27 / 12 / 2024

Ufuk Arslan: İstanbul'da han ve konaklar otele dönüşüyor!

Ufuk Arslan: İstanbul'da han ve konaklar otele dönüşüyor!

Butik otelcilerin Başkanı Ufuk Arslan; İstanbul'da yatak kapasitesinin 300 bini geçtiğini, bu kapasitelerin dolması için yıllık 12 milyon değil 109 milyon turist gelmesi gerektiğini söyledi.



İstanbul'un son 2 yılda otel yatırımları açısından şantiyeye döndüğünü söyleyen Özel Belgeli ve Nitelikli Butik Otelciler Birliği Derneği (ÖZBİ) Başkanı Ufuk Arslan, şehirde yatak kapasitesinin 300 bini geçtiğini, yıllık 12 milyon turistle bu kapasitelerin dolmasının mümkün olmadığını söyledi. Ufuk Arslan, "Turizm Bakanlığı'ndan belge almış 150 bin yatak bulunuyor. 50 bin yatak da izin almak için sırada bekliyor. Buna ilçe belediyelerinden ruhsat olarak otel hizmeti veren en az 100 bin yatağı eklemeniz mümkün. 

Bu da İstanbul'da yaklaşık 300 bin yatak sayısına tekabül ediyor. Bu rakamlara günlük kiralık ev sistemindeki yatak sayısı dahil bile değil. İstanbul'a gelen turist kısa süreli kalıyor. 300 bin yatak yılda 109 milyon turist demek. Her turistin iki gece kaldığını varsaysak bile bu rakam 54 milyon turist eder. İstanbul bu kadar turist çekmiyor ki. Kontrolsüz ve plansız inşa edilen otellerin, izinlerin faturasını otelciler çok yakın zamanda ödeyecek" diye konuştu. 


Hanlar, konaklar otele dönüşüyor 

Özellikle tarihi yarımadanın otel yapımında zirve yaptığını kaydeden Arslan, "Sultanahmet, Karaköy, Kadırga şantiye gibi. Hanlar, apartmanlar hatta konaklar butik otele dönüştürülüyor. 

Ancak İstanbul'a gelen mevcut turist sayısının bu kadar çok oteli doldurması mümkün değil" uyarısında bulundu. Arslan, şöyle devam etti: "İstanbul'un ziyaretçi sayısı her geçen yıl artıyor. Ancak mevcut otel inşaatlarına bakınca ortaya garip bir tablo çıkıyor. Çünkü bu kadar çok otel ancak Paris ya da Londra'ya gelen turist kadar turist gelirse doldurulabilir. 300 bin yatağın dolması için İstanbul'a 109 milyon turist gelmeli. 300 bin yatak kapasitesinin hesabı geceleme üzerinden yapılır. 300 bin yatağın dolması demek 300 bin geceleme demektir. Bunu 365 gün ile çarparsak ortaya 109 milyon 500 bin geceleme rakamı çıkıyor. İstanbul'daki oteller kısa konaklamaların yapıldığı şehir otelleri. Kalan Türk müşterilerin sayısı sınırlı. Dolayısıyla bu yatakları ancak turistler doldurabilir. Örneğin, Sultanahmet bölgesindeki otellerde neredeyse hiç yerli turist kalmaz. Bu kadar çok otelin ayakta kalabilmesi için yatakların dolması, daha çok turistin gelmesi gerekiyor." 


En fazla teşvik İstanbul'da alındı!

EKONOMİ Bakanlığı'nın 'Yatırım Teşvik Belgeleri'ne ilişkin verilerine göre, 2014 Yılı Ocak-Ekim aylarını kapsayan 10 aylık dönemde, 55 şehirde yeni yatırım yapılacak otel sayısı 243'e, yatak sayısı ise 62 bin 253'e yükseldi. Toplam yatırım miktarı 3 milyar 926 milyon dolara ulaşırken, yatırımlar bittiğinde 14 bin 662 kişiye yeni istihdam yaratacak. Otel yatırımlarında Ocak-Ekim 2014 döneminde en fazla teşvik belgesi toplam 9 bin 618 yataklık 45 otel için İstanbul'da alındı. İkinci sıradaki Antalya'da 37 proje teşvik belgesine bağlandı. Ancak Antalya'da teşvik alan proje sayısı istanbul'dan az olmasına rağmen yatak kapasitesi 20 bin 266 adet ile İstanbul'un iki katı düzeyinde bulunuyor. 


Vatan


Geri Dön