyor. Fotoğraflarına bakılarak yapılan cami 2012'de tamamlanacak...



Tarihi Şehzade Camii, Giresun'da yapımı 22 yıldır devam eden bir camiye ilham kaynağı oldu. Bulancak ilçesinde inşatı devam eden cami, Şehzadebaşı Camii'sinin birebir kopyası olarak yapılıyor. Hacı Mustafa Eren'in başlattığı cami inşattı, Eren'in 1991 yılında vefatının ardından Bulancak'ta yaşayan vatandaşların yoğun gayretiyle 22 yıldır sürdürülüyor.

Cami inşaatında çalışan ustalar, belirli zamanlarda İstanbul'a gelerek Şehzadebaşı Camii'sinin ayrıntılı fotoğraflarını çekip, caminin yapımını ona göre sürdürüyor. Caminin yaptırma ve yaşatma derneği üyesi de olan ustabaşı Ubeyde Akceyhan, “Esin kaynağımız Şehzadebaşı Camii. İstanbul'daki caminin birebir kopyasını yapmak istiyoruz. Bu yüzden de çalışmalarımızı İstanbul'da çektiğimiz fotoğraflar üzerinden sürdürüyoruz” dedi. ‘Eski usul' olarak tabir edilen kesme taş işçiliğiyle yapılan caminin, Cumhuriyet tarihinin, geleneksel Selçuklu ve Osmanlı mimarisi özellikleriyle yapılmış nadir eserlerden biri olduğu belirtiliyor.

Hayırseverler yaptırıyor

Caminin yapımı için hayırsever vatandaşlar ve diğer kaynaklardan elde edilen gelirle bugüne kadar 10 milyon lira harcandı. Ancak bu da yeterli olmadı. Caminin bitirlmesi için 3 milyon liraya daha ihtiyaç var. Böyle giderse caminin 2012 yılında bitirilmesi planlanıyor. Bulancak Turizm ve Tanıtma Derneği (TUDER) Başkanı Zafer Çamaltı ise Bulancak Sarayburnu Camisi'nin Cumhuriyet tarihinde bu vasıfta yapılan tek abide cami olma özelliği taşıdığını savundu. 
Gazete Habertürk

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Çakma Şehzadebaşı

Türkiye'deki estetik yoksunu cami bolluğu sorununa Giresun'un Bulancak ilçesinde ilginç bir çözüm geliştirildi. İnşaatı 22 yıldır devam eden Sarayburnu Camisi, İstanbul'daki Şehzadebaşı Camisi'nin birebir kopyası olarak yapılıyor. Kesme taş işçiliğiyle inşa edilen  caminin, temeli 1987 yılında atıldı. İnşaatta çalışan ustalar belli aralıklarla İstanbul'a gidip Şehzadebaşı Camii'ni inceliyor. Ama yeni caminin iki farkı var: Giriş kapısı Divriği Ulu Cami, havuzu da Bursa Ulu Camii'deki gibi olacak.
Radikal


Geri Dön