28 / 04 / 2024

Üçüncüzade Ömer Paşa'nın torunları Manastır Kalesi için devrede!

Üçüncüzade Ömer Paşa'nın torunları Manastır Kalesi için devrede!

Trabzon'da 13'üncü yüzyılda Cenevizliler döneminde inşa edilen Güzelhisar Kale'nin sahibi olan Üçüncüzade Ömer Paşa'nın torunları bu kez Gümüşhane Torul'da bulunan Manastır Kalesi için harekete geçti. 



Gümüşhane’de ikamet eden  Üçüncüzade Ömer Paşa’nın torunları geçtiğimiz günlerde Cenevizliler döneminde inşa edilen 700 yıllık Güzelhisar Kalesi'nin tapusunun kendilerine verilmesi için dava açmış ve davayı kazanmışlardı. Sputniknews'te yer alan habere göre; aile şimdi de Gümüşhane'de bulunan Manastır Kalesi'nin kendilerine ait olduğunu öne sürdü. 

Geçtiğimiz aylarda Trabzon'da bulunan Güzelhisar Kalesi için açılan davada 1737-1745 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu döneminde Trabzon Valiliği görevini üstlenen Gümüşhaneli Üçüncüzade Ömer Paşa'nın söz konusu araziye sahip olduğunu öne süren torunlar yasal işlemlere başladı. Üçüncüzade Ömer Paşa’nın torunları, varis olduklarının tescili ve arazinin tapusunun kendilerine teslim edilmesi için Torul Asliye Hukuk Mahkemesi’nde dava açtı.

Davayı kazandılar

4 sene süren dava ile  mahkeme, kalenin Üçüncüzade Ömer Paşa’nın varislerine ait olduğu konusunda hüküm verdi. Dava sonuncunda Üçüncüoğlu sülalesine mensup, Adnan Güngör Üçüncüoğlu, Edhem Üçüncü, Gürses Üçüncü, Nabi Üçüncü ve Hayrettin Üçüncü’nün eski Trabzon valilerinden Üçüncüzade Ömer Paşa’nın varisleri olduğuna karar verildi. Bu karar sonrasında kurulacak vakıfla alenin Üçüncüoğlu sülalesi adına tescil edilmesi için yeniden dava açılacak. Dava sonuçlandıktan sonra Üçüncüoğlu ailesi kaleyi teslim alacak. 

Üçüncüzade Ömer Paşa nın torunları Manastır Kalesi için devrede!

'Gümüşhane'deki Manastır Kalesi bizim'

Ömer Paşa'nın torunları bu kez Gümüşhane'nin Torul ilçesi Demirkapı köyünde yer alan Manastır Kalesi'nin de varisi olduklarını öne sürdü. Aile bu kalenin de vakıflarına kazandırılması için hukuki mücadeleye başlayacaklarını dile getirdi. 

'Hazine avcıları tarafından talan edildi'

Üçüncüoğlu Dernek Başkanı Araştırmacı-Yazar Güngör Üçüncüoğlu Manastır Kalesi’nin de vakıf senedinde yer aldığını aktararak  burayı da kendi kuracakları vakfa dahil edilmesi için gerekli işlemlerin yapıldığını söyledi.  Üçüncüoğlu, “Bu kale Cenevizliler zamanında yapılmış. Fatih Sultan Mehmet 1461 yılında Trabzon'u fethettikten sonra 1479 yılında Torul ve Kürtün’ü Osmanlı’ya kattığında, bu bölgeleri 21 tımarlı olarak Üçüncüoğlu sülalesine vermiş. O dönemlerde şimdiki Torul bölgesinde yerleşim olmadığı için daha çok bu kalenin çevresinde yerleşim oluşmuş. Şu an kalenin bulunduğu yer Manastır, bugünkü adıyla Demirkapı köyünde. Cenevizlilerden kalan bu kale onarılarak okul yapıldı. 18’inci asra kadar bu kalede yaşadılar daha sonra hem kalabalık olma sebebiyle hem de o dönem Hıristiyan Çepnilerle aralarında süren çatışmalar nedeniyle bölgeden ayrılarak Torul’un merkezine indiler. Oranın boşalmasıyla birlikte hazine avcılarının hışmına uğradı. Talan edildi, yok edildi” dedi.

Kale alıp satılmayacak

Kalenin restore edileceğini söyleyen Üçüncüoğlu, “Dedikodular çıkıyor ‘kaleyi ‘alacağız, satacağız’ diye. Bizim böyle bir gayemiz yok. Birileri çıkıyor biz Üçüncüoğulları’ndanız diye konuşuyor. Torul’a bir kere gelmemişlerdir. Konuşanı da susturmak mümkün değil. Ben Üçüncüoğlu Derneği’ni 2000 yılında kurdum, başkan olarak hala devam ediyorum. Benim hayatım tarihi araştırmalarla, soyumu araştırmakla geçti, merak edenler gelip bana sorabilir. Kale davası sonuçlanınca benim derneğimde yaklaşık 150 kişi vardı. Şu anda 5 bine yakın bir rakam var. Hollanda’dan, Almanya’dan, Fransa’dan hatta Amerika’dan bile beni arayan akrabalarım var. Onlarla da görüşüyoruz. Kimisi bu duruma maddi olarak bakıyor. Biz kesinlikle bu konuya manevi amaçlarla bakıyoruz. Mahkemeden karar çıktığı anda, vakıf senedimizde eğitim, öğretim, çocuk ve kadın hakları ele alınacak" şeklinde konuştu.

Güzelhisar Kalesi'nin varisleri davayı kazandı: Gerekirse kalede yaşayabiliriz!


 


Geri Dön