03 / 05 / 2024

Üçüncü havalimanına 100 yıllık büyüme planı!

 Üçüncü havalimanına 100 yıllık büyüme planı!

Arnavutköy-Göktürk-Çatalca yollarının birleştiği kavşaktaki 3 bin 500 hektarlık bölgeye yapılacak 3. havalimanı için 100 yıllık büyüme planı hazırlandı



Atatürk havalimanına nefes aldıracak 3. havalimanında proje aşamasına gelindi. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve Hazinenin yaptığı çalışmalar neticesinde projenin bütün detayları kağıt üzerinde şekillendirilirken yap-işlet-devret modeliyle ekim ayı başında ihaleye çıkılacak. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Bu iş 3 yılda ya bitecek ya bitecek” diye kesin talimat verdiği projenin ekim ayı sonunda temelinin atılması ve 5 milyar dolara mal olması bekleniyor. 


Projenin son şekline göre üçüncü havalimanının yıllık yolcu kapasitesi 120 milyondan 150 milyon’a çıkarıldı. Arnavutköy-Göktürk-Çatalca yollarının birleştiği kavşaktaki 3 bin 500 hektarlık bölgeye yapılacak havalimanı için 100 yıllık büyüme planı hazırlandı. Buna göre, ilk etapta Terminal 1 (T1) olarak kurulacak havalimanına zamanla doğacak ihtiyaca göre yeni terminaller (T2, T3, T4) inşa edilecek. Havalimanına dördü aynı paralelde ikisi farklı yönde toplam 6 pist yapılacak. Pistlerin paraleline inşa edilecek taksi yolları da, trafiğin çok yoğun olduğu dönemlerde tıpkı pistler gibi uçakların inip kalkabileceği özellikte olacak. Örneğin yoğunluğun arttığı yaz sezonlarında pist sayısı otomatikman 6’dan 12’ye çıkacak. Dış dokusu Edirne’deki Selimiye Camii’nin İslam-Osmanlı motifinden esinlenerek yapılacak havalimanı 3. Köprü ve Kuzey Marmara Otoyolu ile entegre olacak. Sadece yapım aşamasında 100 bin kişilik istihdam sağlayacak olan havalimanı tamamlandığında 200 bin kişiye yeni bir ekmek kapısı açılmış olacak.


Cemil Yıldız / TÜRKİYE


Geri Dön