06 / 11 / 2024

Recep Bozlağan: 3'üncü havalimanı İstanbul'u havacılık merkezi yapacak!

Recep Bozlağan: 3'üncü havalimanı İstanbul'u havacılık merkezi yapacak!

İstanbul Araştırmaları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Recep Bozlağan, 3'üncü havalimanı ile ilgili konuştu. Recep Boğazlağan, ' 3'üncü havalimanı istanbul'u havacılık merkezine dönüştürecek ' dedi.




İstanbul Araştırmaları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Recep Bozlağan, 3'üncü havalimanıyla ilgili, "İstanbul'a inşa edilecek üçüncü havalimanı, Türkiye ekonomisine her yıl milyarlarca dolar kazandırırken, İstanbul'u da dünyanın en önemli havacılık merkezine dönüştürecek" dedi. 


İstanbul Araştırmaları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Recep Bozlağan, 7 Haziran'da temel atma töreni gerçekleşecek Üçüncü Havalimanı Projesi'nin bilinmeyen yönlerini anlattı. 

İstanbul'da katıldığı bir programda 3'üncü havalimanıyla ilgili konuşan, aynı zamanda Marmara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı da olan Prof. Dr. Bozlağan, "Yaklaşık 80 bin dönüm arazi üzerine inşa edilecek havalimanı, kapladığı alan itibariyle Atatürk Havalimanı'ndan 7 kat büyük olacak. Yıllık 150 milyon yolcu kapasitesiyle halen dünyanın en büyük havalimanı olan Atlanta Havalimanı 'ndan bir buçuk kat büyük olacak. 


100 bin kişiye iş imkanı sağlayacak havalimanı, ekonomiye sağlayacağı etkiyle birlikte yüz binlerce insanın istihdamına dolaylı katkı yapmış olacak. 


Atatürk Havalimanı'ndaki kapasite yetersizliği dolayısıyla İstanbul'a sefer düzenlemeyen uluslararası havayolu şirketleri de İstanbul'a sefer düzenlemeye başlayacak. Böylece, İstanbul dünyanın en yoğun aktarma merkezi haline gelecek. 2013 yılında toplam 630 bin ton düzeyinde olan kargo trafiği yıllık 2 milyon tonun üzerine çıkarak, Avrupa'nın en büyük havayolu kargo merkezi olma potansiyeli de bulunmakta" dedi. 


"ÇEVRE AÇISINDAN BİR SORUNA YOL AÇMAYACAK" 


Havalimanı arazisindeki gölcüklerin eski taş, kum ve maden ocaklarının zaman içinde su ile dolmasıyla ortaya çıkan ve bu bölgenin doğal yapısına ait olmayan deformasyonlar olduğunu söyleyen Bozlağan, "Dolayısıyla, havalimanının inşası için buralardaki suyun Karadeniz'e boşaltılması ve üzerlerinin doldurulması çevresel açıdan herhangi bir soruna yol açmayacaktır. 

Ayrıca, buralardaki göllerde bulunan su rezervi, İstanbul'un su ihtiyacının karşılanması açısından dikkate alınacak büyüklükte değildir. 


Havalimanının kuşların göç yolları üzerinde olduğu yönündeki iddialar ise abartılıdır. 


Çünkü Atatürk Havalimanı ile Adnan Menderes Havalimanı da kuşların göç yollan üzerinde bulunmaktadır" diye konuştu. 

Prof. Recep Bozlağan, açıklamalarının devamında, "1995 tarihli Nazım İmar Planı'nda Silivri'nin Gazitepe mevkiinde inşa edilmesi önerilen havalimanı ise hem şehrin merkezî semtleri olan Taksim, Eminönü, Mecidiyeköy, Levent ve Maslak'a yaklaşık 70 kilometre mesafede olması dolayısıyla ekonomik açıdan verimli bir yatırım olmayacaktı. Ayrıca, Gazitepe bölgesinin birinci sınıf tarım arazilerinden oluşması dolayısıyla havalimanı inşası için çok kıymetli tarım arazilerinin devre dışı bırakılması gerekecekti ki bu durum ülke ekonomisi açısından önemli bir kayıp anlamına gelecekti. Bu sebeple, söz konusu planda Gazitepe'de inşa edilmesi önerilen havalimanının kapasitesi 7 milyon kişiyle sınırlı tutulmuştur. Bu kapasite ise bırakın İstanbul'u İzmir'in bile ihtiyacının yarısını karşılamaktan uzaktır" derken, "Arnavutköy'e inşa edilecek üçüncü havalimanı ise şehrin merkezi semtlerine 30-35 kilometre uzaklıkta olup, eski taş, kum ve maden ocaklarının üzerine inşa edilecektir. İddia edildiği gibi bölgede zengin orman dokusu da bulunmamaktadır. Orman olduğu iddia edilen araziler, havalimanının inşa edileceği yerin güneyinde ve doğusunda bulunmaktadır. Diğer taraftan, havalimanının Karadeniz kıyısına inşa edilecek olması, ileride ortaya çıkan ihtiyaçlara göre, havalimanının genişletilmesini de mümkün kılacaktır" ifadelerini kullandı. 


Yeni Nesil


Geri Dön