Ucuz konut üretiminin yolu açılıyor mu?
Türkiye'de 50 yıldan bu yana konut sektörüne yön veren markalardan biri olan Mesa, yurtiçi ve yurtdışı işlerinin yanı sıra tünel (konutlar için) ve segment (tüneller için) kalıp üretimi de yapmaya başladı.
Türkiye'de 50 yıldan bu yana konut sektörüne yön veren markalardan biri olan Mesa, yurtiçi ve yurtdışı işlerinin yanı sıra tünel (konutlar için) ve segment (tüneller için) kalıp üretimi de yapıyor. Türkiye genelinde 11 şantiyede yaklaşık 9 milyar TL'lik konut üreten Mesa, kalıp üretimindeki başarısıyla ABD'li ve Alman yatırımcıların dikkatini çekti.
Ekonomist Dergisi'nde yer alan habere göre ABD'li ve Alman şirketlerden ortaklık teklifi alan şirket, önümüzdeki günlerde ortaklık görüşmelerini tamamlayacak. Tünel ve segment kalıp üretiminde dünyada önemli bir üretici olduklarını belirten Mesa Genel Müdürü Mert Boysanoğlu, segment kalıpta Alman bir şirketle, tünel kalıpta da ABD'li bir yatırımcıyla ortaklık görüşmeleri yaptıklarını söylüyor. Boysanoğlu, segment kalıpta Alman yatırımcının önce, şirketlerini satın almak istediğini ancak kabul etmemeleri nedeniyle ortak olmak istediklerini vurguluyor. Alman şirketle anlaşmak üzere olduklarını belirten Boysanoğlu, "Bizimle ortaklık yapıp birlikte üreteceğimiz ürünleri Almanya ve Rusya'ya satmayı planlıyorlar. Dallas'ta bir yatırımcıyla da tünel kalıp üretiminde ortaklık için görüşüyoruz" diyor.
MÜTEAHHİTLİKTE BÜYÜYOR
Müteahhitlikten doğan bir firma olan Mesa'nın genel cirosu içindeki müteahhitlik payını büyütme planı da bulunuyor. Bu kapsamda Özbekistan Taşkent'te 360 bin konutluk bir taahhüt projesi alındı ve 700 milyon TL'lik bir yatırım yüklenici firma olarak hayata geçiriliyor. Ocak' 2019'da inşaatı başlayacak olan proje 18 ayda tamamlanacak.
Taşkent merkezde su kanalları yapma konusunda belediye başkanına öneri sunduklarını belirten Mert Boysanoğlu, "Burada finansmanı bizim getirmemizi istiyorlar. Dünya Bankası ile temaslarda bulunacağız. Bunlar uzun soluklu işler. Özbekistan'da bizin için çok fırsat var" diye konuşuyor.
Cezayir'de fabrika yapacak olan Mesa, Rusya'da da projeler geliştirmek üzere yeniden çalışmalara başlamış durumda. Şirket, Azerbaycan ve Erbil'de de satış ofisi kuracak.
Mesa olarak yatırım konusunda bu yıl hedeflerinin yüzde 15 altında kaldıklarına dikkat çeken Mert Boysanoğlu, şöyle devam ediyor: "Çengelköy, Beykoz'daki işlerimiz devam edecek ve yeni yılda yeni lansmanlarımız olacak. Polonya'da Nurol ile birlikte 30-35 milyon Euro'luk bir arsa alacağız. Burada toplam 800-900 bin metrekarelik bir arsa stokumuz var. Orada yaklaşık 150 milyon Euro'luk bir proje yapabiliriz. Kanada da bir otel satın alıp yıktık, yerine 120 milyon dolarlık konut yaptık. Oradaki işleri kardeşim Yiğit yürütecek."
Ucuz konut üretiminin yolu açılıyor mu?
Türkiye'de gayrimenkullerin değerlerine en.çok etki eden faktörlerden birini arsa fiyatları oluşturuyor. Arsanın gayrimenkul fiyatlarına etki oranı Avrupa ülkelerinde yüzde 15-20 seviyelerinde kalırken ülkemizde İstanbul gibi büyük kentlerde bu oran yüzde 40'lara kadar çıkabiliyor, içinde bulunduğumuz dönemde piyasalarda yaşanan daralmanın etkisiyle önümüzdeki dönemde arz-talep dengesinin değişmesi ve 2019 yılından itibaren arsa fiyatlarında düşüş öngörülüyor. Piyasalardaki daralma nedeniyle müteahhitlerin var olan arsalara eski fiyat tekliflerini veremeyecek olmaları nedeniyle proje geliştirmek isteyen arsa sahiplerinin fiyat düşürmeleri bekleniyor. Bunun da önümüzdeki dönemde konut fiyatlarına düşüş olarak yansıması bekleniyor.
Hükümetin konutta KDV indirimine devam edilmesi ve tapu harçlarının yüzde 4'ten yüzde 3'e indirilmesi de sektörde olumlu bir hava yarattı.