22 / 11 / 2024
fuzul

Üçüncü köprü 2015 yılının sonunda açılacak!

 Üçüncü köprü 2015 yılının sonunda açılacak!

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, ''Her şey yolunda giderse, herhangi bir sorun yaşamazsak 2015 sonunda üçüncü köprüyü de açmayı hedefliyoruz''




Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, ''Her şey yolunda giderse, herhangi bir sorun yaşamazsak 2015 sonunda üçüncü köprüyü de açmayı hedefliyoruz'' dedi. 

     Bakan Yıldırım, 2. Savunma, Güvenlik ve Bilgi Teknolojileri Sektörel İşbirliği Konferansı'nda Dördüncü Nesil (4G) Haberleşme Teknolojisi Geliştirme (ULAK) Projesi imza töreninin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

     ''SD ve HD oluyor ancak, bu ihaleye gelen karasal-sayısal için kazananlar 10 yıl boyunca teknolojiyi değiştiremiyorlar. Böyle bir şart var. Bu teknolojiyi geliştirme noktasında bir engel değil mi-'' sorusu üzerine Yıldırım, şunları söyledi: 

     ''Karasal sayısal yayıncılığa geçişle ilgili 2015 yılına kadar Türkiye'nin bir eylem planı var. Bu çerçevede çalışmaları RTÜK yürütüyor. Doğrudan görevli kuruluş o. Bu bağlamda bir ön frekans ihalesine çıktığını biliyoruz. Bunlar değerlendirilecek. Teknolojinin yenilenmesini kimse durduramaz. Kural koyarak teknolojinin yenilenmesini engelleyemezsiniz. Çünkü teknoloji kural tanımaz, insanlar en yeni teknolojiyi kullanmayı bir an önce isterler. O bakımdan bu farklı bir yanlış anlaşılmadan kaynaklandığını düşünüyorum. Varsa da böyle bir yanlış. Bunu düzeltiriz.'' 

     Yıldırım, Türkiye'de görsel yayıncılığın çok geliştiğini ve şu anda karasal sayısal yayıncılık oranının yüzde 10 mertebesine düştüğünü belirterek, ''Bundan 10-15 yıl önce karasal sayısal yayıncılığın konuşulduğunda, 'olmazsa olmaz'ımızdı, ama bugün uydu var. Mobil teknolojiler, internet var. Dolayısıyla mecralar çok çeşitlendi. O nedenle karasal sayısal yayıncılık tek alternatif değil ve gittikçe de önemi azalmaya başladı. O nedenle bu ne şekilde yapılacaksa yapılmasında fayda var. Çünkü boşaltılacak frekanslar yeni teknolojiler için çok daha anlamlı bir şekilde kullanılabilecek'' diye konuştu. 

     ''Mobil cihazlarda farklı teknoloji söz konusu olacak mı- Arabasında televizyon izleyen bir kişi bu karasal sayısal sistemi mi kullanacak- Yoksa yurt dışındaki gibi farklı şeyler mi olacak-'' sorusu üzerine Yıldırım, mobil teknolojinin yapısının ayrı, karasal sayısal sabit yayıncılığın ayrı ve altyapılarının birbirinden farklı olduğunu kaydetti. 

     Birisinin öbürünün yerine geçmeyeceğini ifade eden Yıldırım, ''O yüzden iki teknoloji birbirinden tamamen bağımsız yürümektedir. Biri iç mekanlarda rahat kullanıma imkan veriyor. Diğeri ise hareket halinde kaliteli bir yayın elde etmeyi sağlıyor'' dedi. 

     

     -Köprü ve otoyol ihalesi- 

     

     Bakan Yıldırım, Başbakan Erdoğan'ın açıklamalarının ardından köprü ve otoyolların özelleştirmesinin iptal edilip edilmeyeceğine ilişkin soruya da ''Bu konuda henüz çalışmalar devam ediyor. Şu anda tabii ki çalışmalar sonuçlanmadan bir şey söylememiz doğru olmaz. Önümüzdeki günlerde bir karar verilmiş olacak'' dedi. 

     Boğaziçi Köprüsü'nde ise bakım-onarım çalışmaları yapılacağını ifade eden Yıldırım, ''Boğaziçi Köprüsü'nde bakım çalışmaları yapacağız. Doğrudur. Bakıma alınması için program yapıldı. Ancak burada sınırlı bir şekilde köprünün kapatılması değil, gece ağırlıklı olarak çalışmaları yapmak ve aynı anda da trafiğin akışını sağlayacak şekilde bir iş programı uygulanıyor'' diye konuştu. 

     Yıldırım, 4G projesi için firmaların ne kadar yatırım yapacağının sorulması üzerine, şunları aktardı: 

     ''Bu 4G ihalesiyle ilgili bir program değildir. 4G henüz bizim gündemimizde yoktur. Bugün anlaşması imzalanan proje, 4G teknolojisine altlık teşkil edecek ürünlerin geliştirilmesine yönelik bir iştir. Dolayısı ile bunu bir 4G lisansının başlangıcı gibi değerlendirmek yanlış olur. Bu ürün çalışmaları yapılacak, ortaya ürünler çıkacak. Yerli ürünlerimizi eğer biz 4G teknolojisini lisanslarını vermeye karar verdiğimizde, Türkiye bu konuda sadece dışarıdan alıp, altyapıyı kuran bir ülke olmasın, kendi yerli kaynaklarını kullanan hazır bir ülke olsun diye gününden evvel hareket etmiş oluyoruz. Şu anda bir Ar-Ge projesidir. 40 milyon dolarlık bir kaynak ayrılıyor. Bir yeni ürün geliştirilecek. Yatırım ne zaman ortaya çıkar- Bu lisanslarla ilgili karar verildiğinde 4G, dördüncü nesil mobil iletişim faaliyetleri resmen başladığında o zaman yatırımın boyutu ortaya çıkar.'' 

     

     -THY'nin personel kıyafetleri- 

     

     THY'nin tartışılan yeni kabin ekibi kıyafetleri hatırlatılarak, ''Siz nasıl buluyorsunuz- Bu kıyafet mi uygulanacak- THY yönetimi aynı kişi ile çalışmaya devam edecek mi-'' sorusu üzerine Bakan Yıldırım, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın görevinin, havaalanlarını açık tutmak ve insanların yurt içi ve yurt dışına rahatlıkla uçmasını sağlayacak önlemleri olmak olduğunu anımsattı. 

     ''Havayolu halkın yolu olacak' dedik ve 10 yıldır da bunu gerçekleştirmenin gayreti içerisindeyiz'' diyen Yıldırım, bunu da başardıklarını, Türkiye'de 8,5 milyon insan uçağa binerken, şimdi ise 16 milyon vatandaşın ilk defa uçağa bindiğini, 65 milyon vatandaşın uçtuğunu ve havacılıkta Türkiye'nin rekordan rekora koştuğunu kaydetti. 

     Büyük bir proje ortadayken, havacılığı hosteslerin, hostların kıyafetine indirgemek, Türk Hava Yollarını sadece bununla anmanın çok makul ve haklı olmadığını düşündüğünü ifade eden Yıldırım, ''Yöneticileri de, tasarımcı da açıkladı. Bunlar taslak çalışmalardır. Daha ortada bir şey yoktur. Bakalım, çalışsınlar. Ortaya koysunlar, vatandaşın beğenisine sunsunlar. Ondan sonra oluşan kanaati hep birlikte göreceğiz'' dedi. 

     Yıldırım, ''Siz de gördünüz mü hazırlanan taslakları-'' sorusuna, ''Yok görmedim'' yanıtını verdi. THY'nin basına sızan kabin ekibi kıyafetlerini beğenip beğenmediğinin sorulması üzerine Yıldırım, ''Ben öyle şeylere göre değerlendirme yapmam. Ortada daha resmi bir kabul edilmiş, seçilmiş bir kıyafet yok. En iyi ürünü ortaya çıkarmak için birçok alternatifi üretirsiniz, denersiniz. O olmadı, değiştirirsiniz, başkasını denersiniz. Beğenilecek mi beğenilmeyecek mi ortaya çıkacak. Daha bu safahatların hiçbiri olmamış. Niye bu gürültü, patırtı, onu anlamadık'' diye konuştu. 

     İstanbul'a yapılacak 3. köprüye ilişkin takvim konusunda bir soru üzerine de Yıldırım, ''2015 yılı sonuna kadar tamamlamayı hedefliyoruz. Her şey yolunda giderse, herhangi bir sorun yaşamazsak 2015 sonunda üçüncü köprüyü de açmayı hedefliyoruz'' dedi. 

AA


Geri Dön