Ukrayna'ya OSB'ler kuruluyor!
Ukrayna, ekonomisini toparladı. Türkiye ile imzalanacak Serbest Ticaret Anlaşması görüşmeleri son aşamada. Ülkede Türkiye’ye benzer Organize Sanayi Bölgeleri kuruluyor…
UKRAYNA ile Türkiye arasındaki ekonomik ve siyasi ilişkiler çok daha eskilere dayanıyor ancak iki ülke arasındaki ilişkiler özellikle SSCB’nin dağılmasından sonra arttı. Öyle ki 1990’lı yıllarda Türk girişimciler tarafından en çok şirket kurulan ülkelerden biri Ukrayna’ydı. Aynı dönemlerde başta tekstil, deri, gıda ve inşaat olmak üzere çeşitli sektörlerden birçok Türk firması bu ülkede yatırıma soyundu. Yine o yıllarda binlerce genç eğitim için Ukrayna üniversitelerini tercih etti.
Ukrayna’ya 1990’lı yıllarda giden Türk girişimciler ve bu ülkenin üniversitelerinden son 20-25 yılda mezun olan Türk öğrencilerin bir bölümü bugün işadamı, esnaf ya da profesyonel yönetici olarak bu ülkede yaşamlarına devam ediyorlar. 2008 global krizi ve Ukrayna’nın son 3-4 yıldır yaşadığı kendi krizi sonucu ülkedeki bazı küçük Türk yatırımları kapansa da bugün itibariyle Ukrayna’da yaklaşık 600 Türk şirketi faaliyette. Beş bini Kiev’de olmak üzere ülkede yaklaşık 10 bin civarında Türk vatandaşının yaşadığını da belirtelim.
Son dönemlerde siyasi ve ekonomik olarak zor bir dönem geçiren Ukrayna’da ekonomi sabit fiyatlarla son iki yıl içinde yüzde 17 küçüldü. Yerel para birimi grivna dolar karşısında yüzde 70 değer kaybetti. Tüm bunların etkisiyle Ukrayna’nın Gayri Safi Milli Hasılası 183 milyar dolardan 88 milyar dolara geriledi. Ancak Ukrayna’da artık yeni bir dönem başlamış durumda. Türk yatırımcılar açısından bu kez daha büyük bir fırsat kapısı olmaya aday olan Ukrayna pazarını ele aldık…
35 MİLYAR DOLARLIK PAKET
Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) omurgasını oluşturduğu 35 milyar dolarlık bir mali paketle Batı, Ukrayna’daki reform sürecini destekliyor. Kurda yaklaşık bir yıldır istikrar sağlanmış durumda. Avrupa Birliği ile Ortaklık ve Serbest Ticaret Antlaşması (STA) 1 Ocak 2016’da yürürlüğe girdi. Türkiye, Kanada ve İsrail ile de müzakereler artık son aşamada. Çıkarılan yeni yasalar ve uygulamalar sonucunda beş yıl önce Dünya Bankası İş Yapma Kolaylığı Endeksi’nde 157’nci sırada olan Ukrayna, geçtiğimiz yıl 83’üncü sıraya yükseldi. Ukrayna’nın listede bu yıl daha üst basamaklara tırmanması bekleniyor.
Yeni siyasi gelişmeler sonucunda Ukrayna’nın dış ticaretinde Rusya’nın payı yüzde 35’ten yüzde 8’e gerilerken, buna karşılık AB’nin payı yüzde 45’e yükseldi. İç tüketime dönük sektörlerde, düşük alım gücünden dolayı bir süre daha sıkıntı yaşanması bekleniyor. Ancak özellikle AB’de pazarı olan ürünleri üreten sektörlerde hızlı bir büyüme yaşanıyor. Aynı şekilde tarım ve bilgi işlem teknolojileri alanında da ciddi bir canlılık var. Son dönemde ülkede özellikle kurumsal Türk firmaların yatırımlarında da artış gözleniyor.
POTANSİYEL ÇOK YÜKSEK
Türkiye ile Ukrayna arasındaki dış ticaret hacmi 2008 yılında 8.5 milyar dolara dayanmıştı. Ancak Rusya ile yaşadığı savaş yüzünden ekonomisi daralınca Türkiye ile olan ekonomik ilişkileri de zaman içinde geriledi. Buna rağmen iki ülkenin dış ticaret hacmi halen 5 milyar doların üzerinde. Bunun yaklaşık 1 milyar dolarını Türkiye’nin ihracatı, 4 milyar dolarım da Ukrayna’nın yaptığı ihracat oluşturuyor. Türkiye, bir hammadde ülkesi olan Ukrayna’dan başta demir çelik ve buğday olmak üzere gübre, tomruk, kereste, ayçiçeği çekirdeği, soya ve çeşitli kimyasal ürünler alıyor. Buna karşılık Ukrayna’ya tekstil ve hazır giyim ürünleri, oto yedek parçaları, temizlik maddeleri ve gıda ürünleri ihraç ediyoruz. Ülkede alım gücünün artmasıyla birlikte Türkiye’nin ihracatında ciddi bir artış olacağını rahatlıkla söyleyebiliriz.
OSB’LER KURUYORLAR
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türk Ukrayna İş Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Ruşen Çetin, Serbest Ticaret Anlaşması’nın yürürlüğe girmesinden sonra dış ticaret hacminde ciddi bir artış olacağını belirtiyor. Bu anlaşmanın imzalanması için iki ülke cumhurbaşkanının da mutabakata vardığını ifade eden Çetin, Ukrayna meclisinden bu anlaşmaya yönelik karan önümüzdeki haziran ayında onaylamasını beklediklerini söylüyor.
Para