27 / 04 / 2024

Ulaştırma Bakanlığı açıkladı! Yenilenen Bolu Dağı Tüneli yarın trafiğe açılıyor

Ulaştırma Bakanlığı açıkladı! Yenilenen Bolu Dağı Tüneli yarın trafiğe açılıyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, bu yıl içerisinde heyelan nedeni ile bir süre trafiğe kapalı olan Bolu Dağı Tüneli'nde çalışmaların tamamlandığını kaydederek, tünelin yarın hizmete açılacağını açıkladı.



Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yaptığı yazılı açıklama kapsamında, Kaynaşlı-Abant kavşakları arasında kalan, Bolu Dağı Tüneli'nin de dahil olduğu, 23 kilometrelik mesafede çalışmaların aralıksız sürdüğünü bildirdi. Bu kapsamda Bakan Uraloğlu, otoyolun  Ankara  istikametinde erişim sağlayan platformda, tünel portalı çelik konstrüksiyon olarak Ankara yönü tünel girişinin 90 metre daha uzatılarak, tünelin toplam uzunluğunun 3 bin 25 metreden 3 bin 115 metreye çıkartıldığına ifade etti.

DEPREM İÇİN GEREKLİ ÖNLEMLER ALINDI

Üç viyadükte depreme karşı özel tasarlanmış sigorta kutulu, beş genleşme derzi değişiminin yapıldığını kaydeden Bakan Uraloğlu, şunları söyledi: "Derzlerin üzerine sıvı membran ve guss asfalt uygulaması şeklinde yapılarak taş mastik asfalt için hazır hale getirilmiştir. Viyadükler arasında ağır yük şeridindeki tekerlek izi oturmalarının giderilmesi amacı ile üstyapı onarım çalışmaları yapılmıştır. Aynı zamanda orta refüjdeki beton bariyerler 3 kilometre boyunca yenilenerek, 9 Kasım 2023 tarihinde trafiğe açılacağını açıkladığımız yolu, tüm çalışmaları tamamlayarak 7 Kasım Salı günü hizmete açmayı planlıyoruz." dedi.

BOLU DAĞI TÜNELİ KAÇ KM?

Bolu Dağı Tüneli 3 geliş, 3 gidiş şeritli olmak üzere, toplam çift tüp olarak yapılmıştır. Buna göre, Ankara yönüne doğru olan sağ tüp 2 bin 788 metre, İstanbul yönündeki sol tüp uzunluğu ise 2 bin 954 metre olarak belirtilmiştir.

Ulaştırma Bakanlığı açıkladı! Yenilenen Bolu Dağı Tüneli yarın trafiğe açılıyor

TÜRKİYE'NİN EN UZUN TÜNELİ HANGİSİ?

Türkiye'nin en uzun tüneli, Zigana Tüneli Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'ndeki Kuzey Anadolu Dağları'nda bir kara yolu tünelidir. Bu tünel Gümüşhane ve Trabzon illerinden geçerekl, güneyde Torul ile kuzeyde Maçka arasında bulunan yolunda bir parçasıdır. BU tünel 14.476 m (47.493 ft) uzunluğu ile ülkenin en uzun kara yolu tüneli olmuştur.

İSTANBUL'UN EN UZUN TÜNELİ HANGİSİ?

İstanbul'un eb uzun tünei ise, Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi kapsamında yer alan Samanlı Dağı delinerek, 3 şeritli 2 tüp olarak yapılan Orhangazi Tüneli, 3 bin 590 metre ile Türkiye'nin en uzun otoyol tüneli unvanını taşımaktadır.

1915 Çanakkale Köprüsü Dünyanın en iyi projesi seçildi! 

Halkalı-Kapıkule Hızlı Tren projesinin Halkalı-Ispartakule kısmında tünel açma çalışmaları başladı!

 


Geri Dön