05 / 11 / 2024

Ulaş Çetinkaya: Karataş-Yumurtalık Turizm Birliği'ne destek olmalıyız!

Ulaş Çetinkaya: Karataş-Yumurtalık Turizm Birliği'ne destek olmalıyız!

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Büyükşehir Belediye Meclisi Grup Sözcüsü, Yüksek Şehir Plancısı Ulaş Çetinkaya, ekonomiye, istihdama katkı sağlamak için kurulan Karataş-Yumurtalık Turizm Birliği'ne destek çağrısında bulundu.




Adana Büyükşehir Belediye Meclisi Kasım ayı toplantılarının son oturumunda konuşan Çetinkaya,  Adana  Belediyesi sınırlarının Büyükşehir Yasası ile il sınırına ulaştığını, 15 ilçe ve büyükşehir belediyesi olmak üzere toplam 16 belediyenin yaklaşık 2.5 milyon Adanalıya hizmet üretmeye çalıştığını kaydetti. 


" Türkiye'de belediyelerin nüfus açısından farklılık gösterdiği gibi bilgi birikimi, teknik personel ve ekipman kapasiteleri bakımından da eşit olmadığını vurgulayan Çetinkaya, "Bu yüzden imkanı olan ile olmayanı bir araya getirerek birlikler oluşturulmuştur. 1970'li yıllardan sonra Belediye Birlikleri, fiziksel ve teknik iş birliğinin yanı sıra ekonomiye, istihdama da katkı sağlamışlardır. Bu amaçla kurulmuş Karataş-Yumurtalık Turizm Birliği buna en güzel örnektir. Bu birlik turizm bölgesi enerji, liman gibi bölgeleri kapsamaktadır. Bu birlik ayağa kaldırılmalı, desteklenmeli, yardımcı olunmalıdır" dedi. 


Birlik bölgesini içine alan saha için 1/25 bin ölçekli 'Çevre Düzeni Planı'nın 5 yıldır sürdüğünü, planın bir an önce güncelleştirilerek tamamlanması gerektiğini dile getiren Çetinkaya, şunları söyledi: "İmar planlarının tamamlanmasının ardından yatırımcı çekilmeli, istihdam yaratılmalı, işsizliğin azaltılmasına katkı sunulmalıdır. 

İlimizde birlik sayısı da artırılabilir. 


Özellikle Tufanbeyli. Saimbeyli, Feke, Aladağ, Pozantı. Karaisalı ilçelerini içeren bölgeler için yeni birlikler kurulabilir. Sahip olduğu tarım ve turizm potansiyelleri buna uygundur. Alternatif turizm alanları olarak değerlendirilmelidir. Sadece Adanalının kullandığı alanlar değil yurt içi ve dışından gelen kullanıcılar yaratılabilir. Bu da bölgemizde işsizliğin azaltılmasına katkı sunar." Adana'da çok sayıda tescilli yapı, höyük ve sit alanı bulunduğunu, bu alanların günümüz koşullarında yeteri kadar kullanılamadığına işaret eden Çetinkaya, "Buraları kullanmazsak kullanılacak, hale getirmezsek virane olup gidiyor. Daha önce turizmden nasıl bir ülke ve kent ekonomisi oluştuğunun örneğini verdim. Sadece bizler değil kentin tüm dinamikleri tanıtım, tur gibi etkinlikler yapmaya hazır. Biz meclis üyeleri de bu çalışmalar içinde olmalıyız" dedi. 



TEPEBAĞ'A DİKKAT ÇEKTİ 


Tepebağ alanının hem kentsel hem de arkeolojik sit alanı olduğuna dikkati çeken, bu bölgenin 1/5 bin koruma amaçlı imar planının yapıldığını belirten Çetinkaya, şu ifadelere yer verdi: "Bizden önce başlatılmış ancak l/bin ölçekli uygulama imar planı da büyükşehir tarafından yapılıyor görülüyor. Seyhanlı'nın da bu plana dahil olması için imar plan tadilatının Seyhan Belediyesi'ne gönderilmesini ve incelendikten sonra tekrar Büyükşehir meclisine gelmesi daha sağlıklı olacaktır. Çünkü aynı bölgede hizmet üretmekteyiz. Daha iyi Tepebağ için katkı sunmak, turizm için katkı sunmak, işsizliği azaltmak bizlerin görevi. Tepebağ'a odaklanmışken burada yer alan ayakkabıcılar, tekstilciler ve matbaacılar için küçük sanayi siteleri kurmak zorundayız. Bu sanayi sitelerinin oluşması, üretimi artıracak, kent ekonomisini hızlandıracaktır. 


Bu kapsamda Büyükşehir tarafından yürütülen D-400 karayolu güneyinde yer alan Seyhan ve Yüreğir ilçelerini kapsayan 1/5 bin ölçekli nazım imar planı yapılmaktadır. Bu plan yapımında ilçe belediyeleri müdahil olmalı, ortak fikirler üreterek sanayi, ticaret, tarih, turizm ve tarım gibi sahalarda sektörel analizlerle yer seçimleri yapılmalıdır. Böylece imar planlarının amacı doğrultusunda gerçekleşecek ve kent ekonomisine de yön verecektir.''


Adana İlk Haber


Geri Dön