04 / 05 / 2024

Ukra, Fikirtepe kentsel dönüşüm için beklemekten yoruldu!

Ukra, Fikirtepe kentsel dönüşüm için beklemekten yoruldu!

Fikirtepe projesi için bir türlü imzaları toplayamayan Ukra İnşaat, yönünü Kurtköy'e çevirdi. Kurtköy'de bir parsele teklif götüren şirket, anlaşma sağlanırsa bu bölgeye proje geliştirecek



 

İnşaat şirketleri bu günlerde 2012 yılı yeni projelerinin telaşına düştü. Ukra İnşaat ise 2012 yılına temkinli yaklaşan firmalar arasında yerini aldı. Şirket, 2012 yılını daha çok teklif götürdüğü parsellerle anlaşmaya ayırdı. Bunlar arasında Fikirtepe başı çekiyor. Ancak şirket Fikirtepe'de bir türlü anlaşma sağlanmamasından şikayetçi. Bunun için yeni arayışlar içinde olan Ukra inşaat, rotasını Kurtköy'e çevirdi. Burada bir parsele teklif götürüldü. Anlaşma sağlanırsa bölgeye yine orta gelirli aileler için proje geliştirilecek. Fikirtepe'de 40'a aşkın ada ile görüştüklerini ve bunların bir kısmına proje geliştirmek üzere teklif götürdüklerini dile getiren Ukra İnşaat CEO'su Kürşat Tuncel, "Ancak tamamının imzalanması henüz tamamlanmadı. Maalesef yoğun deprem gündemi ve kentsel dönüşümün öne çıkmasına rağmen bu bölgede dönüşümden beklenen aşırı rant dönüşümün önündeki en büyük engel. Eski evlere 2-3 dairenin hesabı yapılıyor. Kar mantığı ne yazık ki dönüşümün önüne geçmiş durumda" bilgisini verdi.

Kartal ve Esenyurt ilgi alanında

Şirket 2012 yılı için Kartal ve Esenyurt bölgeleri ile de ilgileniyor. Bu bölgelerde çeşitli arazi görüşmeleri yapılıyor. Esenyurt için ise büyük bir parselde içinde konut, yaşam ve alışveriş merkezinin de bulunacağı karma bir proje planı var. Ama bunun için tek başına finansman yeterli gelmiyor. Bu yüzden şirket yabancı yatırımcı gruplarla görüşme halinde.

Anadolu'da proje düşünüyor

İstanbul'da rekabetin artması şirketi Anadolu'ya da yönlendirdi. İstanbul'da arazi bulmanın zorlaşması nedeniyle şirket Anadolu'nun sanayileşmiş illerine ilgi duymaya başladı.  Öncelik Bursa, Kayseri, ve Gaziantep gibi iller olacak. Buralara uygun ortam oluştuğu taktirde 400-500 konutluk projeler yapılacak.

2012'ye temkinli yaklaşıyor

Şirket 2012 yılına ise temkinli yaklaşıyor. Büyümenin yavaşladığını ve Avrupa krizinin etkilerinin Türkiye'ye gelmeye başladığını belirten Tuncel, konut kredi faizlerindeki yükseliş ve inşaat maliyetlerindeki artışların fiyat baskısı yarattığını ve konut talebinde daralma yaşandığını söyledi. Bu nedenle şirket 2012 yılına çok iyi lokasyonda ve uygun koşullarda edinilmiş arazilerde proje geliştirecek. Yeni projelerde hedef kitle yine 40 yaş ve altı orta gelir grubu olacak.

Araplara blok satış yapıyor

Şirketin devam eden projelerine ise talebin güçlü olduğu söyleniyor.  Özellikle de Arap bireysel yatırımcılara blok blok daire satılıyor. Devam eden projeler arasında HanePlus, HanPlus, SedaiPlus ve Ukra City yer alıyor. Tüm projelerde dükkan ve ofisleri de kapsayan 5 yıl alıcıya kira garantisi veren kampanya da devam ediyor.

Kredi faizleri sektör için risk

Bankaların konut kredilerinde faizleri yükseltmesine yönelik görüşlerini de aktaran Kürşat Tuncel, "Bankalar üzerinde konut kredilerini kısmaları için kurulan baskının kendi finansman sistemlerini kurmaya zorladığı inşaat şirketlerinin daralan konjonktürde sermayelerini kullandırmakla ilgili bir risk aldıkları ve bunun da sektör için çok sağlıklı olmadığını düşünüyorum. İdeal olanı, inşaat şirketlerinin kredilendirilmesine ihtiyaç duyulmadan bankacılık sisteminden konut alımlarının fonlanabilmesidir. Ama faizlerin yüzde 1.20 - 1.30 seviyelerine çıkmış olması artık talepte daralmaya yol açmaya başladı" bilgisini verdi

Emine Açar / BUGÜN

 


Geri Dön