01 / 05 / 2024

Über Kapitalizm

Über Kapitalizm

Asırlar boyu kapitalizm hakkında çok şey yazıldı çizildi hatta küreselleşmeyle birlikte Neo-Kapitalizmin tanımı tam da yapılmışken dünyanın içine girdiği kriz ortamında artık konuşulması gereken benim tanımımla “Über Kapitalizm





Son yaşanan küresel ekonomik krizle birlikte dünya ticaret anlayışının yakın gelecekte kabuk değiştireceğini söyleyebilirim. Yüzyıllardır küresel sermayenin ortak kaygısı paranın dünya üzerinde hiçbir kısıtlamaya maruz kalmadan dolaşımının sağlanmasıydı. Küreselleşme bir anlamda bu amaca hizmet ederken dar kapsamda ise ticaret bloklarının oluşmasına sebep oldu.



Ülkelerarası sermaye geçişlerinde alınan vergiler, gümrük vergileri, mal dolaşımında yaşanan teknik zorluklar devletlerin sermaye ve ticaret üzerindeki etkisini küreselleşen dünyada dahi hissettirmeye devam etti.



Krizle birlikte son gelinen noktada artık devletler açıkladıkları paketlerle bankalara ve şirketlere sermaye girişi sağlayarak bir nevi bu kurumlara ortak olmaktadırlar. Hatta bazı şirketler batabilirim açıklamaları ile devlet desteğini yanlarına almak istemektedirler.



Bu süreçte adları zor durumda olarak anılan bankaların, yatırım fonlarının ve şirketlerin kurucularına, direkt veya dolaylı ortaklarına baktığımız zaman dünyada güç sahibi birkaç ailenin ismine rastlanmaktadır. Bu aileler dünya ölçeğinde yaygın ve güçlü şirketlerini de batabilirim açıklamaları ile devletlerin kucağına atmaktadırlar.



Son yapılan Davos forumunda da devletlerin ticaret ve ekonomi üzerindeki ağırlığının artacağı ve ellerini taşın altına koyacakları düşüncesi benimsenen öngörüler arasındadır.



Asıl AMAÇ Nedir ?



Yaşanan süreç bir geçiş süreci olmakla birlikte devletlerin şirket ve bankalar üzerindeki etkinliklerinin artacağı hatta reel ticarete bulaşacakları bir dönemi ifade etmektedir. Devletlerin bu sürece ortak olması kapitalizmin kırılma noktası gibi gözükse de aslında yeni bir kapitalist düzenin başlangıcı hatta parlama noktasıdır.



Devletler geçmişte sermaye sahibi şirketlere sağlamadıkları avantajları artık şirket ortakları olarak kendilerine sağlar konuma geleceklerdir. Bu sayede küresel sermayenin devletlerarası dolaşımındaki vergisel yükler azalacak. Ticari pazarlar yeniden paylaşılarak devletlerarası gümrük vergileri ve mal dolaşımındaki teknik zorluklar daha kolay aşılacaktır.



Bu haliyle aslında küresel anlamda arzu edilen “One World “ düzenidir. Über Kapitalizm'in ifade ettiği düzenin açılımı “Tek dünya- tek yönetim” dir. Son yaşadığımız küresel ekonomik kriz dünyayı ticari açıdan “One World” düzlemine taşıyacak gibi gözükse de siyasi açıdan “ One World “ düzenine dünyanın hazırlanması için küresel anlamda siyasi bir krizi uzun vadede öngörmemiz gerekmektedir.



Alp SAHIN



Gayrimenkul Geliştirme Uzmanı



[email protected]


Geri Dön